Ειδήσεις

Συστάσεις από το ΔΝΤ για λήψη περαιτέρω μέτρων!

Βόμβα μεγατόνων για την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στην Ελλάδα, συνολικού ύψους 1,35 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016, κρύβει η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπό το διακριτικό τίτλο "Fiscal Monitor" που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για την τρίτη... και φαρμακερή έκθεση του Ταμείου που βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα σε δύο ημέρες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους τεχνοκράτες και οικονομολόγους της Ουάσινγκτον, είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων - επιπλέον εκείνων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο της χώρας - για τη διετία 2016 - 2016, προκειμένου να είναι σε θέση η κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο για την παραγωγή πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, για το 2015 αναμένεται αύξηση του ελληνικού χρέους στο 196,9% του ΑΕΠ και πρωτογενές έλλειμμα 0,5%.

Παράλληλα, για το επόμενο έτος, το Ταμείο "βλέπει" μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα και περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους στο 206,6% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί το 2017 στο 1,3%, το 2018 στο 2,5% ενώ το 2019-2020 θα αγγίξει το 3,5% του ΑΕΠ.

Σχετικά με το χρέος, αναμένει ότι το 2017 θα ανέλθει στο 203,6% , προτού υποχωρήσει στο 197% το 2018 , στο 198% το 2019 και στο 182,5% το 2020.

Όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, το Ταμείο εκτιμά ότι θα κυμανθεί στο 4,2% το 2015 και θα υποχωρήσει κλιμακωτά στο 0,1% έως το 2019, προτού αυξηθεί εκ νέου στο 03% το 2020.

Επί της ουσίας, οι προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιο δυσοίωνες από εκείνες των Ευρωπαίων, οι οποίες και έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού της χώρας που κατατέθηκε στη βουλή το βράδυ της Δευτέρας. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, σύμφωνα με το news247.gr, εάν τελικώς επικρατήσουν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα έναντι εκείνων των Ευρωπαίων, τότε θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.

Tα αρνητικά σινιάλα όμως από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα δε σταματούν εδώ. Στην έτερη έκθεση, υπό τον τίτλο "Global Financial Stability Report", που επίσης δημοσιοποίησε την Tετάρτη, το Ταμείο προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέας αναζωπύρωσης της ελληνικής κρίσης.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός πως η μετάδοση στις αγορές των πρόσφατων δυσκολιών της Ελλάδας κρίθηκε εξαιρετικά περιορισμένη, μπορεί να υπάρξουν έμμεσες επιπτώσεις εάν η συγκεκριμένη κατάσταση επιδεινωθεί ή οι κίνδυνοι επανέλθουν στο προσκήνιο.

Όπως διαμηνύει το ΔΝΤ, απαιτείται πρόσθετη δράση, από την πλευρά των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και τα τελευταία κενά που έχουν διαπιστωθεί στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος απέναντι σε πιθανά σοκ ή η πιθανότητα μιας μακράς και παρατεταμένης περιόδου στασιμότητας.

Πλέον, όπως σημειώνει στη νέα έκθεσή του το ΔΝΤ, η Ευρωζώνη προχωρά με πιο σταθερά βήματα, καθώς η αντίδραση των αγορών απέναντι στις ελληνικές εξελίξεις αποδείχθηκε περιορισμένη.

Επίσης αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι πως πλέον η άμεση έκθεση των ξένων τραπεζών απέναντι στην Ελλάδα έχει μειωθεί ραγδαία από το 2010.

Η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με τους δανειστές της για νέο τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα μέσω του ESM αναδεικνύει την ισχυρή συλλογική δράση των Ευρωπαίων. Χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης, με επίκεντρο τον κίνδυνο εξόδου χώρας από το ευρώ, όπως δηλαδή έγινε προτού η Ελλάδα καταλήξει σε συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό της πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ συστήνει προς την Ευρωζώνη να λάβει πρόσθετα βήματα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, ενώ διαμηνύει πως οι κυβερνήσεις δεν πρέπει πάντα και μόνο να στηρίζονται στη δράση της ΕΚΤ για τη θωράκιση της σταθερότητας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Το Ταμείο επισημαίνει πως είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση της τραπεζικής ένωσης. Κυρίαρχος στόχος προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να είναι, σύμφωνα πάντα με την έκθεση του ΔΝΤ, η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Σχόλια