Ειδήσεις

Στους πρόσφυγες της Λέσβου οι Τσίπρας-Φάιμαν

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επισκέφτηκε σήμερα Τρίτη τη Λέσβο. Οι δύο άνδρες είδαν μαζί από κοντά τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.

Η πρώτη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στο νησί, ήταν το λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου πρόσφυγες επιβιβάζονταν στο πλοίο "Ελ. Βενιζέλος" με προορισμό τον Πειραιά.

Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε στη 1 το μεσημέρι στη Μυτιλήνη και μισή ώρα αργότερα υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο "Οδυσσέας Ελύτης" τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν. Στη συνέχεια επισκέφτηκε το κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων στη Μόρια, αλλά και τον καταυλισμό που έχει δημιουργήσει ο Δήμος στην περιοχή Καρά Τεπέ.

Μήνυμα Τσίπρα από Λέσβο: «Αν η Ευρώπη δε δείξει αλληλεγγύη δεν έχει νόημα ύπαρξης»

Από τη Λέσβο, όπου μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάινμαν, επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει νόημα ύπαρξης αν δε δείξει αλληλεγγύη.

«Οι πρόσφυγες ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωής τους στο Αιγαίο ζητούν το αυτονόητο. Να έχουν μία ανθρώπινη συμπεριφορά, να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για να συνεχίσουν το μεγάλο τους ταξίδι για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν είναι πρόβλημα ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και παγκόσμιο και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα έχει νόημα ύπαρξης αν δε λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας », σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύει κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη. Στην επίσκεψη παρευρίσκονται και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου στη Λέσβο πραγματοποιείται σε στενό συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκπρόσωποι της οποίας βρίσκονται σήμερα στο νησί. Το θέμα απασχόλησε και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την αρμόδια επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτου. Ο κ. Τσίπρας και η κ. Κρέτου συζήτησαν για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και την αξιοποίηση σχετικών κονδυλίων της τάξης των 450 εκατ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και επιβεβαίωσαν την αποδοτική συνεργασία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχόλια