Ειδήσεις

Εντός Νοέμβρη οι μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στο Μέγαρο Μαξίμου, με επίκεντρο το «καυτό» θέμα του ασφαλιστικού και των συντάξεων.

Στόχος είναι «να μπορέσουμε όχι μόνο να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και ένα σύστημα που θα δίνει συντάξεις που δεν θα είναι συντάξεις-φιλοδωρήματα», σημείωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Θα κάνουμε κάθε πιθανό μέτρο ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και με την αρχιτεκτονική του συστήματος να έχουμε έναν δίκαιο τρόπο απονομής των συντάξεων για όλους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι τα χρονικά όρια είναι πάρα πολύ πιεσμένα και τα περιθώρια ασφυκτικά, επαναλαμβάνοντας πως «μέσα σε έναν μήνα πρέπει να κάνουμε ό,τι δεν έχει γίνει σε 40 χρόνια».

«Μέσα στον Νοέμβριο πρέπει να έχουμε το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Τα πλαίσια είναι ασφυκτικά, πρέπει να προηγηθεί σημαντικός δημόσιος διάλογος, γιατί αυτά είναι ζητήματα που αφορούν τον καθέναν μας και την οικονομία», σημείωσε ενώ παράλληλα εκτιμά πως η τελική έκβαση θα είναι θετική.

«Θα κάνουμε κάθε πιθανό μέτρο ώστε να μην υπάρχουν μειώσεις σε συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ και με την αρχιτεκτονική του συστήματος να έχουμε έναν δίκαιο τρόπο απονομής των συντάξεων για όλους» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, μέσω της νέας αρχιτεκτονικής του συστήματος, χρειάζεται να έχουμε το νομοσχέδιο τον Νοέμβριο. «Για να εξηγήσω με απλά λόγια» πρόσθεσε «αντί να μειώσουμε τις επικουρικές συντάξεις, όπως επιβάλλει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, ή να βρούμε ισοδύναμα αυξάνοντας τις εισφορές -που θα μπορούσε να ήταν μια εναλλακτική λύση, αλλά ουσιαστικά δεν θα έλυνε οριστικά το ζήτημα αλλά μόνο εμβαλωματικά και για φέτος- θέλουμε να λύσουμε και αυτό το θέμα μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».

Ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε, όπως αναφέρει το in.gr, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσεις, άλλα όπως όλα τα θέματα, «θέλουμε αυτές τις δεσμεύσεις να τις σεβαστούμε, αλλά να έχουμε ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό πρόσημο, γιατί είμαστε μια κυβέρνηση της αριστεράς που πρέπει να προστατεύσει πάνω απ' όλα αυτούς που έχουν τις μικρότερες συντάξεις, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα και τις προοπτικές της οικονομίας».

«Γενικά, δεν θέλουμε μόνο να ενιαιοποιούμε το οργανωτικό σχήμα των ταμείων» είπε, εξηγώντας ότι οι προηγούμενες -εικονικές εν πολλοίς- μεταρρυθμίσεις ενσωμάτωναν στο ΙΚΑ ταμεία, κρατώντας όμως του κανόνες υπολογισμού, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν 500 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού. «Αυτό που επιδιώκουμε είναι η ενοποίηση να μην είναι μόνο οργανωτική αλλά και λειτουργική, να εφαρμόζονται οι ίδιοι κανόνες σε όλους» τόνισε.

Συμπλήρωσε, τέλος, ότι η ποσοτικοποίηση της μεταρρύθμισης δεν έχει ακόμα γίνει και δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα γιατί είμαστε ακόμα στη φάση της παραμετροποίησης των μεταρρυθμίσεων, για να επισημάνει πως «γι' αυτόν τον λόγο έχουμε ζητήσει και τεχνική βοήθεια και από τους εταίρους, ώστε η μεταρρύθμιση να γίνει και με τη συνεργασία τη δική τους, να μην έχουμε μετά να διαπραγματευτούμε το αποτέλεσμα της».

Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής

Εν τω μεταξύ, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής, το οποίο συνεδρίασε σήμερα, Τετάρτη, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, συζητήθηκαν οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, με εισήγηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, η Επιτροπή για τη Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος θα παραδώσει το πόρισμά της και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δημόσια διαβούλευση, με στόχο το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Νοεμβρίου.

Σχόλια