Ειδήσεις

Οι ανήμποροι και οι "μπαταχτσήδες"

Την άμεση ανάκληση της υπουργικής απόφασης με την οποία αναστέλλεται για τρίτη φορά μέσα σε 4 μήνες κάθε πρόοδος στη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων ζητεί με επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλειος Αλεξανδρής.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, μαζί με τη νομοθετική αναστολή σωρείας διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας μέχρι τέλος του έτους, έχει «παγώσει» κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης από αρχές Ιουλίου 2015 μέχρι και 31.10.2015, με άδηλο το μέλλον της τυχόν παράτασης και για μετά το άνω χρονικό σημείο.

Ο κ. Αλεξανδρής επισημαίνει στην επιστολή ότι με τον τρόπο αυτό καταπατάται το δικαίωμα της δικαστικής προστασίας (αρθρ. 20 παρ. 1 Σ75/86) και το άρθρο 6 παρ. 1 της Σύμβασης ΕΣΔΑ), που κατοχυρώνεται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το διαρκές «πάγωμα» κάθε διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, τονίζεται στην επιστολή, «ενισχύει επίσης τους κακοπληρωτές και τους στρεψόδικους διαδίκους, θίγει καίρια συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, που προσδοκούν - κατόπιν δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί υπέρ τους - να λάβουν τα άκρως αναγκαία προς το ζην (π.χ. διατροφές γονέων ανηλίκων, που έχουν την επιμέλειά τους, εργαζομένους που δεν έχουν λάβει μισθούς τους και δεδουλευμένα τους κ.λπ.).

Θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να ανακληθεί η άνω Υπουργική Απόφαση και να αποκατασταθεί η συνταγματική έννομη τάξη, ώστε να ανταποκριθούμε στις επιταγές του Κράτους Δικαίου και όχι, όπως δίδεται η εντύπωση, να καθιστάμεθα όργανα των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, που προφανώς λόγω των τραπεζικών περιορισμών έχουν έννομο συμφέρον από την εν λόγω νομοθετική ρύθμιση», καταλήγει η επιστολή.

Ομαλότητα άμεσα

Το ταχύτερο δυνατό να επέλθει η ομαλότητα ζητά από την πλευρά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου. «Βέβαια αν δε γίνει η περίφημη ανακεφαλαιοποίηση αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Ωστόσο, η αλήθεια είναι πως με αυτό το καθεστώς και η δική μας η δουλειά δε λειτουργεί όπως πρέπει να λειτουργεί. Είναι δίκοπο μαχαίρι.

Με την κατάσταση που επικρατεί με τα κάπιταλ κοντρόλ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είναι δυνατόν να πας να κάνεις εκτέλεση όταν ο άλλος για λόγους που δεν οφείλονται αποκλειστικά σε αυτόν δεν μπορεί να πληρώσει, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης», αναφέρει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Άρης Ροζάκης.

Ο ίδιος, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", εξηγεί πως η επικρατούσα κατάσταση δημιουργεί πρόβλημα στη δουλειά τους. Για παράδειγμα, κάποιος έχει κάνει μια αγωγή εξωστική και θέλει να πάρει το σπίτι του πίσω γιατί του χρωστά μισθώματα ο μισθωτής. Αυτό το καθεστώς του δημιουργεί πρόβλημα, διότι δεν επιτρέπεται να εκτελέσει την απόφαση, με συνέπεια να παραμένει μέσα ο μισθωτής δίχως να πληρώνει.

«Από την άλλη μεριά είναι κατανοητό, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με χρηματικές αγωγές, ότι είναι λίγο βαρύ και για τον οφειλέτη να γίνεται εκτέλεση υπό καθεστώς κάπιταλ κοντρόλ. Γιατί σου λέει ο άλλος ότι "με την κατάσταση που επικρατεί δεν μπορώ να βγάλω χρήματα να στα δώσω". Είναι δηλαδή μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και αδικούνται κάποιοι άνθρωποι. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που είναι σωτήριο. Έχει δηλαδή και θετικές και αρνητικές επιπτώσεις», σημείωσε ο κ. Ροζάκης, ο οποίος εκτιμά ότι μέχρι τέλος του χρόνου πιθανότατα να παραμείνουν έτσι τα πράγματα.

Ιωάννα Βλαχάκη

Σχόλια