Ειδήσεις

"Ναι" στην αμοιβή με "πλαστικό" χρήμα, λένε τώρα οι γιατροί

Από τις αρχές του 2016 ενεργοποιείται η πληρωμή των γιατρών με χρεωστική κάρτα, κάτι που πριν από λίγες μέρες φαινόταν ότι προκαλούσε σφοδρές αντιδράσεις εκ μέρους του ιατρικού κόσμου της χώρας. Στις αιτιάσεις των εκπροσώπων των γιατρών ότι το μέτρο «δε θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής», ότι είναι μέτρο εντυπωσιασμού που υπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζιτών και ότι δε θα έχει απήχηση στους ηλικιωμένους καθώς αρκετοί δε χρησιμοποιούν πιστωτικές κάρτες, απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης κατά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε το απόγευμα της Τετάρτης με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, με τη χρήση πλαστικού χρήματος μέσω ειδικού κωδικού που θα αντικαταστήσει τα στοιχεία κάθε γιατρού θα προστατεύεται το ιατρικό απόρρητο των συναλλαγών των ασθενών. Θα εξαιρείται μόνο ένα 5%-10% των συναλλαγών, που θα αφορούν μόνο επείγοντα περιστατικά, υπερήλικες κ.τ.λ.

Ο ειδικός κωδικός για κάθε γιατρό θα πιστοποιείται από τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Στη συνάντηση, που έγινε στο υπουργείο, κυριάρχησε το ζήτημα που αφορά την πληρωμή των ιατρικών επισκέψεων με πιστωτική κάρτα, αλλά και άλλα κρίσιμα φορολογικά ζητήματα των γιατρών.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε στους εκπροσώπους των γιατρών ότι θα γίνει άμεσα συζήτηση με τις τράπεζες ώστε να διασφαλιστεί χαμηλότερο κόστος στη χρήση των πιστωτικών καρτών.

Τι απαντά ο ΙΣΑ

Η θέση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γ. Πατούλη ήταν «ναι» στην πιστωτική κάρτα, «ναι» στην πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά μόνο εφόσον διασφαλιστεί το ιατρικό απόρρητο των ασθενών και σταματήσει η στοχοποίηση των γιατρών ως φοροφυγάδων.

Ο κ. Πατούλης διευκρίνισε ότι ο ιατρικός κόσμος αρνείται την «άδικη κι αποπροσανατολιστική στοχοποίηση του ιατρικού κλάδου», αλλά στηρίζει την πάταξη της φοροδιαφυγής, και μάλιστα κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι αυτό που ενόχλησε περισσότερο ήταν η στοχοποίηση ότι μόνο οι γιατροί φοροδιαφεύγουν. «Εμείς δε θα υπερασπιστούμε το 10% των μεγαλογιατρών εάν κάποιοι από αυτούς φοροδιαφεύγουν. Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν», τόνισε.

Οι προτάσεις των γιατρών

Η αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αποτελούμενη από τους Γ. Πατούλη, Φ. Πατσουράκο και Α. Βασιλείου, έθεσε και άλλα ζητήματα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και έκανε τις εξής προτάσεις:

- Να καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των εξετάσεων καθώς και των ΜΗΣΥΦΑ. Σημειώνεται ότι κατά καιρούς έχουν προταθεί στις κυβερνήσεις πολλοί τρόποι για την ηλεκτρονική διασταύρωση των ιατρικών πράξεων που καταγράφονται μέσω της ΗΔΙΚΑ με το σύστημα TAXIS και, παρά το γεγονός ότι ενώ είναι τεχνολογικά εφικτή, δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα με ευθύνη αποκλειστικά των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών.

- Άνοιγμα των λογαριασμών και των περουσιολογίων όλων των επαγγελματιών και των δημοσίων υπαλλήλων.

- Υιοθέτηση της Κάρτας Υγείας Ασθενούς κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα καταγραφής και ελέγχου των ιατρικών επισκέψεων.

Από την πλευρά του ΙΣΑ τέθηκε και το αίτημα του συμψηφισμού των οφειλομένων προς τους γιατρούς από ασφαλιστικά Ταμεία και ΕΟΠΥΥ, με οφειλές που έχουν αντίστοιχα προς την εφορία και τα ασφαλιστικά τους ταμεία. Σύμφωνα με εκτίμηση του κ. Πατούλη, τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ είναι το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς.

Επίσης ο ΙΣΑ ζητά να δοθεί το δικαίωμα να τιμολογούνται οι υπηρεσίες που παρέχονται με την είσπραξη των χρημάτων κι όχι με την παροχή της ιατρικής υπηρεσίας.

Σχόλια