default-image

ΕΝΦΙΑ και στους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό

Οικονομία
ΕΝΦΙΑ και στους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο εξωτερικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα εξήγγειλε σήμερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης. Επιχείρησε ακόμη να διαψεύσει τα σενάρια περί φορο-καταιγίδας και διαβεβαίωσε ότι οι όποιες αλλαγές στη φορολογία θα γίνονται μέσω διαλόγου.

«Το τι θα γίνεται στα θέματα της φορολογίας είναι συγκεκριμένο. Κινούμαστε στo πλαίσιο μίας συγκεκριμένης συμφωνίας», σημείωσε. «Θέλουμε το διάλογο για να έχουμε στο φορολογικό σύστημα σταθερότητα, απλότητα και αποτελεσματικότητα, είπε.

Ειδικότερα, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στα εξής σημεία:

- Πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση της κρατικής ακίνητης περιουσίας. Είναι ενδεικτικό ότι το υπουργείο Οικονομικών πλήρωσε το 2014 ποσό ύψους 24 εκατ. ευρώ για μισθώματα, όταν έχει στην ιδιοκτησία τεράστιο αριθμό ακινήτων. «Δυστυχώς, το ελληνικό Δημόσιο δεν αξιοποιεί τη δική του περιουσία με τον καλύτερο τρόπο και δε δίνει το παράδειγμα στους πολίτες και στις επιχειρήσεις», παραδέχτηκε ο Τρ. Αλεξιάδης. Δίνοντας μάλιστα παράδειγμα από το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι έχει ακίνητα που έχουν γίνει περιστερώνες και τα καταληστεύουν διάφοροι και ότι πλήρωσε 24 εκατομμύρια για στέγαση το χρόνο. Υπάρχει εφορία που πληρώνει 27.000 ευρώ το μήνα ενοίκιο για τη στέγαση 17 υπαλλήλων, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία η αξιοποίηση προς όφελος του Δημοσίου και όχι διαπλεκόμενων συμφερόντων. «Πρέπει να πάμε σε προγραμματικές συμφωνίες με επενδυτές, οι οποίες θα προβλέπουν συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς, π.χ. για δέκα χρόνια», πρόσθεσε. «Έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε στο πλαίσιο του μνημονίου και το τι θα γίνει στη φορολογία προβλέπεται με σαφήνεια», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

- Στην υλοποίηση προγραμματικών συμφωνιών σε βάθος δεκαετίας σχετικά με την υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων.

- Διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και εναρμόνιση έως το Σεπτέμβριο του 2016 των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές αγοράς. «Δε μιλάμε για την κατάργηση του συστήματος προσδιορισμού των αξιών. Θα αντιγράψουμε αυτό που γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και θα έχουμε ένα σύστημα εμπορικών αξιών που θα είναι πιο κοντά στις τιμές αγοράς», ανέφερε.

- Την έναρξη εφαρμογής του Περιουσιολογίου το Νοέμβριο του 2015.

- Την επιβολή φορολογίας σε ιδιοκτήτες με ακίνητα στο εξωτερικό. «Είναι άδικο ένας πολίτης που έχει αυτή τη στιγμή ένα ακίνητο αξίας 50.000-60.000 ευρώ για να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του να πληρώνει φόρο, ενώ ένας άλλος πολίτης που έχει ένα ακίνητο στο Λονδίνο αξίας 5 και 6 εκατ. ευρώ να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ», σημείωσε.

- Πλήρης μηχανογράφηση των Εφοριών με το κλείσιμο των ΔΟΥ - των τμημάτων κεφαλαίου - μέσα στο 2016, για το κοινό. «Θα εξυπηρετούμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μέσω τηλεφωνικών κέντρων και διαδικτύου. Το προσωπικό που θα απελευθερωθεί θα ασχοληθεί με τις παλαιές εκκρεμείς υποθέσεις», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης. Το επόμενο έτος θα δημιουργηθεί μια ειδική φόρμα στο taxis στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι συμβολαιογράφοι για να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους. Σε κάθε μεταβίβαση ακινήτου που διεκπεραιώνουν, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, θα μπαίνουν στο σύστημα, θα καταχωρούν τα στοιχεία του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και των αντισυμβαλλόμενων, η εφορία μέσω taxis θα προσδιορίζει το φόρο, θα εκτυπώνεται η γνωστή Ταυτότητα Οφειλής, και θα πληρώνεται ο φόρος. Έτσι θα γίνονται οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις. «Μέχρι σήμερα οι εφαρμογές του κεφαλαίου είχαν μείνει έξω από το ΤΑΧΙS. Αν ψάξει κανείς στους φακέλους που συσσωρεύονται στις εφορίες θα βρει ότι εκκρεμούν έσοδα προς είσπραξη... Από το 2016 ξεχάστε όλα όσα ξέρατε με την κτηματαγορά. Όλα αυτά τελειώνουν, με την ηλεκτρονική φόρμα που θα καθιερωθεί στο Taxis», είπε ο κ. Αλεξιάδης.

- Η μεταβίβαση των ακινήτων θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της δημιουργίας ειδικής φόρμας στο Taxisnet, το συμβόλαιο θα κατατίθεται ηλεκτρονικά στην Εφορία. Όπως ανέφερε ο υπουργός, το χειρόγραφο σύστημα επιτρέπει να χάνονται μεγάλα ποσά από τη φοροδιαφυγή.

Τα υπόλοιπα θέματα της φορολογίας είναι ανοικτά. «Δε θα προχωρήσουμε σε εκπλήξεις και θα υπάρξει συγκεκριμένος φορέας διαλόγου», καθησύχασε ο κ. Αλεξιάδης.

Τρ. Αλεξιάδης: «Θα φορολογήσουμε τα ακίνητα των Ελλήνων στο εξωτερικό»

ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στο συνέδριο για την αγορά ακινήτων, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες.

Δύο λίστες με Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο αποτελούν το πλάνο πάνω στο οποίο γίνονται τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού.

Οι λίστες αυτές είχαν σταλεί τα προηγούμενα έτη από τις φορολογικές Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα, αλλά δεν αξιοποιήθηκαν, σύμφωνα με "Τα Νέα".

Στην πρώτη λίστα παρουσιάζονται 200 ακίνητα Ελλήνων ιδιοκτητών στο Λονδίνο και στη δεύτερη επιπλέον 3.000 ακίνητα.

Επικαλούμενος το παράδειγμα Μόντι στην Ιταλία με τη φορολόγηση ιδιοκτησιών Ιταλών στο εξωτερικό, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι είναι λάθος να πληρώνει ο κάτοικος Ελλάδας ΕΝΦΙΑ για την κύρια κατοικία του, και ούτε ένα ευρώ φόρο στην Ελλάδα αυτός που έχει ένα σπίτι αξίας 5.000.000 ευρώ στο Λονδίνο.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει την καθιέρωση κλίμακας ετήσιου φόρου η οποία θα μπορεί να φτάνει ακόμη και το 3%-4% ανάλογα με την αξία του ακινήτου με ταυτόχρονο συμψηφισμό των φόρων που αποδόθηκαν στη χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την αμφιβολία τους σχετικά με το εάν θα ήταν εφικτή η φορολόγηση των ακινήτων στο εξωτερικό λόγω του ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί διακρατική ανταλλαγή στοιχείων, εγχείρημα με σημαντικό βαθμό δυσκολίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News