default-image

"Καρφιά" Μαυρωτά στον Φιλή για την ΠΝΠ στην Παιδεία

Ελλάδα
"Καρφιά" Μαυρωτά στον Φιλή για την ΠΝΠ στην Παιδεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δάσκαλε που δίδασκες και όταν ήρθες στην εξουσία τα ξέχασες όλα...», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς αναφορικά με την εξαγγελία Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου στην παιδεία του υπουργού κ. Φιλή.

«Της νύχτας τα καμώματα… Χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοίνωσε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που αφορούσε την περικοπή των αρμοδιοτήτων των Συμβουλίων Ιδρύματος (ΣΙ) των Πανεπιστημίων. Συγκεκριμένα η ΠΝΠ θα ορίζει ότι τα Συμβούλια Ιδρύματος δεν θα αξιολογούν τις υποψηφιότητες για τις πρυτανικές εκλογές καταλήγοντας στις τρεις που θα διεκδικούσαν την ψήφο του εκλογικού σώματος, όπως ορίζει ο νόμος 4009/2011», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του Ποταμιού.

«Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας που σε προγραμματικές δηλώσεις ανακοινώνεται ΠΝΠ. Προς τι αυτή η πρεμούρα; Δε θα μπορούσε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να ακολουθήσει την καθιερωμένη νομοθετική διαδικασία; Αυτός είναι ο «εκτεταμένος, συντεταγμένος, εθνικός διάλογος» που ευαγγελίζεται ο Υπουργός για την Παιδεία; Ένα νέο «αποφασίζομεν και διατάζομεν»; Ο κ. υπουργός επικαλέστηκε ότι τάχα τα ΣΙ αυτοακυρώθηκαν επειδή το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τρεις εκλογές πρυτάνεων», δήλωσε ο κ. Μαυρωτάς.

«Ξέχασε να πει ότι η ακύρωση ήταν για τελείως τυπικούς λόγους και τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών επαναβεβαίωσαν πανηγυρικά τα πρώτα αποτελέσματα. Είπε επίσης ότι λειτουργούν «αντιδημοκρατικά» και ότι ο μόνος ρόλος τους είναι η επιλογή, ο αποκλεισμός όπως είπε, υποψηφίων πρυτάνεων ξεχνώντας ότι τα ΣΙ στελεχώνονται από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους ακαδημαϊκούς και πως η νομιμοποίηση των ΣΙ έχει εκφραστεί και αποδειχθεί από τη μεγάλη προσέλευση των μελών ΔΕΠ στις αντίστοιχες εκλογές ανάδειξής τους αλλά και στις επακόλουθες πρυτανικές εκλογές που έγιναν υπό την εποπτεία τους», ανέφερε ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς.

Επιπρόσθετα ο βουλευτής Αττικής αναφέρει  πως «η δικαιολογία του επείγοντος λόγω των επικείμενων πρυτανικών εκλογών σε κάποια πανεπιστήμια δεν ευσταθεί, γιατί έως τώρα με τον τρόπο αυτό έχουν γίνει οι πρυτανικές εκλογές και μάλιστα με μεγάλη συμμετοχή. Αν κάποιους ενοχλούν τα ΣΙ το θέμα λύνεται με διάλογο και προτάσεις κι όχι με ΠΝΠ που ήταν τόσο «κατάπτυστες» για τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά έχουν γίνει ψωμοτύρι για τον ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγοντας «δάσκαλε που δίδασκες και όταν ήρθες στην εξουσία τα ξέχασες όλα...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News