default-image

Μετέτρεψαν σε φρούριο το σχολείο για το σώσουν από… τράγους

Κρήτη
Μετέτρεψαν σε φρούριο το σχολείο για το σώσουν από… τράγους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τίποτα δεν άλλαξε εδώ και 7 μήνες από την τελευταία μας επίσκεψη στο Καπίστρι, όταν στις 6 Μαρτίου βρήκαμε τα περισσότερα σπίτια, τις αυλές, τους κήπους και τα λιόφυτα των κατοίκων του χωριού σιδερόφρακτα, εξαιτίας των εκατοντάδων αδέσποτων αιγοπροβάτων που ρήμαζαν τα πάντα και έμπαιναν ακόμα και μέσα στα υπνοδωμάτια των ηλικιωμένων.

Η συντεταγμένη Πολιτεία και οι αρμόδιοι σε κάθε επίπεδο συνεχίζουν να κωφεύουν και να μην ακούνε την κραυγή αγωνίας των λιγοστών κατοίκων που επιμένουν να ζουν στη γη των προγόνων τους.

Την περασμένη Κυριακή, ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Καπιστρίου πήρε την απόφαση να περιφράξει ακόμα και το παλιό Δημοτικό Σχολείο, το οποίο είχαν μετατρέψει 30 αδέσποτοι τράγοι σε μάντρα στο κέντρο του χωριού.

«Είχαμε εδώ και καιρό σηκώσει ψηλές και βαριές σιδερένιες περιφράξεις στην είσοδο του σχολείου, στο οποίο ο Σύλλογός μας έχει τα γραφεία του, και τα μέλη μας περνούν εκεί τα βράδια τους, συζητώντας, όποτε έχουμε συνεδρίαση.

Επειδή διαπιστώσαμε ότι περισσότεροι από 30 αδέσποτοι τράγοι τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν ελεύθεροι μέσα στο χωριό, και περνούν τη μέρα τους στον περίβολό του, μπαίνοντας από την πίσω πλευρά του οικοπέδου, αποφασίσαμε με τις μικρές μας δυνάμεις να μαζέψουμε χρήματα και με τη βοήθεια των συγχωριανών να περιφράξουμε όλο το σχολείο για να σώσουμε ό,τι πράσινο υπάρχει στην αυλή του, αλλά και για να μπορέσουμε να φυτέψουμε περισσότερες πρασινάδες, να το ομορφύνουμε όσο μπορούμε», μας είπε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπιστρίου κ. Μανόλης Βγόντζας.

«Δε φτάνει που το χωριό καλύπτεται από τη μυρωδιά των τράγων, η οποία… απρόσκλητη μπαίνει στα σπίτια μας και ποτίζει τα ρούχα μας, τα σεντόνια και τις κουβέρτες των κρεβατιών στα υπνοδωμάτιά μας, εξαφανίζεται και ό,τι πράσινο φυτεύουμε στους κήπους μας μέσα σε λίγα λεπτά, από τα αδέσποτα ζώα που βρίσκονται όλο το 24ωρο σε αναζήτηση τροφής», προσθέτει ο κ. Βγόντζας.

Οι κάτοικοι του Καπιστρίου διαμαρτύρονται, γιατί ενώ βλέπουν να συλλαμβάνονται τα αδέσποτα αιγοπρόβατα, σε κάποιες ανάλογες περιπτώσεις, στο χωριό τους κανείς δεν έρχεται να εφαρμόσει το νόμο.

«Ζητούμε από τους αρμόδιους να οργανώσουν την επιχείρηση σύλληψης των αδέσποτων τράγων, αιγών και προβάτων από το χωριό μας, όπως λέει ο νόμος, και να μοιράσουν το κρέας τους στο Γηροκομείο και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, αν δεν πάνε να τα μαζέψουν οι ιδιοκτήτες τους σε 10 μέρες, πληρώνοντας τα σχετικά πρόστιμα. Οι τράγοι πάντως που κυκλοφορούν τελευταία στα σοκάκια του χωριού δεν έχουν σκουλαρίκια και δε φαίνεται σε ποιον ανήκουν», καταγγέλλει τους αρμόδιους, που δε δίνουν λύση στο πρόβλημα, ο γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπιστρίου κ. Αντώνης Πυθαρούλης.

