Ειδήσεις

Στις 13 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης

Στις 13 Οκτωβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης και είναι αφιερωμένη στη νόσο αυτή και στις σοβαρές επιπτώσεις, που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία, όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη πληροφόρηση και αγνοήσουμε τα συμπτώματα που υποδεικνύουν την εμφάνισή της.

«Η ημερομηνία», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, «επιλέχθηκε λόγω των γενεθλίων του πρωτοπόρου στην παθοφυσιολογία Γερμανού Παθολόγου Dr. Rudolf Virchow. Ο Dr Rudorlf Virchow ανέπτυξε για πρώτη φορά την έννοια της «θρόμβωσης» και έκανε σημαντικά βήματα προόδου στην κατανόηση αυτής της συχνά «παρεξηγημένης» ή μη διαγνωσμένης νόσου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης έχει σαν στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για την νόσο και τις επιπτώσεις της.

Ο πυρήνας της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης αποτελείται από επιστημονικές/ιατρικές εταιρείες, συλλόγους ασθενών κ.α. , που προσπαθούν:

Να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας σχετικά με την σοβαρότητα της νόσου και τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία μας.

Να μειώσουν τον αριθμό των περιπτώσεων που δεν γίνεται διάγνωση της νόσου

Να προωθήσουν την πρόληψη με την βοήθεια διαγνωστικών εξετάσεων

Να παροτρύνουν τους φορείς υγείας να εφαρμόσουν στρατηγικές για την εξασφάλιση «βέλτιστων πρακτικών» για την πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία

Να συμμετέχουν στην ανεύρεση πόρων για την υποστήριξη του κινήματος και των κλινικών ερευνών που θα συντελέσουν στην μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που επιφέρει η νόσος στην υγεία.

Συμπερασματικά δηλαδή να σώσουν ζωές

Η προβολή της Παγκόσμιας Ημέρας Θρόμβωσης αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για ενημέρωση κοινού και των επαγγελματιών υγείας καθώς και την ανάπτυξη πολύπλευρης δράσης για την καταπολέμηση της νόσου».

Σχόλια