Ειδήσεις

H ώρα των πολιτικών αρχηγών για τις προγραμματικές δηλώσεις

Κορυφώνεται η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

«Αυτή η Βουλή, στη διάρκεια αυτής της τετραετίας, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μπορεί να είναι η Βουλή και η τετραετία της εξόδου από την κρίση και της ανάκαμψης της οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις προγραμματικές δηλώσεις.

Σημείωσε ότι μπορεί να είναι μια τετραετία που θα χαρακτηριστεί από βαθιές αλλαγές και ρήξεις, τις οποίες έχει ανάγκη το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία. Παραδέχτηκε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο, αλλά και συγκεκριμένο.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι εντός του Νοέμβρη είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης, ώστε έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση τους χρέους.

Έτσι, σημείωσε, θα εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να επιστρέψουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2016 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να αποκατατασταθεί σταδιακά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της οικονομίας, αλλά και η εμπιστοσύνη των επενδυτών, και στις αρχές του 2017 να ανακτήσουμε την πρόσβασή μας στις διεθνείς αγορές δανεισμού.

Συμπλήρωσε ότι η έξοδος στις διεθνείς αγορές πρέπει να γίνει με σταθερότητα, διάρκεια, αλλά και με χαμηλό επιτόκιο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η αρχή κατάρρευσης της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ έγινε τον Ιούνιο του 2014, όταν επιχειρήθηκε, για επικοινωνιακούς λόγους, για να στηριχθεί το success story, η έξοδος στις αγορές.

«Τα spreads ανέβηκαν ραγδαία, γιατί δε βγαίνεις στις αγορές με χρέος 180% του ΑΕΠ και με τέτοιους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα», είπε.

«Πρώτο μας μέλημα ήταν να σταματήσουμε το success story, να πάμε σε σκληρή διαπραγμάτευση, να αναδείξουμε την ανθρωπιστική κρίση. Το καταφέραμε και μέσα σε δύσκολες συνθήκες φέραμε τους νόμους για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για τις 100 δόσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι, αντί να τοποθετείται επί των προγραμματικών δηλώσεων, αξιοποίησε τη διαδικασία ως αρένα για την εσωτερική αντιπαράθεσή της, για το «ποιος θα κάνει πιο δύσκολη τη ζωή του Τσίπρα».

Ωστόσο, σημείωσε, το πρόβλημα για την κοινωνία δεν είναι οι «ανερμάτιστες και αντιφατικές αντιπολιτευτικές κραυγές». Προσέθεσε ότι η Ν.Δ. ακύρωσε όλη την προεκλογική τακτική και στρατηγική της περί συνεννόησης ή ακόμα και περί μεγάλου συνασπισμού.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ούτε τότε ούτε τώρα λέει αλήθεια και πως η «πραγματική ασθένειά» της είναι η «εξουσιομανία και ο κυβερνητισμός». Επ' αυτού σημείωσε ότι με τη στρατηγική αυτή που, όπως είπε, δε δίνει δεκάρα για τα προβλήματα της κοινωνίας δε θα δουν εξουσία όχι μόνο σε αυτή την τετραετία, αλλά ούτε στην επόμενη.

Ο κ. Τσίπρας καταλόγισε γενικά στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων, γιατί δεν είπε ποιο είναι το δικό της σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. «Έχετε έλλειμμα στρατηγικής, γι' αυτό δεν μπορείτε να κάνετε αντιπαράθεση στις προτάσεις μας», είπε, σύμφωνα με το in.gr.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για το ασφαλιστικό, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις γι' αυτό το μείζον και διαχρονικό ζήτημα, αλλά αντ' αυτού, όπως σημείωσε, η αντιπολίτευση ήρθε και καταλογίζει ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, που είχε κυβερνήσει μόλις επτά μήνες.

«Αν δε θέλετε να καταθέσετε προτάσεις, μην καταθέσετε, εμείς πάλι θα έρθουμε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά. Δε θέλετε να βοηθήσετε; Μη βοηθήσετε», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η διαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης ήταν εκείνη που κατάφερε το στόχο για χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Προσέθεσε ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν που κατάφερε να ανοίξει το θέμα του χρέους, αυτό για το οποίο ο κ. Σαμαράς, όπως επισήμανε, αναζητούσε πιστοποιητικό βιωσιμότητας από την κ. Μέρκελ.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη πως ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, άνοιξε το θέμα του χρέους σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο και διερωτήθηκε: «Γιατί δεν έγινε αυτό επί των δικών σας ημερών και έγινε σήμερα;».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αυτή είναι που θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και είναι αυτή που πέτυχε να υπάρξει μεγάλη ένεση στην πραγματική οικονομία, εξασφαλίζοντας περίπου 7,5 δισ. ευρώ με τις δόσεις από τα ληξιπρόθεσμα που θα πάνε στην πραγματική οικονομία και με τη νέα συμφωνία με την Κομισιόν για μηδενική εθνική συμμετοχή και εμπροσθοβαρή χρηματοδότηση επενδύσεων.

