Ειδήσεις

Μ.Καμπιτάκης: Άλλα έλεγε χθες, άλλα λέει σήμερα ο Β.Αποστόλου

Δυσαρεστημένοι οι αγρότες από τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη βουλή, καθώς ο Βαγγέλης Αποστόλου, όπως είπε στο Ράδιο 9,84 ο Μιχάλης Καμπιτάκης  μέλος της ΟΑΣΝΗ, μιλά σήμερα για ξεκαθάρισμα και ισοκατανομή των βαρών και στους αγρότες όταν πριν από λίγους μήνες μιλούσε για υπερφορολόγηση των αγροτών.

Έκανε λόγο για απουσία κινήτρων παραγωγής και πρόσθεσε πως αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα τότε οι κινητοποιήσεις  είναι μονόδρομος.

Ο υπουργός υπενθυμίζεται ότι ανέφερε: «Θα επιμένουμε», έχοντας ως αιχμές δύο εργαλεία: Πρώτον, τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση εσόδων - εξόδων εκτός των μικρών (μετά από προσδιορισμό) παραγωγών και δεύτερον, τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική και διαφοροποιημένη μεταχείρισή του.

«Είναι σίγουρο ότι από τη διαδικασία αυτή, θα προκύψει ουσιαστικό όφελος, τόσο για τον αγρότη με τον συμψηφισμό του ΦΠΑ εισροών - εκροών όσο και για το Δημόσιο από την αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ» συνέχισε.

Ακόμη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα καταθέσει εναλλακτικές λύσεις, των οποίων η βασική φιλοσοφία θα είναι να κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δίκαια στους αγρότες και σύμφωνα με τη φοροδοτική τους ικανότητα, με ιδιαίτερη μέριμνα στους μικρομεσαίους.

Πρόσθεσε ότι με στόχο να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, πως θα εξοφληθούν όλες οι ενισχύσεις και αποζημιώσεις που οφείλονται στους παραγωγούς από το 2012 καθώς και αυτές του ΕΛΓΑ για το 2014.


Διεμήνυσε ότι οι υποθέσεις κακοδιαχείρησης των κοινωνικών πόρων θα διερευνηθούν διεξοδικά, ενώ για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στο χώρο, πλην της περίπτωσης του φρέσκου γάλακτος, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί «αν οι εγχώριες βιομηχανίες γάλακτος συμμορφωθούν σε μια ελάχιστη προστασία των κτηνοτρόφων μας που είναι η ευκρινής αναγραφή στη συσκευασία της χώρας παραγωγής, κάτι που και ο σχετικός κανονισμός το επιτρέπει».Σχόλια