default-image

Ντάισελμπλουμ: Λύση για το χρέος με όριο σε βάθος 15ετίας

Οικονομία
Ντάισελμπλουμ: Λύση για το χρέος με όριο σε βάθος 15ετίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι οι «19» συμφωνούν πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να επιτευχθεί με την επιβολή ετήσιου ορίου στο κόστος  εξυπηρέτησής του, σε επίπεδα μέχρι το 15% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οι συζητήσεις για το αν η ελάφρυνση αυτή θα πρέπει να είναι εμπροσθοβαρής, αν θα πρέπει να γίνει σταδιακά με την τήρηση ορισμένων όρων, ή αν θα πρέπει να εφαρμοστεί συνδυάζοντας αυτές τις δυο επιλογές, θα ξεκινήσουν αργότερα φέτος αφού περάσει με επιτυχία η Ελλάδα την πρώτη αξιολόγηση.

«Υπάρχει μια ευρεία κατανόηση για την μέθοδο που θα πρέπει να επιλέξουμε, να δούμε δηλαδή της ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες για το κρατικό χρέος», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Δεύτερον, φαίνεται να υπάρχει μια ευρεία κατανόηση πως ένα καλό πρότυπο θα ήταν να υπάρχει όριο κατά μέγιστο στο 15% του ΑΕΠ. Και τρίτον, εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό, θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή κατανόηση των σεναρίων: ποιες είναι οι ρεαλιστικές προσδοκίες σε ένα κανονικό σενάριο; Ή σε ένα δυσμενές σενάριο σε όρους ανάπτυξης και πληθωρισμού κλπ;».

Ο πρόεδρος επισήμανε επίσης πως μια εξ ολοκλήρου εμπροσθοβαρής συμφωνία ελάφρυνσης χρέους ίσως να μην είναι η καλύτερη λύση.

Και συμπλήρωσε, «Θα δούμε αν υπάρχουν χρηματοδοτικά peaks τα επόμενα 30 χρόνια», δήλωσε. «Η ανάλυση του ESM έχει δείξει πως οι πρώτες χρηματοδοτικές δυσκολίες ίσως προκύψουν σε 15 χρόνια. Αν αυτό ισχύει, θα ήταν περίεργο να προσπαθήσουμε από τώρα να τις περιορίσουμε -είναι πολύ μακριά».

«Όμως θα δούμε -εξαρτάται από τα σενάρια πάνω στα οποία εργαζόμαστε με το ΔΝΤ», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελπλουμ, «αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι πως το ΔΝΤ πάντα δουλεύει με το στάνταρντ του 15%, αν όμως πουν πως είναι πολύ υψηλό για την Ελλάδα, τότε αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συζητήσουμε μαζί τους».

Αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, είπε πως είναι πολιτικά πολύ σημαντικό το Ταμείο να εμπλακεί στο τρίτο πακέτο διάσωσης, ακόμα και αν δεν δανείσει καθόλου χρήματα.

«Είναι κρίσιμης σημασίας να συμμετέχουν για την αξιοπιστία του προγράμματός μας και για πολιτική στήριξη στη Γερμανία, την Ολλανδία κλπ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News