default-image

Η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις

Ελλάδα
Η ομιλία Τσίπρα στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας, στην Ολομέλεια της Βουλής, η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «έχουμε στόχο στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα», προσθέτοντας πως «θα είναι μια δύσκολη, αλλά και ελπιδοφόρα πολιτική περίοδος, γεμάτη προκλήσεις».

«Αναλαμβάνουμε τη διακυβέρνηση της χώρας με στόχο να σφίξουμε τα δόντια και στο τέλος της τετραετίας να έχουμε δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια νέα Ελλάδα χωρίς μνημόνια. Με επιστροφή στην ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Μια Ελλάδα που θα έχει αποκαταστήσει το διεθνές της κύρος και θα είναι ξανά ισότιμος εταίρος στην Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας, παραθέτοντας τους στόχους της κυβέρνησης.

«Ο δρόμος δε θα είναι εύκολος. Μετά τη συμφωνία και τις εκλογές, θα είναι μια δύσκολη πολιτική περίοδος, γεμάτη προκλήσεις για την κοινωνία. Ο λαός μάς έδωσε εντολή σταθερότητας για κυβέρνηση τετραετίας. Έχουμε την ξεκάθαρη εντολή, πέραν της εφαρμογής των συμφωνηθέντων, να ξεκινήσουμε μια μεγάλη πορεία ρήξεων για να αποκαταστήσουμε αδικίες, να ξεριζώσουμε αντιλήψεις στο κράτος και την κοινωνία», συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε για μια ακόμη φορά πως η συμφωνία περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, αλλά «εγγράφει», όπως είπε, «την αντίσταση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης».

«Κλείσαμε τη συζήτηση για Grexit οριστικά»

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «τα πρώτα βήματα έχουν γίνει και αποτυπώθηκαν στη νέα συμφωνία. Αν και περιλαμβάνει δύσκολα σημεία, έχει ταυτόχρονα μια άλλη αντίληψη που πρέπει να έχει η κοινωνία για να βγούμε από το φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση με διαφορετικές προτεραιότητες. Έχουμε σήμερα ένα σχετικά σταθερό χρηματοδοτικό πλαίσιο μέχρι το 2019. Κλείσαμε οριστικά τη συζήτηση για το Grexit. Μόνος στόχος να αξιοποιήσουμε τη σταθερότητα για να κάνουμε τις αλλαγές. Για μας σταθερότητα δε σημαίνει στασιμότητα και αναπαραγωγή κατεστημένων εξουσιών», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Ισχυρή αντιπολίτευση θα είναι το ολιγαρχικό καθεστώς. Δυνάμεις που θα κάνουν τα πάντα ώστε σε αυτό τον τόπο να μην αλλάξει τίποτα. Με αυτές τις δυνάμεις θα συγκρουστούμε σκληρά με συναίσθηση της ευθύνης για το λαό. Η νέα συμφωνία δίνει ένα καλύτερο χρηματοδοτικό πλαίσιο», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι ίδια η ανάπτυξη που επαγγέλλεται η αξιωματική αντιπολίτευση με όσα λέμε εμείς; Δεν εννοούμε το ίδιο πράγμα. Εμείς θα ανοίξουμε ένα δρόμο διαφορετικό από αυτόν που προτείνουν η ελληνική και ευρωπαϊκή συντηρητική ελίτ. Στόχος ήταν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Το σχέδιο αυτό οδήγησε σε κυβερνητικές αδικίες, διευρύνοντας τις ανισότητες και απέτυχε παταγωδώς. Συρρίκνωσε την οικονομία, εκτόξευσε την ανεργία και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Απέναντι στην αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη συνταγή που θέλει να θεμελιώσει την ανάπτυξη πάνω σε ερείπια, εμείς προτείνουμε ένα μοντέλο που βάζει τις ανάγκες των πολλών πάνω από των λίγων».

Στόχος, όπως υπογράμμισε, «είναι να τραβήξουμε ένα δρόμο διαφορετικό από αυτόν που προτείνουν οι συντηρητικές αντιλήψεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής ελίτ. Στόχος μας να ανοίξουμε το δρόμο για ένα νέο οικονομικό και παραγωγικό μοντέλο».

