default-image

"Αποβιβάστηκαν" ξανά μετανάστες στα νότια της Κρήτης

Κρήτη
"Αποβιβάστηκαν" ξανά μετανάστες στα νότια της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα ομάδα παράνομων μεταναστών αποβιβάστηκε στα νότια παράλια του Ηρακλείου. Συναγερμός σήμανε τόσο στις λιμενικές όσο και στις αστυνομικές Αρχές για την περισυλλογή τους, ενώ υπήρξε αναστάτωση από μεγάλη μερίδα κατοίκων, υπό το φόβο να είναι πολύ περισσότεροι και να προξενήσουν τυχόν φθορές στις περιουσίες τους.

Μέχρι χθες το βράδυ είχαν εντοπιστεί συνολικά 17 άτομα, όλοι τους άνδρες, κυρίως νεαρής ηλικίας. Στο μεταξύ, κατά την προανάκριση που βρισκόταν μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της "Νέα Κρήτη" σε πλήρη εξέλιξη, εξετάζονται ως ύποπτοι για τη διακίνησή τους ένας Έλληνας, μια Βουλγάρα, αλλά κι ένας Αιγύπτιος, ενώ οι περιπολίες από ξηράς συνεχίζονταν.

Από τις 12:30 χθες το μεσημέρι τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν από κατοίκους του οικισμού Τσίγκουνα του δήμου Φαιστού στο Λιμενικό Σταθμό στα Καλά Λιμάνια για να ενημερώσουν ότι εθεάθησαν μετανάστες.

Κινητοποίηση

Αρχικά οι δύο πρώτοι, ηλικίας 35 και 23 ετών, εντοπίστηκαν να κινούνται με τα πόδια λίγο έξω από τον οικισμό. Συνολικά 8 άνδρες συγκεντρώθηκαν σε καφενείο της περιοχής, όπου παράλληλα τους υποδέχθηκαν κάτοικοι με νερό και διάφορα τρόφιμα.

Λίγο αργότερα με τη συνδρομή και της Αστυνομίας εντοπίστηκαν και άλλοι αλλοδαποί να κινούνται από Πλατιά Περάματα με τα πόδια προς Αντισκάρι, προκειμένου, όπως είπαν, να πάρουν το λεωφορείο για Ηράκλειο.

Νωρίτερα μια ομάδα ατόμων είχε μπει στο χωριό στα Πλατιά Περάματα το μεσημέρι και ζήτησε βοήθεια από κατοίκους που ήταν την ώρα εκείνη στην πλατεία.

Σε εξέλιξη βρίσκονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό τυχόν άλλων μεταναστών. Σκάφος του Λιμενικού είχε αναχωρήσει υπό το φως της ημέρας από τον Κόκκινο Πύργο αναζητώντας το δουλεμπορικό που τους μετέφερε. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο λιμενάρχης του Κόκκινου Πύργου κ. Νίκος Κομονταχάκης, δε βρέθηκε κανένα σκάφος.

«Το σκάφος μας χτένισε και την περιοχή δικαιοδοσίας Καλών Λιμένων και τον κόλπο Μεσαράς και δε βρέθηκε κάποιο σκάφος. Οι έρευνες διακόπηκαν στη συνέχεια από πλευράς θάλασσας, καθώς ο καιρός δεν επέτρεπε με 6 και 7 μποφόρ», ανέφερε, ενώ και σήμερα, καιρού επιτρέποντος, θα συνεχιστούν και πάλι από θαλάσσης οι έρευνες.

Δήλωναν "Σύριοι"

Τα περιπολικά της Αστυνομίας πάντως μετέφεραν και τους 17 άνδρες στο Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών, όπου κρατούνται, ενώ και αστυνομικές δυνάμεις που αναχώρησαν από το Ηράκλειο συνέδραμαν στις προσπάθειες της Αστυνομίας τόσο στον εντοπισμό επιπλέον μεταναστών όσο και στις έρευνες για τους καθοδηγητές τους. Οι πληροφορίες, ωστόσο, ανέφεραν πως ήδη εξετάζονταν στο Αστυνομικό Τμήμα Μοιρών ένας Έλληνας, μια Βουλγάρα κι ένας Αιγύπτιος. Θεωρούνται ύποπτοι για τον τρόπο που κινήθηκαν.

Οι συγκεκριμένοι μετανάστες θεωρούνται παράνομοι καθώς δεν υπάγονται στο ίδιο καθεστώς προσφύγων στο οποίο υπάγονται όσοι προέρχονται από τη Συρία ή άλλες εμπόλεμες περιοχές και γι' αυτό το λόγο οι ελληνικές Αρχές είναι υποχρεωμένες να τους θέτουν υπό κράτηση και να τους επιτηρούν μέχρις ότου ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες επαναπατρισμού τους. Και αυτός είναι και ο λόγος που και οι ίδιοι δήλωναν πως είναι Σύριοι.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News