Ειδήσεις

Επιμένουν για βάση Drones στο Καστέλι οι Αμερικανοί

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, που θέλουν τους Αμερικανούς να επιμένουν στη δημιουργία στρατιωτικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), στο Καστέλι.

Στην κυβέρνηση και στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνονται μάλιστα έτοιμοι να αποδεχτούν την πρόταση με πολιτικά και στρατιωτικά ανταλλάγματα, παρά τις διαβεβαιώσεις του Πάνου Καμμένου πριν από 4 μήνες, από τα Χανιά, πως η 133 Σμηναρχία Μάχης στο Καστέλι δε θα μετατραπεί σε αμερικανική στρατιωτική βάση.

Καλύτερη επιλογή, ισχυριζόταν τότε ο Πάνος Καμμένος, θα ήταν η Κάρπαθος, καθησυχάζοντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Καστελίου, κάτι όμως που αφήνει εκτεθειμένο και προ των ευθυνών του τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Μάλιστα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας "Το Βήμα", η αμερικανική πλευρά κατέθεσε πριν από μερικές εβδομάδες νέο σχέδιο «Τεχνικής Συμφωνίας» (Technical Arrangement) στην Αθήνα σχετικά με τη στάθμευση δύο μοιρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs), κατά πάσα πιθανότητα τύπου MQ-1 Predator ή/και MQ-9 Reaper, στην Ελλάδα.

Ανταλλάγματα

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να επιθυμεί όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και πολιτικά ανταλλάγματα για την οριστική έγκριση της συμφωνίας, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα είχε αναφέρει ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στο παρελθόν.

Και για του λόγου το αληθές... Στις 3 Ιουνίου ο Πάνος Καμμένος έστελνε μήνυμα στους Κρητικούς από την Κάντανο στα Χανιά, «να μη φοβούνται μια επικείμενη εγκατάσταση νατοϊκής βάσης στο Καστέλι», καθώς η ελληνική πλευρά πιέζει ώστε αυτή να γίνει στην Κάρπαθο.

Πάντως, το αίτημα της Ουάσινγκτον είναι δεδομένο, το Καστέλι να γίνει υποδοχέας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αφού μπορεί να εξυπηρετήσει επιχειρησιακά τις ανάγκες και του έμψυχου δυναμικού (υπολογίζεται σε τουλάχιστον 170 άτομα), αλλά και να υποστηρίξει στρατιωτικά το εγχείρημα λόγω ανεπτυγμένων υποδομών στην 133 Σ.Μ. Ποιο θα είναι όμως το κέρδος της Ελλάδας από αυτήν την υποχώρηση;

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να επιθυμεί όχι μόνο στρατιωτικά (π.χ. προμήθεια στρατιωτικού υλικού), αλλά και πολιτικά ανταλλάγματα για την οριστική έγκρισή της. Κυβερνητικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές αναφέρουν πως με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθούν αντίβαρα στις γερμανικές πιέσεις, εξ ου και η «νέα σχέση» που δείχνει ότι επιθυμεί να διαμορφώσει με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Είναι σαφές, όπως αναφέρουν κυβερνητικές, διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές, ότι η Αθήνα «αποφεύγει να ομιλεί δημοσίως γι' αυτό το ζήτημα» στο πλαίσιο των επαφών της με τους Αμερικανούς, οι οποίες υπήρξαν πυκνές κατά την παραμονή του Αλέξη Τσίπρα και της ελληνικής αποστολής στη Νέα Υόρκη, για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Λευτέρης Κουμαντάκης

Σχόλια