«Για να μπορέσουμε να κάνουμε τα πρώτα βήματα, πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία», επισήμανε ακόμη ο κ. Τσίπρας. «Πρέπει να ανακτηθεί η πρόσβαση στις αγορές δανεισμού».

«Προτείνουμε ένα μοντέλο που θα προστατεύει το μισθό και την εργασία, αλλά και στην ενίσχυση της επιστήμης, για να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για ένα κοινωνικό και επενδυτικό περιβάλλον. Θέλουμε επενδύσεις χωρίς να καταδικαστούν τα μικρότερα στρώματα. Είναι ένας δρόμος εφικτός αλλά με εμπόδια. Για να κάνουμε τα πρώτα βήματα, πρέπει να διασφαλιστεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Δηλαδή τακτοποιημένα δημοσιονομικά και ισχυρό πολιτικό σύστημα».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «το α' εξάμηνο του 2016 θα είναι το εξάμηνο της επιστροφής της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Στο σημείο αυτό έδωσε και τις τρεις άμεσες προτεραιότητες μετά την ταχεία και επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως είπε. Αυτές είναι η απομείωση του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Θα προτείνουμε επιμήκυνση των πληρωμών και τη μετατροπή των επιτοκίων σε σταθερά», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα πρόσθεσε πως «η νέα συμφωνία προβλέπει κεφάλαια έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία για την εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών».

Όπως επισήμανε, «οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις απέτυχαν παταγωδώς: Δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα των κόκκινων δανείων, ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις διατήρησαν τις ίδιες διοικήσεις που οδήγησαν τις τράπεζες στο χείλος του γκρεμού.

Πρόκειται για μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Αγόρασε το κράτος τις τράπεζες αφήνοντας το management στους παλαιούς μετόχους. Δεσμευόμαστε για τράπεζες με λεφτά δημοσίου που θα έχουν και το αντίστοιχο management. Η περίοδος της διαπλοκής και των εξαρτήσεων έχει τελειώσει οριστικά», συνέχισε.

Το τρίτο στοίχημα είναι η προσέλκυση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων με την κυβέρνηση να δημιουργεί ξεχωριστό δημόσιο φορέα προσέλκυσης επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε επίσης τις 4 μεγάλες μάχες που έχει μπροστά της η κυβέρνηση:

  • Ρύθμιση των κόκκινων δανείων
  • Επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά του θεσμού των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, των 3ετιών και της μετενέργειας. Σταθερός επίσης ο προσανατολισμός για την αύξηση του κατώτερου μισθού.
  • Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων της ΔΕΗ και της ΑΔΜΗΕ
  • Η δοκιμασία για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Διαφάνεια στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός που δεν εξασφαλιζόταν από τις προηγούμενες διοικήσεις.

O κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ευρύτερης δυνατής συναίνεσης των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών. Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν τέτοιες συναινέσεις και στην Ελλάδα.

Επίσης μίλησε για δύσκολα σημεία της συμφωνίας αναφέροντας μεταξύ άλλων την αύξηση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς, τη φορολογία των αγροτών και το συνταξιοδοτικό. Για κάθε ένα από αυτά τα δύσκολα σημεία - είπε - «θα κάνουμε τα πάντα να βρεθούν αντίδοτα ή να αμβλυνθούν οι συνέπειες».

Με την ευκαιρία αυτή αναφέρθηκε στο "καυτό" θέμα της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα στην αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου, τουλάχιστον μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρεθούν ισοδύναμα.

Άλλα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων:

«Αναγκαίο ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη».

«Στόχος μας είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ τόσο από το ΕΣΠΑ του 2007-2013 όσο και από το νέο πρόγραμμα 2014-2020».

«Να ξεμπλοκάρουμε το αστείρευτο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας».

«Πρώτιστη προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση αποτελεί να υλοποιήσει μια μεγάλη και ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση».

«Ίδρυση νέας δημόσιας Αναπτυξιακής Τράπεζας».

«Στήριξη του κοινωνικού κράτους σε όλες τις πτυχές».

«Υπάρχουν μια σειρά κομβικά πεδία στα οποία η κυβέρνησή μας φιλοδοξεί να αφήσει ένα ανεξίτηλο ριζοσπαστικό και προοδευτικό ίχνος».

