default-image

"Ξεφορτώνονται" τα λύματα στο δρόμο (!)

Κρήτη
"Ξεφορτώνονται" τα λύματα στο δρόμο (!)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρέχει βοθρολύματα; Ασφαλώς και όχι. Όταν βλέπουμε μέσα στη βροχή σαπουνάδες και διάφορες ακαθαρσίες να τρέχουν στο δρόμο, θα πρέπει να αναζητήσουμε και τη σωλήνα που τα βγάζει, διότι στην περίπτωση αυτή κάποιος έχει βρει την ευκαιρία, αδιαφορώντας για την υγεία του κοσμάκη, να διοχετεύσει στο δρόμο το... περιεχόμενο του βόθρου του...

"Εξυπνάδες" δηλαδή, που καμιά φορά αποτελούν και τη... "σοφή" συμβουλή επαγγελματιών, όπως για παράδειγμα κάποιου υδραυλικού, που λέει στον πελάτη του «μην είσαι κορόιδο. Όλοι το κάνουν. Όταν αρχίσουν οι βροχές, φώναξέ με να φέρω το "βατραχάκι" να αδειάσουμε το βόθρο»!

Η "Νέα Κρήτη" έχει δεχτεί συγκεκριμένες καταγγελίες ανθρώπων, που για ευνόητους λόγους θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους. Μία από αυτές αναφέρεται για παράδειγμα στην περιοχή των Μεσαμπελιών. Αλλά δεν είναι μόνο εκεί κάποιο σπίτι που όταν βρέχει πολύ «αποφασίζει να ξελαφρώσει το βόθρο του, αδειάζοντας τα λύματα στο δρόμο»... Διότι είναι πολύ "έξυπνος" ο ιδιοκτήτης. Σου λέει, «αν το κάνω αυτό, τα λύματα θα ανακατευτούν από τα νερά της βροχής, θα καταλήξουν στα φρεάτια κι εγώ θα έχω το όφελος ότι θα... γλιτώσω τα έξοδα του βοθρατζίδικου. Γιατί να πληρώνω, δηλαδή; Κορόιδο είμαι;».

Βέβαια, υπάρχουν και οι πολίτες εκείνοι που είναι πιο έξυπνοι από τους συγκεκριμένους "εξυπνάκηδες". Όπως ο άνθρωπος που επικοινώνησε προ ημερών μαζί μας και μας ανέφερε συγκεκριμένη περιοχή και συγκεκριμένο σπίτι, που ο ίδιος παρατηρεί κάθε φορά που βρέχει να ρίχνει τα λύματα στο δρόμο.

«Πηγαίνω με το μηχανάκι, παρότι βρέχει, για να κάνω τη δουλειά μου. Και μου έρχονται στα μούτρα. Μα, καλά. Οι γείτονες τόσο καιρό που βλέπουν τι συμβαίνει, γιατί δεν κάνουν καταγγελία στο Υγειονομικό;».

Απαράδεκτο φαινόμενο  

Μεταφέραμε τις καταγγελίες αυτές στον πρόεδρο της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου Μιχάλη Προμπονά και μας είπε ότι δεν έχει ξανακούσει προσωπικά κάτι τέτοιο. Αλλά, όπως λέει, «αν συμβαίνει αυτό, είναι σίγουρα παράνομο, είναι παράλογο και σίγουρο καταστροφικό. Δε γίνεται να πετάμε τα λύματα στο δρόμο. Και δεν τίθεται κανένα θέμα κόστους μπροστά στη σημασία του να έχεις σωστές συνθήκες αποχέτευσης και τήρησης της υγιεινής του σπιτιού σου και του ευρύτερου περιβάλλοντος».

Μάλιστα, ο Μιχάλης Προμπονάς συνεχίζει παρακάτω λέγοντας πως «αυτό συμβαίνει στις παραγκουπόλεις που υπάρχουν στη Λατινική Αμερική και σε άλλες μεγαλουπόλεις. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον εκεί. Όντως δεν έχουν καμία υγειονομική υποδομή, με αποτέλεσμα όλα τα απορρίμματα και τα βοθρολύματα να πηγαίνουν στους δρόμους.

Και πάνω στις ακαθαρσίες περπατάνε και παίζουν και ξυπόλυτα παιδιά. Το βλέπουμε να το λένε όλοι, ότι μέσα σε βοθρολύματα κυκλοφορούν και ξυπόλυτα παιδιά και πολλοί τρέφονται και από τα απορρίμματα που είναι κοντά εκεί... Γίνεται πραγματικά χαμός γιατί δεν έχουν μέτρο υγειονομικής προστασίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξάλλου, «δεν είναι δυνατόν τέτοιες καταστάσεις να συμβαίνουν στη σημερινή εποχή στις χώρες του δυτικού κόσμου».

Προς τη θάλασσα

Ωστόσο, τόσο ο κ. Προμπονάς όσο και όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι τα βοθρολύματα ρέουν άφθονα προς τη θάλασσα από ασυνείδητους ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεων, όπως και από τον καταυλισμό των τσιγγάνων στην περιοχή Δύο Αοράκια. Υπάρχουν και οι επανειλημμένες καταγγελίες, που αναφέρουν ότι έχουν παρατηρηθεί βοθρατζίδικα να αδειάζουν σε ρέματα τα λύματα που έχουν παραλάβει από σπίτια, για να γλιτώσουν το κόστος του Βιολογικού.

Και τώρα μαθαίνουμε, από την άλλη, ότι υπάρχουν και εκείνοι που, όταν βρέχει, αδειάζουν τους βόθρους των σπιτιών τους στους δρόμους, αδιαφορώντας για τους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς και φυσικά για το ίδιο το περιβάλλον.

Στο μεταξύ, ο κ. Προμπονάς καλεί όποιον και αν αντιλαμβάνεται κάτι τέτοιο, να μη διστάζει να ενημερώνει το Υγειονομικό, χωρίς να σκέφτεται ότι μπορεί ο ασυνείδητος γείτονας να τον καταλάβει. Και για το κράτος και τις ευθύνες του τονίζει ότι «αυτό που σου λένε όταν χτίζεις είναι ότι πρέπει να συνδεθείς με το Βιολογικό.

Ή να έχεις τη λύση του βόθρου. Καλό θα ήταν να μπορούσαν οι Βιολογικοί να είναι τόσο μεγάλοι, ώστε να μη χρειάζεται να υπάρχουν βόθροι στα σπίτια. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δικαιολογείται κάποιος, επειδή δεν έχει συνδεθεί, να ρίχνει στο δρόμο τα λύματα του σπιτιού του».

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News