Ειδήσεις

Έργο προτεραιότητας για την κυβέρνηση ο ΒΟΑΚ

Θετικά νέα για την Κρήτη είχαμε στο περιθώριο της επίσκεψης της Ευρωπαίας επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνας Κρέτσου, στο νησί μας!

Ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, που συνόδευε την κ. Κρέτσου στην επίσκεψή της, τόνισε σε δηλώσεις του στο περιθώριο της επίσκεψης της επιτρόπου στο ΙΤΕ ότι η κυβέρνηση βλέπει θετικά τα αναγκαία έργα για το ΒΟΑΚ και τη σχετική πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως είπε έχει ήδη γίνει μια πρώτη συζήτηση για το μεγάλο έργο και η κυβέρνηση βάζει το έργο αυτό στις άμεσες προτεραιότητές της, ενώ παράλληλα η κ. Κρέτσου εμφανίστηκε ιδιαίτερα θετική ως προς το έργο της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα της απορρόφησης κονδυλίων και της αξιοποίησης στην περιοχή των ευρωπαϊκών πόρων.

Πάνω από 430 εκατ. ευρώ για την Κρήτη

«Η Κρήτη από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 θα επωφεληθεί περισσότερα από 430 εκατ. ευρώ, ενώ το νησί μέχρι στιγμής έχει απορροφήσει το 90% των κονδυλίων της τελευταίας προγραμματικής περιόδου». Αυτό δήλωσε κατά την επίσκεψή της στην Περιφέρεια η κ. Κρέτσου, μετά τη συνάντησή της με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη.

Η Ευρωπαία επίτροπος μάλιστα, απευθυνόμενη στον περιφερειάρχη, τον συνεχάρη δημόσια για την αποτελεσματική απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο νησί και τη δουλειά που γίνεται. Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης υποδεχόμενος την κ. Κρέτσου και τα στελέχη της Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής για την Ελλάδα, που την συνόδευαν, αναφέρθηκε στους τομείς ανάπτυξης της Κρήτης, στον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, αλλά και την «έξυπνη» εξειδίκευση που αναπτύσσουν τα ερευνητικά, επιστημονικά, Ιδρύματα της Κρήτης.

Ο κ. Αρναουτάκης ζήτησε μάλιστα τη στήριξη-συμπαράσταση της επιτρόπου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «Ευρώπη "χτίζεται" στην Περιφέρεια. Θέλουμε τη στήριξή σας τα επόμενα χρόνια στις ελληνικές Περιφέρειες».

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη η κ. Κρέτσου ανέφερε: «Να ευχαριστήσω τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για το θερμό καλωσόρισμα στη Κρήτη. Τον συγχαίρω γιατί έχει κάνει πολύ καλή χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων η απορρόφηση είναι στο 90% για την τελευταία προγραμματική περίοδο και ελπίζουμε η τρέχουσα περίοδος (2014-2020) να ολοκληρωθεί στην ώρα της χωρίς να χαθούν κονδύλια.

Επισκέφτηκα χθες το Μουσείο της Αγ. Αικατερίνης που χρηματοδοτήθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια, σήμερα επισκέπτομαι το Ίδρυμα Τεχνολογίας Έρευνας που είναι εμβληματικό για την Κρήτη. Κάναμε μια γόνιμη συζήτηση σχετικά με την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, όπου η Κρήτη θα επωφεληθεί περισσότερα από 430 εκατ. ευρώ».

Αναφερόμενη στους σημαντικότερους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ιεράρχηση των κονδυλίων, είπε: «Πολύ σημαντικό είναι να γίνει σωστά η ιεράρχηση των κονδυλίων και να διοχετευτούν στους πιο σημαντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο πρώτος στόχος είναι να γίνεται καλή χρήση των φυσικών πόρων και να υπάρχουν καλοί μηχανισμοί διαχείρισης αποβλήτων.

Ο δεύτερος στόχος να γίνουν επενδύσεις στην έρευνα και στην καινοτομία, για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας. Τρίτη προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να υποστηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι με τη στρατηγική "έξυπνης" εξειδίκευσης της Κρήτης, η οποία ήταν από τις πρώτες που υιοθετήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγχαίρω για μια ακόμα φορά τον Σταύρο Αρναουτάκη και τα στελέχη του για τη δουλειά που κάνουν, για τη Στρατηγική της Αδριατικής και το Ιόνιο, που έχουν πολύ ενεργό συμμετοχή, γιατί αυτή η Στρατηγική είναι άλλο ένα "εργαλείο", του οποίου πρέπει να κάνουμε τη μέγιστη δυνατή χρήση. Η Κρήτη πράγματι είναι μια Περιφέρεια η οποία δρα έγκαιρα και θέλω να την ενθαρρύνω να αποκτήσει ακόμα ενεργότερο συμμετοχή και σε αυτή τη στρατηγική και στη μακροπεριφερειακή στρατηγική το οποίο είναι ένα άλλο "εργαλείο" διασυνοριακής συνεργασίας».

Την Ευρωπαία επίτροπο συνόδευαν στην Περιφέρεια στελέχη του Γραφείου της, στελέχη από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής για την Ελλάδα, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, Κρήτης Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, Νίκος Καλογερής και Βιργινία Μανασάκη, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Διεθνών-Ευρωπαϊκών Σχέσεων Γιώργος Αλεξάκης, ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Ραπτάκης και η προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασσωτάκη.

Ο περιφερειάρχης έδωσε αναμνηστικά δώρα στην Ευρωπαία επίτροπο και στους συνεργάτες της με αναφορά στην ιστορία και στον πολιτισμό του νησιού.

Στο ΙΤΕ η Ευρωπαία Επίτροπος

Στο ΙΤΕ η κ. Κρέτσου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητή Κώστα Φωτάκη, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει ως βασικό στόχο της τη σύνδεση της εργασίας και της αγοράς με την έρευνα και την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, ενώ και η κ. Κρέτσου είχε μόνο καλά να πει για το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το σημαντικό έργο που επιτελεί.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Στη συνέχεια η επίτροπος θα παρουσιάσει εισήγηση στη Συνάντηση Εργασίας της Ομάδας Ειδικών σε θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Ερευνητικής Πολιτικής με αντικείμενο την "επίδραση των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης σε θύλακες αριστείας και την περιφερειακή ανάπτυξη στο πλαίσιο της Επιτροπής RIS της ΕΕ".

Το απόγευμα η κ. Κρέτσου θα είναι η κεντρική ομιλήτρια σε Περιφερειακό Συνέδριο με θέμα "Επενδύσεις για Περιφερειακή Ανάπτυξη: ΕΣΠΑ και Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ". Το συνέδριο οργανώνεται στο Ηράκλειο από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης (ώρα 19:00, Βασιλική του Αγίου Μάρκου, Ηράκλειο).

Αύριο Πέμπτη, η επίτροπος θα επισκεφθεί έργα στην περιοχή του Ηρακλείου που χρηματοδοτούνται από τα ευρωπαϊκά ταμεία.  

Σχόλια