Το Καπίστρι είναι ένα μικρό ημιορεινό χωριό βόρεια της πόλης της Ιεράπετρας, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται στο έλεος των κοπαδιών, που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα, με τους τράγους, τις αίγες και τα πρόβατα να μπαίνουν μέσα στις αυλές των σπιτιών, να τρώνε τα λουλούδια από τις γλάστρες, να εξαφανίζουν τα μποστανάκια των λιγοστών κατοίκων, να καταστρέφουν το πράσινο στο νεκροταφείο, τα λιόφυτα και τις πορτοκαλιές, και να μπαίνουν ακόμα και μέσα στις τουαλέτες των σπιτιών, ποδοπατώντας και σπάζοντας τα είδη υγιεινής.

Οι κάτοικοι του χωριού είναι απογοητευμένοι από την εγκατάλειψη που αισθάνονται, γιατί δεν τους προστατεύουν οι τοπικές Αρχές, καθώς δεν εφαρμόζουν τους νόμους, και επιχειρούν να μετατρέψουν τα σπίτια, τις αυλές, και τις περιουσίες τους σε σιδερόφρακτα φρούρια, ξοδεύοντας πάρα πολλά χρήματα που δεν τους περισσεύουν, φτιάχνοντας περιφράξεις με πολύ χοντρά και πανάκριβα συρματοπλέγματα. Το χωριό, τώρα πια, θυμίζει στρατόπεδο, με τους φράκτες και τα συρματοπλέγματα να ξενίζουν τους επισκέπτες.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια που έχω επιστρέψει από την ξενιτιά και προσπαθώ να ζήσω στο χωριό μου, βλέπω ότι τα κοπάδια ενός συγκεκριμένου κτηνοτρόφου διεκδικούν ξεχωριστή θέση στη μικρή μας κοινωνία. Μπαίνουν όποτε θέλουν μέσα στις αυλές και τα σπίτια μας, τρώνε ό,τι θέλουν, ανεβαίνουν στα πιο ψηλά κλαδιά των δέντρων και τρώνε ό,τι έχει απομείνει από τις ελιές και τις πορτοκαλιές μας, απαλλοτριώνουν το μεγαλύτερο μέρος των μποστανιών μας, και μπαίνουν ακόμα και στα υπνοδωμάτιά μας» , μας είχε πει στις 6 Μαρτίου ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπιστρίου κ. Μανόλης Βγόντζας. Από τότε δυστυχώς τίποτε δεν άλλαξε.

«Η καταστροφή σε ό,τι έχει πράσινο χρώμα από το φυτικό βασίλειο είναι καθολική μέσα και έξω από το Καπίστρι. Κάποιοι χωριανοί μας εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και στην ουσία να παραδώσουν στα κοπάδια τις περιουσίες τους. Τα αδέσποτα ζώα, αίγες και πρόβατα, είναι χιλιάδες. Η χλωρίδα λόγω της υπερβόσκησης δεν προλαβαίνει να αναπτυχθεί, γιατί η τροφή δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα μετά την καταστροφή που προηγήθηκε στα αγροκτήματά μας τώρα να συνεχίζει και στα σπίτια μας μέσα στο χωριό. Οι χωριανοί μας αισθάνονται ανασφαλείς μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Φοβούνται να πιούνε  ακόμα και νερό από το δίκτυο ύδρευσης, γιατί τα κοπάδια βρίσκονται καθημερινά εκεί και αφήνουν τις κοπριές τους γύρω από τις πηγές μας.

Όσοι είχαν τη δυνατότητα και την αντοχή, μετέτρεψαν τα σπίτια και τις αυλές τους σε φρούρια, τοποθετώντας ψηλές και βαριές περιφράξεις. Η ασυδοσία όμως συνεχίζεται παρά τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες μας, με την ανοχή και πολλές φορές με την αδιαφορία των τοπικών Αρχών, σε όλα τα επίπεδα», μας είχε πει και ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καπιστρίου κ. Μπάμπης Κατσιδονιώτης.

Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News