Ειδήσεις

"Στο σφυρί" καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου

Τη δυνατότητα εξαγοράς εκτάσεων του Δημοσίου που έχουν καταπατηθεί δίνει νόμος που προωθεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να βάλει ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους. Η απόφαση αφορά και εκτάσεις που βρίσκονται στην περιοχή του Πλατανιά Ρεθύμνου.

Επί της ουσίας, το υπουργείο Οικονομικών "ξεπαγώνει" ένα φιλόδοξο σχέδιο νόμου που είχε ετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση την άνοιξη του 2014, ωστόσο δεν ψηφίστηκε ποτέ από τη Βουλή.

Η κίνηση του υπουργείου αφορά και κρητικές εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, ωστόσο έχουν καταπατηθεί και αξιοποιούνται από ιδιώτες.

Έτσι το ελληνικό Δημόσιο θα καλέσει όσους έχουν καταπατήσει αυτές τις εκτάσεις να τις αγοράσουν, με στόχο να εισπραχθούν έσοδα που υπολογίζονται από 1-1,5 δισ. ευρώ.

Στην Κρήτη, μια τέτοια έκταση βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη του Πλατανιά Ρεθύμνου. Σε μια παραλία μήκους 1.470 μέτρων εντοπίζονται 40 στρέμματα διαφόρων ειδών καταπατήσεων, από ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικά συγκροτήματα μέχρι κάμπινγκ, χώροι στάθμευσης, ακόμη και δημοτική παιδική χαρά.

Η διάταξη που προωθεί το υπουργείο αφορά καταπατήσεις που έγιναν μέχρι τις 31-12-2013, καθώς από εκεί και μετά τους καταπατητές αναμένουν βαρύτατες κυρώσεις.

Για τους προ του 2013, ο κάτοχος ακινήτου με ή και χωρίς τίτλους που είναι δημόσιο ή ανταλλάξιμο και ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου δικαιούται να καταθέσει αίτηση εξαγοράς στις αρμόδιες κτηματικές υπηρεσίες. Ο χρόνος που θα δοθεί είναι ένα έτος από την ψήφιση του νόμου, εκτός κι αν υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση.

Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται:

- Για τις εκτός σχεδίου περιοχές, η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς.

- Για τις εντός σχεδίου περιοχές λαμβάνεται υπόψη η χαμηλότερη αντικειμενική αξία του οικείου διαμερίσματος.

Αντώνης Νομικός

Σχόλια