Ο κ. Τσίπρας απηύθυνε πρόσκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν μαζί με την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, αναγγέλλοντας ότι σε δέκα ημέρες θα είναι στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι κατά τις τέσσερις τελευταίες αναμετρήσεις, και ειδικά σε εκείνη για το δημοψήφισμα, δε σήκωσε ούτε μια φορά το τηλέφωνο για να παραπονεθεί ή να μιλήσει με κάποιον μεγαλοεκδότη ή με κάποιον από αυτούς που κάνουν κουμάντο στις τράπεζες, όπως είπε.

Γι' αυτό, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, «έχουμε σήμερα μεγαλύτερη δύναμη από τα ποσοστά μας, γιατί κανείς δε μας έχει στο τσεπάκι του, γιατί δε χρωστάμε σε κανέναν και δε μας χρωστά κανένας». Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έρχεται με διάθεση ρεβανσισμού αλλά με διάθεση να μπει μια τάξη.

«Γι' αυτό σας καλώ να ψηφίσουμε μαζί το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες, να ψηφίσετε κι εσείς, κ. Θεοδωράκη και κ. Γεννηματά και σε δέκα μέρες θα είναι στη Βουλή και δε θα έχετε την αγωνία αν θα το φέρουμε ή όχι», υπογράμμισε.

Νωρίτερα, το λόγο από τους προέδρους των κομμάτων πήρε πρώτος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευάγγελος Μεϊμαράκης, για να τοποθετηθεί για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για πολιτική απάτη, καθώς - όπως ανέφερε - όσα είπε στις προγραμματικές δηλώσεις είναι αντίθετα με όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό. Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενεπλάκησαν σε αντιπαράθεση με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση για το χρέος. «Δεν ψηφίζουμε μέτρα και περικοπές», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η συμφωνία της 12ης Ιουλίου όσον αφορά το χρέος ουσιαστικά επαναλαμβάνει όσα είχαν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση Σαμαρά στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, και ότι είναι χειρότερη ως προς το ενδεχόμενο κουρέματος, το οποίο αποκλείεται ρητά.

Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αύξησε το επίπεδο του χρέους με το νέο δανεισμό και εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι δεν καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. «Σας είπα να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, εσείς δε θέλετε την συναίνεσή μας» είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Ο κ. Τσίπρας, απαντώντας στον κ. Μεϊμαράκη, τον κατηγόρησε ότι έκανε προεκλογική ομιλία. «Οι εκλογές έγιναν στις 20 Σεπτεμβρίου και τις χάσατε πανηγυρικά με επτά μονάδες. Μπορεί εσείς να βρίσκεστε σε προεκλογική περίοδο, όμως η χώρα έχει ανάγκη από σχέδιο και αποφάσεις. Για πρώτη φορά οι εκλογές έγιναν όχι πριν από δύσκολες συμφωνίες, αλλά αμέσως μετά», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Θα πετύχουμε αυτή την εθνική προσπάθεια, είτε τη στηρίξετε είτε όχι», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με το in.gr.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για εμπλοκή στα εσωκομματικά της Ν.Δ., λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εγώ δεν έκανα εκλογές για να λύσω τα προβλήματά μου με τον Λαφαζάνη. Όποιος κι αν είναι πρόεδρος, η Ν.Δ. θα είναι συγκροτημένο κόμμα».

Στην ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να στηρίξει την κυβέρνηση σε αποφάσεις για νέα μέτρα και περικοπές, για το σχέδιο αύξησης της φορολόγησης των αγροτών είπε ότι «από εμάς δε γίνεται αποδεκτό όπως έχει», ενώ για το άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών είπε ότι η Ν.Δ. στηρίζει το γερμανικό μοντέλο (51% σε φαρμακοποιό - 49% σε επενδυτή).

Σχολιάζοντας αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα από την ομιλία του τη Δευτέρα περί δημόσιου μάνατζμεντ σε τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποηθούν με δημόσιο χρήμα, ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε πως η κυβέρνηση άλλαξε τις διοικήσεις των τραπεζών κατά το πρώτο επτάμηνο διακυβέρνησης, ενώ όσες δεν άλλαξε τις έχει εγκρίνει. Διάβασε, μάλιστα, το σχετικό σημείο της συμφωνίας με τους δανειστές το οποίο αναφέρει ότι «οι διοικήσεις των τραπεζών θα διορίζονται χωρίς παρέμβαση της κυβέρνησης».

