default-image

"Στο έλεος του Θεού" χιλιάδες ανασφάλιστοι στο Ηράκλειο

Κρήτη
"Στο έλεος του Θεού" χιλιάδες ανασφάλιστοι στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των ανασφάλιστων που σπεύδουν να εξυπηρετηθούν στο ΠΕΔΥ στον Εσταυρωμένο, τη στιγμή μάλιστα που πολύς κόσμος ακόμη και σήμερα δε γνωρίζει ότι μπορεί να συνταγογραφήσει και να κάνει εξετάσεις δίχως να πληρώσει. Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να υπάρχουν οι γνωστές ελλείψεις σε αρκετές ειδικότητες.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν σπεύσει περισσότεροι από 10.000 ανασφάλιστοι μόνο από το νομό Ηρακλείου στο μεγαλύτερο υποκατάστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας της Κρήτης. Κι αυτό, σύμφωνα και με τα στοιχεία που αναμένεται να σταλούν αυτό το διάστημα στον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση από προγράμματα του ΕΣΠΑ, ακριβώς για όσες υπηρεσίες προσφέρθηκαν στους ανασφάλιστους.

«Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι ανασφάλιστοι», παραδέχεται ο υπεύθυνος στο ΠΕΔΥ στον Εσταυρωμένο κ. Δημήτρης Κλάδος. Ο ίδιος τονίζει πως κάθε μήνα το ποσοστό τους κυμαίνεται γύρω στο 20%. Μόλις τον προηγούμενο μήνα στο ΠΕΔΥ στον Εσταυρωμένο εξυπηρετήθηκαν περίπου 580 ανασφάλιστοι!

Το ποσοστό είναι ήδη μεγάλο και αναμένεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο, μιας και πολύς κόσμος, που παραμένει ανασφάλιστος, δε γνωρίζει, δυστυχώς, ακόμη ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί στο ΠΕΔΥ.

«Καθημερινά συναντώ ανθρώπους που μου αναφέρουν ότι είναι ανασφάλιστοι και δε γνώριζαν ότι μπορούν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους και να κάνουν δωρεάν εξετάσεις», σημειώνει ο κ. Κλάδος, παρατηρώντας παράλληλα πως ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί σωστά και για το γεγονός ότι το ΠΕΔΥ δέχεται ασφαλισμένους από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Συνταγογράφηση

«Πολλοί ασφαλισμένοι για παράδειγμα του ΟΓΑ δε γνωρίζουν ότι μπορούν να εξυπηρετηθούν στο ΠΕΔΥ στον Εσταυρωμένο. Δεν είμαστε ΙΚΑ, όπως πιστεύουν πολλοί. Σε καθημερινή βάση ο κόσμος με ρωτά γι' αυτό. Εμείς εξακολουθούμε καθημερινά να εξυπηρετούμε τους ανθρώπους όλων των ταμείων, αλλά και τους ανασφάλιστους».

Όσον αφορά στους τελευταίους, ξεκαθάρισε πως έχουν το δικαίωμα συνταγογράφησης φαρμάκων, όπως όλοι οι ασφαλισμένοι, με το ίδιο ποσοστό συμμετοχής και τα ίδια φάρμακα. «Εξετάσεις οι οποίες γίνονται μέσα στο ΠΕΔΥ μπορούν να τις κάνουν και οι ανασφάλιστοι, όπως οι ασφαλισμένοι. Η διαφορά είναι ότι οι ανασφάλιστοι δεν μπορούν να κάνουν σε ιδιωτικά κέντρα εξετάσεις, όπως μπορεί ένας ασφαλισμένος».

Αρκεί το ΑΜΚΑ

«Σχεδιάζουμε να κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης στα τοπικά ΜΜΕ με δελτίο Τύπου, για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τη δυνατότητα συνταγογράφησης φαρμάκων και σε ανασφάλιστους, αρκεί να έχουν ΑΜΚΑ. Θα ενημερώσουμε και για τη δυνατότητα εκτέλεσης εξετάσεων στη μονάδα υγείας του ΠΕΔΥ Ηρακλείου.

Σε κάθε περίπτωση, η γραμμή από το υπουργείο είναι κανένας να μη μένει χωρίς περίθαλψη, άσχετα με την ασφαλιστική του κάλυψη», ανέφερε από την πλευρά του ο υποδιοικητής της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Στέλιος Δημητρακόπουλος.

Παράπονα

Την ίδια ώρα, πολλά παράπονα έχουν εκφραστεί κατά καιρούς στη "Νέα Κρήτη", ειδικά από ανασφάλιστους της ενδοχώρας, όχι μόνο για κακή συμπεριφορά απέναντί τους από γιατρούς Κέντρων Υγείας και Αγροτικών Ιατρείων, αλλά και μη εξυπηρέτησής τους.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς τους ανασφάλιστους, που αδυνατούν να πληρώσουν την ασφάλειά τους ή ακόμη και να προβούν σε κάποια ρύθμιση, ντρέπονται τόσο πολύ που φτάνουν στο σημείο για μεγάλα χρονικά διαστήματα να μην παίρνουν καν φαρμακευτική αγωγή. Άλλοτε πάλι και μόλις πέσουν λίγα χρήματα στα χέρια τους αγοράζουν εξ ολοκλήρου τα φάρμακά τους.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που ζητούν... χάρη από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα, που είναι ασφαλισμένα, να γράψουν στο βιβλιάριό τους έστω κάποια ακριβά και απαραίτητα για την υγεία τους φάρμακα. Ωστόσο, κανείς μα κανείς από αυτούς δεν τόλμησε να απευθυνθεί στον ΕΟΠΥΥ και να καταγγείλει αυτήν την προσβλητική και απαράδεκτη συμπεριφορά, ορισμένων τουλάχιστον γιατρών, που δυστυχώς συνεχίζουν να ταλαιπωρούν πολύ ανασφάλιστο κόσμο.

«Τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να καταγγέλλονται στο αντίστοιχο γραφείο καταγγελιών, που λειτουργεί στο ισόγειο της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, στη Σμύρνης 26, στο Ηράκλειο», υπογράμμισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

«Εξυπηρετούμε όλους τους ανασφάλιστους και τους συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφερόμαστε και στους ασφαλισμένους. Πιστεύω απλά πως υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης. Το ΠΕΔΥ είναι για όλα τα ταμεία. Οι ανασφάλιστοι έχουν τη δυνατότητα να γράψουν τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους, πέρα από το ΠΕΔΥ και το νοσοκομείο, σε οποιοδήποτε γιατρό που συνταγογραφεί, είτε αυτός είναι ιδιώτης, είτε γιατρός του ΕΟΠΥΥ, είτε σε Κέντρα Υγείας, είτε σε Αγροτικά Ιατρεία», κατέστη σαφές από τον κ. Κλάδο.

Οι ελλείψεις

Όσον αφορά στις ελλείψεις, αυτές παραμένουν και στο ΠΕΔΥ στον Εσταυρωμένο.

«Μας έχει υποσχεθεί η ΔΥΠΕ ότι θα προσλάβει τέσσερις-πέντε ειδικότητες, τις οποίες κρίνουμε αναγκαίες για την καλύτερη λειτουργία μας. Έχουμε ελλείψεις σε ΩΡΛ, σε νευρολόγο, και γενικό γιατρό θέλουμε οπωσδήποτε άλλον έναν, έχουμε ελλείψεις και σε καρδιολόγο», ανέφερε ο κ. Κλάδος, επισημαίνοντας πως καθημερινά τουλάχιστον 500 άνθρωποι επισκέπτονται το ΠΕΔΥ στον Εσταυρωμένο.

«Έχουμε ήδη ζητήσει 7 επικουρικούς γιατρούς από το υπουργείο. Υπάρχουν τα κονδύλια για τη μισθοδοσία τους, άρα για να στελεχωθεί το ΠΕΔΥ στον Εσταυρωμένο είναι μόνο θέμα διαθεσιμότητας. Δηλαδή να δηλώσουν οι γιατροί ότι θέλουν να έρθουν Κρήτη», τόνισε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Εξωτερικά και ΤΕΠ ΠΑΓΝΗ: Αύξηση ανασφάλιστων και στα νοσοκομεία

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ κ. Θέμη Φραγκιαδάκη, πως έχουν αυξηθεί οι ανασφάλιστοι και στα νοσοκομεία.

«Έχουν αυξηθεί ειδικά στα εξωτερικά ιατρεία και στο ΤΕΠ του ΠΑΓΝΗ, ενώ πλέον έρχονται και από τους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, μιας κι έχουν υποβαθμιστεί τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε πως τα νοσοκομεία καλύπτουν τα έξοδα των ανασφάλιστων μονάχα από τον προϋπολογισμό τους. «Θεωρούμε θετική την εξέλιξη που εξυπηρετούνται οι ανασφάλιστοι, όμως αρνητική όσον αφορά στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων για τις ανάγκες νοσηλείας και θεραπείας και γενικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης», κατέληξε.

Σύμφωνα πάντως και με τα οικονομικά στοιχεία των νοσοκομείων, που συγκεντρώνει η Υγειονομική Περιφέρεια κάθε μήνα, προκύπτει ότι το 2014 οι δαπάνες για τους ανασφάλιστους (εξετάσεις και νοσηλεία) άγγιξαν στα νοσοκομεία του νησιού τα 8,5 εκατομμύρια.

«Φέτος είμαστε στα ίδια επίπεδα, όμως με αυξητική τάση και με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων είναι μικρότερος του περυσινού. Με τα φετινά δεδομένα, οι δαπάνες αγγίζουν περίπου το 9% του προϋπολογισμού. Δεν υπήρχε μέχρι τώρα άλλη χρηματοδότηση.

Όμως πλέον συγκεντρώνονται στοιχεία για να σταλούν στο υπουργείο και στη διαχειριστική Αρχή, προκειμένου να καλυφθεί ένα ποσό από το πρόγραμμα "Bάουτσερ" Υγείας του ΕΣΠΑ, που αφορά στην ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και έχει να κάνει με την τελευταία τριετία», τόνισε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" η υποδιοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και αρμόδια και για τα οικονομικά θέματα κ. Άννα Τριχοπούλου.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News