default-image

Μήνυμα Μέρκελ σε Αθήνα και Άγκυρα για τα σύνορα

Ελλάδα
Μήνυμα Μέρκελ σε Αθήνα και Άγκυρα για τα σύνορα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζει τη μεγάλη επιχείρηση κατά των δουλεμπόρων και ξεκινάει την υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των «28» για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, η Γερμανίδα καγκελάριος εμφανίζεται διατεθειμένη να πάρει πάνω της την κατάσταση δηλώνοντας «έχω σχέδιο, αλλά η όλη υπόθεση δεν εξαρτάται μόνο από μένα».

Σε συνέντευξή της στη γερμανική δημόσια τηλεόραση ARD η Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν «συντεταγμένες και λογικές καταστάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα», δίνοντας έμφαση στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει αν είναι πρόθυμη να ρισκάρει την καγκελαρία της για το θέμα των προσφύγων, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά της πλήττεται σοβαρά από την πολιτική της για τους πρόσφυγες και περιορίστηκε να σημειώσει ότι είναι έτοιμη να εργαστεί όσο πιο σκληρά μπορεί.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι η Άγκελα Μέρκελ υπενθύμισε πως η ίδια ήταν και παραμένει αντίθετη στην προοπτική πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. «Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν μπορώ να συζητώ με αυτήν τη χώρα όταν υπάρχουν προβλήματα», συμπλήρωσε με νόημα.

Η πρώτη μετεγκατάσταση

Οι δηλώσεις της Μέρκελ έρχονται σε μια στιγμή κατά την οποία το προσφυγικό συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα πιο καυτά θέματα για την Ευρώπη. Σήμερα μάλιστα πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τους συνολικά 160.000, όπως έχει συμφωνηθεί στα πλαίσια του έκτακτου Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε.

Η πρώτη αυτή εφαρμογή του μέτρου αφορά τη μετακίνηση πολιτών της Ερυθραίας από την Ιταλία στη Σουηδία, η οποία θα γίνει παρουσία του επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν και του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Οι τρεις θα συναντηθούν με την πρώτη ομάδα των αιτούντων άσυλο από την Ερυθραία πριν από την αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο Ciampino της Ρώμης για τη Σουηδία, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθούν την περιοχή hotspot στη Λαμπεντούζα. Για μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη έκανε λόγο ο αρμόδιος Έλληνας επίτροπος κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προσθέτοντας: «Είναι μια μεγάλη έκφραση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τόσο γι' αυτούς που έχουν ανάγκη προστασίας, όσο και μεταξύ των κρατών-μελών μας».

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες της Επιτροπής στην προεδρία του Λουξεμβούργου για την ταχεία έγκριση του εν λόγω μηχανισμού που άνοιξε το δρόμο για την πρώτη μετεγκατάσταση. «Είμαστε σίγουροι ότι τα κράτη-μέλη θα είναι σύντομα έτοιμα. Σήμερα δείχνουμε αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να δείξουμε και υπευθυνότητα. Η Ελλάδα και η Ιταλία πρέπει να ολοκληρώσουν την εγκατάσταση των ομάδων hotspot, προκειμένου να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση των συνόρων της Ευρώπης.

Ανυπομονώ να επισκεφθώ το εν λειτουργία hotspot στη Λαμπεντούζα», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος. Σήμερα το απόγευμα, ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Ζ. Άσελμπορν θα μεταβούν στην Αθήνα για την ευρεία σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς. Η εν λόγω σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, νωρίς το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το συντονισμό του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Μεταξύ των υπουργών που θα συμμετέχουν είναι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Στις 10:30 θα πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου και του υπουργού Ζ. Άσελμπορν στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι χθες οι υπουργοί Εσωτερικών των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. που συνεδρίασαν στο Λουξεμβούργο συμφώνησαν να ακολουθήσουν πιο αυστηρή πολιτική ως προς τις απελάσεις και, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προσφυγική κρίση, συζήτησαν το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας συνοριοφυλακής.

Αλληλεγγύη και ενότητα

«Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ενότητα θα εξασφαλίσουν το μέλλον των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων», τόνισε ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης (ΕΜΝ) για τα 30 χρόνια της Συνθήκης του Σένγκεν, που έγινε στο Στρασβούργο. Ο Έλληνας επίτροπος επανέλαβε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραδώσει έως το τέλος του χρόνου ένα πακέτο ρυθμίσεων για τα σύνορα.

«Η απάντηση βρίσκεται στην καλύτερη χρήση του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν, η στενότερη συνεργασία των δικαστικών και αστυνομικών αρχών των κρατών-μελών, η ανταλλαγή πληροφοριών, η αμοιβαία εμπιστοσύνη και, φυσικά, ο αποτελεσματικός έλεγχος και η αποτελεσματική παρακολούθηση των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων.

Πρέπει, επίσης, να διαθέσουμε στα κράτη-μέλη σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία καθώς και να εργαστούμε για τη βελτίωση της διαχείρισης των συνόρων», εξήγησε ο επίτροπος Μετανάστευσης και κατέληξε: «Η Ε.Ε. εργάζεται αυτή τη στιγμή πάνω στο πρόγραμμα των "έξυπνων συνόρων" για τα εξωτερικά σύνορα.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελείται από ένα σύστημα εισόδου-εξόδου, το οποίο θα βελτιώσει τους συνοριακούς ελέγχους και θα καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει τη διάσχιση των συνόρων για τους συχνούς και ήδη ελεγμένους ταξιδιώτες».

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News