default-image

Τιμητική διάκριση για τη θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια

Κρήτη
Τιμητική διάκριση για τη θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερήφανη όλη την Κρήτη έκανε ο συντοπίτης μας τέως περιφερειακός σύμβουλος Κρήτης και διευθυντής ανάπτυξης του επιστημονικού δικτύου CERN-HERMES Αλέξης Κοκολάκης, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει μεγάλη τιμητική διάκριση στην 3η Διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα που διοργανώθηκε με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο της εργασίας του, κάτι πολύ σημαντικό για την καταπολέμηση του καρκίνου: Η θεραπεία του με πρωτόνια.

Η 3η Διεθνής Ιατρική Ολυμπιάδα διοργανώθηκε στις 2-4 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Οι Ολυμπιάδες αυτές αποτελούν επιστημονικές εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, δέχονται μόνο πρωτότυπες εργασίες κοινωνικού ενδιαφέροντος σε προφορική παρουσίαση και μιμούνται τους Ολυμπιακούς Αγώνες με την απονομή βραβείων και άλλων δώρων, όπως γινόταν στις αρχαίες Ολυμπιάδες.

Στη συγκεκριμένη, όπου έλαβε μέρος ο κ. Κοκολάκης, είχαν επιλεγεί και συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες από Πανεπιστήμια όλου του κόσμου με πολύ αξιόλογες-πρωτότυπες εργασίες. Οι εργασίες που συμμετείχαν είχαν κατατεθεί στην επιστημονική επιτροπή της Ολυμπιάδας πριν από τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε να υπάρχει χρόνος για την αξιολόγησή τους.

Η επιστημονική επιτροπή της Ολυμπιάδας είχε ενημερωθεί μέσω του διαδικτύου σχετικά με τις επιτυχημένες και ουσιαστικές δράσεις του κ. Αλέξη Κοκολάκη. Η ολοκληρωμένη εργασία του κ. Κοκολάκη εντυπωσίασε την επιστημονική επιτροπή της Ολυμπιάδας, όπως και όλους τους παρευρισκόμενους από τα Πανεπιστήμια που συμμετείχαν, από όλο κόσμο, καθώς και τα ΜΜΕ.

Τιμητικό δίπλωμα

Αξιολογώντας λοιπόν την εργασία του, η επιστημονική επιτροπή της Ολυμπιάδας αποφάσισε να του επιδώσει το "πρώτο τιμητικό δίπλωμα" για την εν γένει συμβολή του στην ανάπτυξη των ιατρικών φροντίδων και ιδιαίτερα στην εφαρμογή της θεραπείας του καρκίνου με πρωτόνια.

Μάλιστα, ήταν γνωστό το γεγονός ότι, με πρότασή του είχε καταφέρει να κερδίσει από το CERN και την ειδική γραμματεία ευρωπαϊκών πόρων μέσω του ΙΚΥ 8 υποτροφίες, αξίας 1.600.000 για Έλληνες διδάκτορες με σκοπό να μεταφέρουν νέες ιατρικές καινοτόμες τεχνολογίες στη χώρα μας, χωρίς μάλιστα να χρεώσει τη χώρα ούτε ένα ευρώ.

Επίσης η επιστημονική επιτροπή της Ολυμπιάδας γνώριζε για τη δομημένη πρότασή του, όπου "ανάγκασε" την ειδική επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Υγείας να γνωμοδοτήσει ομόφωνα την έγκριση πρακτικής της νέας θεραπείας κακοήθων όγκων με πρωτόνια, για πρώτη φορά στα ιατρικά δρώμενα της χώρας μας, στο σχετικό φάκελο που είχε καταθέσει.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν τη σπουδαία εργασία του κ. Κοκολάκη αλλά και την προσφορά του στην επιστήμη και την κοινωνία, η Διεθνής Ιατρική Ολυμπιάδα τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στην Ολυμπιάδα, δίνοντάς του την ευκαιρία να παρουσιάσει την εργασία του, σχετικά με την "Ίδρυση κέντρου αριστείας για την έρευνα, τη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου με πρωτόνια στη χώρα μας" στην 3η Διεθνή Ιατρική Ολυμπιάδα.

Προς τιμήν του μάλιστα, όπως ανάφερε ο πρόεδρος της επιτροπής κατά τη βράβευσή του, εμπνεύστηκαν και "καθιέρωσαν" από τις 2 Οκτωβρίου 2015 μια ΝΕΑ ΛΕΞΗ στην Ολυμπιάδα για την ιατρική κοινότητα. Τη λέξη "Philomedicine" κάνοντας ένα συσχετισμό λέξεων στην αναφορά του όπως: φιλότεχνος Φιλαδέλφεια, φιλάνθρωπος!

Κατά τη διάρκεια της τελετής για την ιδιαίτερη αυτή βράβευση, ο κ. Κοκολάκης κατά την εκφώνηση του ονόματός του από τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής για να παραλάβει το τιμητικό δίπλωμα καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκομένους έμεινε άφωνος.

Ο ίδιος ωστόσο, φανερά φορτισμένος συγκινησιακά από αυτή την εξέλιξη, δε θέλησε να πει πολλά πράγματα. Το μόνο που κατάφερε να δηλώσει ήταν: «Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση, την εμπιστοσύνη και τη βράβευση. Η σημερινή αποδοχή και αναγνώριση των προσπαθειών και της εργασίας μου από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα μου δίνει τη δύναμη να συνεχίσω».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News