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι είναι αποτέλεσμα των δικών της καταστροφικών χειρισμών: «Εσείς προκαλέσατε φυγή καταθέσεων, εσείς προκαλέσατε capital controls, εσείς προκαλέσατε την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση και τώρα εξαπατάτε τους δικούς σας βουλευτές λέγοντας ότι τώρα θα αλλάξετε τις διοικήσεις των τραπεζών», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.

Για την αύξηση το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι η αναστολή του μέτρου δεν είναι λύση και κάλεσε τον κ. Τσίπρα να δεσμευτεί στη δευτερολογία του ότι το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση και ζήτησε αλλαγές στο άρθρο 86 για τις ποινικές ευθύνες υπουργών, αλλαγές στο άρθρο 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ενώ ζήτησε και αλλαγές για να μη διαλύεται η Βουλή κάθε έξι μήνες, όπως είπε.

Επίσης, προκάλεσε τον κ. Τσίπρα να κατονομάσει τους ολιγάρχες - «φέρτε ονόματα και διεθύνσεις» είπε - και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Παππά, να φέρει το νόμο. «Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και ξέρουμε όλοι ποιοι κάνουν παρέα με ποιον και ποιος στηρίζει ποιον» είπε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ υπογράμμισε ότι «προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε βρόμικο πόλεμο και πέταξε λάσπη όταν υπαινισσόταν συμμετοχή στελεχών της Ν.Δ. σε σκάνδαλα».

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση, είπε ότι «εμείς σας δώσαμε εξουσιοδότηση διαπραγμάτευσης, στηρίξαμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και, αντί να γίνετε εθνικός ηγέτης, εσείς γυρίσατε σαν κομματάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνετε εκλογές». Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι αν είχε δεχθεί το mail Χαρδούβελη από τον Ιανουάριο τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα.

Σημείωσε ότι η συζήτηση για το Grexit ζωντάνεψε και πάλι με ευθύνη της κυβέρνησης, που πήγε με τη θεωρία των παιγνίων να πείσει την Ευρώπη. «Έρχεται πολύ βαρύς χειμώνας» είπε ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόμενος στα μέτρα που προβλέπονται από τη συμφωνία.

Ακόμη προχώρησε στην περιγραφή του ιδεολογικού στίγματος της Ν.Δ. λέγοντας: «Εμείς διαθέτουμε ξεκάθαρο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα, εκφράζουμε τον κοινωνικό φιλελευθερισμό με ανθρώπινο πρόσωπο. Οι νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις δεν έχουν σχέση με τη Ν.Δ., εκφράζουμε την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά που έχει σαν κέντρο τον άνθρωπο. Εμείς πιστεύουμε στο μικρό και επιτελικό κράτος με μικρότερους φόρους».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Προχωρήστε και ψηφίστε μόνοι σας ό,τι υπογράψατε, εμείς λέμε όχι στον κρατισμό και στις πολιτικές που προσβάλλουν την ιδιωτική πρωτοβουλία, όχι στους φόρους, όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Επίθεση και από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας «εικονικής πραγματικότητας» μέσω των προγραμματικών δηλώσεων, τη στιγμή που τα πραγματικά προβλήματα είναι τεράστια, εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Φοβάμαι ότι θα οδηγήσετε τη χώρα σε νέο αδιέξοδο», τόνισε κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου για την ανάπτυξη και νέα εξόχως υφεσιακά μέτρα.

«Μπορεί και πρέπει να υπάρξει ριζική αλλαγή πορείας, με έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που μπορεί να ικανοποιήσει τις κοινωνικές ανάγκες», ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Ο γ.γ. του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι ο δρόμος που έχει ακολουθηθεί έως σήμερα οδηγεί το λαό μονάχα σε συνεχείς θυσίες.

«Εμείς δε συμφωνούμε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αλλά ούτε μας ενθουσιάζουν οι γραφικές σας προσεγγίσεις. Στα λίγα καλά θα λέμε "ναι". Στα πολλά στραβά θα είμαστε απέναντί σας», δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.

Να ζητήσει συγνώμη από το λαό που τον πίστεψε, και ιδίως από τη νεολαία, κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπαναχώρησε από τις εξαγγελίες του και ψήφισε Μνημόνιο. Απευθυνόμενος στο ΚΚΕ, ο κ. Λεβέντης είπε: «Με είπατε λαγό. Η ιστορία θα δείξει ποιος είναι λαγός. Ξέρουμε ποιος έκανε κυβέρνηση με τον Μητσοτάκη».

Τα μεσάνυχτα αναμένεται να διεξαχθεί η φανερή ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σχόλια