default-image

Ηχηρή παραίτηση από το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης

Κρήτη
Ηχηρή παραίτηση από το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονες αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή. Ο κ. Φίλης καταφέρθηκε εναντίον της λειτουργίας και των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων των ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, εντοπίζοντας παθογένειες τις οποίες δεσμεύτηκε να διορθώσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Από τις τοποθετήσεις του αυτές, ωστόσο, εθίγησαν αρκετοί πανεπιστημιακοί, μεταξύ των οποίων και ο καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας και πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γρηγόρης Σηφάκης, ο οποίος, μάλιστα, με μία καυστικού περιεχομένου επιστολή υπέβαλε σήμερα Πέμπτη την παραίτησή του.

Στην επιστολή παραίτησής του ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και πρόεδρος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κρήτης αναφέρει ότι «από τις προγραμματικές δηλώσεις και την τοποθέτηση του υπουργού έγινε αντιληπτό ότι αγνοείται ο ρόλος των πανεπιστημιακών συμβουλίων και ότι ο μόνος ρόλος τους είναι η αυθαίρετη πράξη τής επιλογής ή αποκλεισμού υποψήφιων πρυτάνεων». Ο κ. Σηφάκης δηλώνει φανερά προσβεβλημένος από τη διατύπωση της θέσης αυτής, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το ότι ο υπουργός καταφέρθηκε σχετικά με τις αρμοδιότητες των πανεπιστημιακών συμβουλίων.

«Από τις πρόσφατες προγραμματικές σας δηλώσεις συνάγεται αβίαστα ότι όχι μόνο αγνοείτε ποιος είναι ο ρόλος των πανεπιστημιακών συμβουλίων διεθνώς, ή ποιο υπήρξε το έργο τους στη χώρα μας - εννοείται ότι γνωρίζω καλύτερα τα του Πανεπιστημίου Κρήτης - αλλά ότι θεωρείτε πως αφενός τα συμβούλια έχουν αυτοκαταργηθεί και αφετέρου ότι "η μόνη αρμοδιότητα που ασκούν είναι εκείνη της επιλογής, δηλαδή του (κατά τη γνώμη σας αυθαίρετου) αποκλεισμού υποψηφίων πρυτάνεων και κοσμητόρων" πράγμα που σκοπεύετε να διορθώσετε στο άμεσο μέλλον με ΠΝΠ», αναφέρει ο καθηγητής στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας.

Η επιστολή παραίτησης:

Το Ποτάμι για την παραίτηση του καθηγητή Γρ. Σηφάκη

«Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους διακεκριμένους επιστήμονες της διασποράς: "Φύγετε, δε σας θέλουμε…"». Με τη φράση αυτή τιτλοφορεί το Ποτάμι ανακοίνωση την οποία εξέδωσε για να στηλιτεύσει τα όσα είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης τα οποία οδήγησαν στην παραίτηση του καθηγητή Γρ. Σηφάκη από το Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όπως αναφέρει το Ποτάμι στην ανακοίνωσή του, «μετά από την απαξιωτική επίθεση που έκανε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων στο θεσμό των Συμβουλίων Ιδρύματος των Πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο διεθνούς φήμης καθηγητής Γρηγόρης Σηφάκης, υπέβαλε την παραίτησή του στον κ. Φίλη στέλνοντας μια επιστολή-κόλαφο. Στην επιστολή αυτή καυτηριάζει την προσβλητική επίθεση του κ. Φίλη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στα 50 χρόνια διεθνούς επιστημονικής του καριέρας δεν έχει ξαναδεχθεί τέτοια προσβολή.

Από τη μία ο πρωθυπουργός και ο υπουργός μιλάνε συνεχώς για τη διαρροή εγκεφάλων και το πόσο καταστρεπτική είναι και πώς θα μπορέσουν να την ανατρέψουμε, κι από την άλλη διώχνουν ως ανεπιθύμητους τους διακεκριμένους επιστήμονες που ήρθαν από το εξωτερικό για να συνδράμουν στην ανόρθωση κι εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων.

Αποφασίστε, κύριοι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., τελικά τι πραγματικά θέλετε; Χρειαζόμαστε την τεχνογνωσία των διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων που προσφέρουν αφιλοκερδώς στον τόπο τους ή θα κάνουμε το χατίρι στις γνωστές συντεχνίες που θέλουν να κρατήσουν τα Πανεπιστήμια τσιφλίκι τους και είναι οι αποκλειστικοί συνομιλητές της κυβέρνησής σας;», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News