Ειδήσεις

Διχάζει η πληρωμή των γιατρών με κάρτα

Τεράστια αναστάτωση και διχασμό έχει προκαλέσει η είδηση για πληρωμή των γιατρών με πιστωτικές κάρτες στα ιατρεία. Είδηση που ήρθε να δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα στον ιατρικό κόσμο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ήδη διατυπώσει τις ενστάσεις του για το μέτρο, καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ενδεχόμενο της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για μέτρο εντυπωσιασμού, το οποίο, όπως υπογραμμίζει, υπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών, ενώ λόγους ιατρικού απορρήτου επικαλείται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

«Η πληρωμή της ιατρικής πράξης με πιστωτική κάρτα αποτελεί ένα μέτρο εντυπωσιασμού που το μόνο συμφέρον που υπηρετεί είναι των τραπεζιτών των οποίων τα συμφέροντα στηρίζουν όσοι υποστηρίζουν αυτό το μέτρο. Είναι προφανές ότι όποιος θέλει να αποκρύψει τη συναλλαγή θα χρησιμοποιήσει άλλους τρόπους.

Ενώ επιβαρύνει το κόστος των ιατρείων, με την προμήθεια 2% που καταβάλλεται στην τράπεζα, τη συνδρομή που απαιτείται για κάποιες κάρτες και την αγορά του μηχανήματος. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης η διαφάνεια διασφαλίζεται με την Κάρτα Υγείας του ασθενούς - που ζητά εδώ και χρόνια ο ΙΣΑ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, επίσης, σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι δε διαφωνεί με την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος μέτρων για τη φοροδιαφυγή, όμως διαφωνεί όταν στοχοποιούνται συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι ή ακολουθούνται πρακτικές που ευτελίζουν την ιατρική λειτουργία.

Αναφέρει μάλιστα σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Επισημαίνουμε ότι η ιατρική λειτουργία είναι άκρως ευαίσθητη, πολλά, δε, τμήματα των ασθενών, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, θέλουν να κρατήσουν απόρρητη ή μυστική την επίσκεψή στους ιατρούς, ιδιαίτερα όσον αφορά ειδικότητες ψυχιάτρων, ογκολόγων, γυναικολόγων κ.λπ. Και είναι άκρως καχύποπτοι στη διασφάλιση, μέσω ηλεκτρονικής διακίνησης επισκέψεων, του ιατρικού απορρήτου».

Διχασμένοι και οι πολίτες

Και από πλευράς πολιτών όμως διίστανται οι απόψεις για το επίμαχο ζήτημα, με κάποιους ωστόσο να σημειώνουν ότι με την πληρωμή πιστωτικών καρτών στα ιατρεία θα υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος στον ευαίσθητο αυτό χώρο, όπου επίσης αποκρύπτεται μαύρο χρήμα από τα δημόσια ταμεία. Πέρα πάντως από τους λόγους τους οποίους επικαλούνται γιατροί, το μέτρο, όπως εκτιμάται, δε θα έχει απήχηση στους ηλικιωμένους, καθώς αρκετοί δε χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, ζήτημα για το οποίο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει το επίμαχο μέτρο.

«Το ιατρικό σώμα πρέπει να μελετήσει καλά την αντίδρασή του και με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων», τόνισε ο διοικητής ΠΑΓΝΗ Βενιζελείου, καρδιολόγος Νίκος Χαριτάκης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «και οι γιατροί δεν είναι άγγελοι. Οπότε έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί εκείνος ο τρόπος ο οποίος δε θα αφήνει περιθώριο σε κανέναν να φοροδιαφεύγει».

Την προσωπική του θέση για το θέμα εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης, λέγοντας ότι «η δυνατότητα χρήσης πιστωτικών καρτών για ιατρικές πράξεις είναι αποδεκτή με τον τρόπο που εφαρμόζεται σε όλες τις επαγγελματικές ομάδες, δηλαδή προαιρετικά, όπως άλλωστε συμβαίνει μέχρι τώρα. Η πάταξη της φοροδιαφυγής δε γίνεται με δηλώσεις εντυπωσιασμού. Απαιτεί πολιτική βούληση και η λύση είναι απλή.

Ας συνδεθεί άμεσα το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με το TAXISNET και το θέμα έληξε. Ας προσμετρούνται όλες οι αποδείξεις ως έξοδο για τον πολίτη και το αποτέλεσμα θα μας εκπλήξει. Κάποια στιγμή - και νομίζω πως ήρθε η ώρα - οι νόμοι θα πρέπει να συμβάλουν στην ενίσχυση της συνείδησης των πολιτών, δίνοντας κίνητρο και όχι καταδικάζοντάς τους προς τέρψιν των υπολοίπων».

Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, ορθοπαιδικός Μανόλης Κλώντζας, εκφράζοντας και εκείνος την άποψή του, δηλώνει: «Θεωρώ ότι αυτή η κίνηση θα συμβάλει στη διαφάνεια και στο να επέλθει η αξιοπρέπεια στο χώρο της υγείας, η οποία θα αναβαθμίσει τη συνείδηση του ασθενούς και του γιατρού. Ένα σύστημα πρέπει να εφαρμόζεται σωστά και εποικοδομητικά και φυσικά ως προς την κατεύθυνση του να μην είναι ζημιογόνο».

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια