Ειδήσεις

Ομιλία αστροφυσικού στα πλαίσια του Διεθνούς Έτους Φωτός

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στην αίθουσα "Ανδρόγεω" στις 8 το βράδυ θα δοθεί ομιλία από τον επίκουρο καθηγητή Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο ερευνητή στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ, Ανδρέα Ζέζα.

Τίτλος της ομιλίας, "Το Φως των Αστεριών: Αποκαλύπτοντας τα μυστικά της ζωής και της εξέλιξής τους".

Παρατηρώντας τον έναστρο ουρανό έχουμε την αίσθηση ότι τα άστρα είναι σταθερές πηγές φωτός. Μέσα από την ομιλία θα δούμε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα. «Μελετώντας το φως των αστεριών, γνωρίζουμε πλέον ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι άστρων που αντανακλούν τη μάζα τους και το εξελικτικό τους στάδιο. Θα δούμε πως τα άστρα γεννώνται, ενηλικιώνονται, γερνάνε και πεθαίνουν αφήνοντας πίσω τους εντυπωσιακά νεφελώματα και εξωτικά υπολείμματα, η μελέτη των οποίων συχνά απαιτεί παρατηρήσεις και στο μη ορατό φως», εξηγούν οι διοργανωτές.

Έκθεση φωτογραφίας

Εντωμεταξύ, έως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου θα παραμείνει ανοικτή η έκθεση φωτογραφίας στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με τίτλο "Εξώκοσμο Φως: Το ορατό Σύμπαν μέσα από τα Τηλεσκόπια και τις Κάμερες του Αστεροσκοπείου Σκίνακα". Οι ώρες επίσκεψης είναι 9:00 - 13:30 & 18:00 - 21:00.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω εκδηλώσεις διοργανώνονται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ - ΙΤΕ και το Δήμο Ηρακλείου για το 2015 "Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών με βάση το Φως" που έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO.

(Στη φωτογραφία φαίνεται ένα μικρό τμήμα από το νεφέλωμα που δημιουργήθηκε μετά από έκρηξη Σουπερνόβα. Ονομάζεται Νεφέλωμα του Βέλου και βρίσκεται στο Γαλαξία μας σε απόσταση 1.400 ετών φωτός στον αστερισμό του Κύκνου. Η φωτογραφία έχει παρθεί από τα τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου Σκίνακα).

Σχόλια