Ειδήσεις

Τα λέιζερ και οι εφαρμογές τους στην πολιτιστική κληρονομιά

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο, από τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο ερευνητή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, Δημήτριο Άγγλο.

Τίτλος της "Από το φως των άστρων στα Λέιζερ: Εφαρμογές Τεχνολογίας λέιζερ στην πολιτιστική κληρονομιά".

Όπως μας ενημερώνουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, «τα λέιζερ είναι ισχυρότατες πηγές ακτινοβολίας με χαρακτηριστικά που επιτρέπουν πληθώρα εφαρμογών. Ένα τέτοιο αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας και τεχνολογίας αποτελεί και η χρήση τεχνικών λέιζερ σε εφαρμογές πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην Κρήτη (ΙΗΔΛ-ΙΤΕ) διεξάγεται συστηματική έρευνα όσον αφορά στην ανάπτυξη μεθόδων και τεχνολογίας που βασίζονται στη χρήση λέιζερ με έμφαση στη χημική ανάλυση, διαγνωστική και συντήρηση ιστορικών ή αρχαιολογικών αντικειμένων, έργων τέχνης και μνημείων. Χαρακτηριστική εφαρμογή, με διεθνή αντίκτυπο, αποτελεί ο καθαρισμός με λέιζερ των Μνημείων της Ακρόπολης. Τέτοια επιτεύγματα προσφέρουν ευκαιρίες για περαιτέρω δράσεις και προοπτικές ανάπτυξης με βάση την καινοτομία και την τεχνολογική πρωτοπορία».

Η ομιλία αυτή, η ώρα έναρξης της οποίας είναι στις 8 το βράδυ της Παρασκευής, κλείνει τη σειρά ομιλιών που δόθηκαν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ και ο Δήμος Ηρακλείου για το "Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών με βάση το Φως" όπως ανακηρύχθηκε το έτος 2015 από την UNESCO.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια