Ειδήσεις

Ν. Μαριάς: "Ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς διαγραφή του χρέους"

«Ανάπτυξη δε γίνεται χωρίς τη διαγραφή του χρέους», τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη Δευτέρα 5/10/2015 ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος "Αντιμνημονιακοί Πολίτες", καθηγητής Νότης Μαριάς.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, «οι τοπικές Αρχές στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, το χτύπημα της φτώχειας και την εξάλειψη της πείνας.

Η ανάθεση σημαντικού ρόλου στην τοπική αυτοδιοίκηση σε θέματα ανάπτυξης υπηρετεί την οικονομική δημοκρατία, την αποκέντρωση, την εγγύτητα, την επικουρικότητα και τη λαϊκή συμμετοχή».

«Το μοντέλο αυτό έχει ιδιαίτερη αξία», συνέχισε ο Νότης Μαριάς, «ιδιαίτερα στο σύγχρονο κόσμο που χαρακτηρίζεται από την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και τη συμμετοχή των πολιτών».

Όμως, παρατήρησε ο Νότης Μαριάς, «για να δημιουργηθεί ανάπτυξη απαιτούνται πόροι για τη χρηματοδότηση των τοπικών Αρχών. Πόροι οι οποίοι δεν υπάρχουν, αφού ο προϋπολογισμός των αναπτυσσόμενων κρατών πηγαίνει για την εξόφληση των κρατικών χρεών προς τους διάφορους τοκογλύφους δανειστές».

«Για το λόγο αυτό», κατέληξε ο Έλληνας ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, «πρέπει να εφαρμοστεί η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για διαγραφή του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών».

Αναφερόμενος στη διαδικασία διαγραφής του χρέους στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι «πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ο Κανονισμός 472/2013 που προβλέπει τη διενέργεια λογιστικού ελέγχου και τη συνακόλουθη διαγραφή του επονείδιστου χρέους».

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση του Νότη Μαριά:

Σχόλια