«Νέο εθνικό, στρατηγικό σχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ευρυζωνικότητα». «Θα καταρτίσουμε και θα εφαρμόσουμε εθνικό σχέδιο για την ψηφιακή ανάπτυξη». «Μετά την 7μηνη διακυβέρνηση, διαπιστώσαμε στην πράξη τις μεγάλες παθογένειες της δημόσιας διοίκησης».

«Eκ βάθρων μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης».

«Αξιοποίηση συνολικών πόρων 20 περίπου δισ. ευρώ στην προγραμματική περίοδο 2015-2021 για την αγροτική παραγωγή».

«Νέο θεσμικό πλαίσιο αξιολόγησης και πειθαρχικού δικαίου για τους υπαλλήλους του Δημοσίου».

«Προχωρούμε σε ευέλικτο σύστημα εσωτερικών μετακινήσεων στο δημόσιο τομέα».

«Αν το νέο παραγωγικό μοντέλο είναι ο μεγάλος στόχος για τα επόμενα χρόνια τότε η δημόσια διοίκηση είναι το εργαλείο».

«Δεν είναι το προσωπικό στο Δημόσιο που ευθύνεται για την κρίση».

«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για τον περιορισμό του γραφειοκρατικού φόρτου». «Καθοδηγητική μας επιλογή ο περιορισμός της προσωπικής επαφής πολιτών-διοίκησης».

«Μεγάλος στρατηγικός στόχος η ίδρυση ενός εθνικού συστήματος εθνικής αλληλεγγύης». «Ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων. Σχολικά γεύματα για τους μαθητές δημοτικών σχολείων».

«Έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, πολύτεκνους, τρίτεκνους, ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους».

«Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν τη βασική και την κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου».

Ανοίγουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ στους νέους γιατρούς, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και η φυγή επιστημόνων στο εξωτερικό».

«1.093 προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015 και 2500 νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας το επόμενο διάστημα».

«Πρώτιστη ανάγκη να αναβαθμίσουμε την ερευνητική κουλτούρα».

«Ένα σύγχρονο σύστημα ειδικής αγωγής και παροχής εκπαιδευτικής υποστήριξης για όλα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες».

«Ένα σύγχρονο πλαίσιο επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Ένα νέο νομικό πλαίσιο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό».

«Θα συζητηθούν και οι ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο ήδη δημοσιευμένο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση».

«Προγράμματα απασχόλησης για περιοχές με υψηλά ποσοστά ανεργίας. Ειδικό πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων επιστημόνων».

«Εξορθολογισμός και ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων».

Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020».

«Το πρόβλημα του ασφαλιστικού δεν είναι ότι δαπανά πολλά, αλλά ότι υστερεί σημαντικά σε έσοδα και εισπράξεις».

«Εξασφάλιση νέων πόρων - Καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας - Aξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων».

«Θέλουμε ένα σύστημα που θα εγγυάται αξιοπρεπείς συντάξεις στη δική μου αλλά και τις επόμενες γενιές».

«Πλήρη ηλεκτρονική διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των ΚΕΠ».

«Καμία μεγάλη τομή δεν μπορεί να γίνει αν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς και στη δικαιοσύνη».

«Στόχευση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών σε μεγαλοοφειλέτες μέσα από την αξιοποίηση της σχετικής λίστας των ασφαλιστικών ταμείων».

«Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες διασταύρωσης φορολογικών δηλώσεων-καταθέσεων που έχει ξεκινήσει ήδη το ΣΔΟΕ».

«Να ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες των φοροφυγάδων, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ».

«Να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το ΤΤ».

«Οι Έλληνες να είναι βέβαιοι ότι θα δώσουμε τον αγώνα με όλες μας τις δυνάμεις για αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου».

«Απέναντι στη λογική των φρουρίων και των φραχτών, κάνουμε πολιτική πράξη την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη, τη φιλοξενία των προσφύγων».

«Να δουλέψουμε για να αποδείξουμε ότι αλληλεγγύη και φιλοξενία μπορούν να γίνουν πολιτική πράξη».

«Η Ελλάδα οφείλει να αποτελεί πυλώνα ειρήνης και ασφάλειας».

«Αναγκαία η αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ».

«Δεσμεύομαι για την αναγκαία και απαραίτητη αλλαγή του εκλογικού νόμου».

«Άμεσα θα ανοίξει ένας κοινωνικός και πολιτικός διάλογος για αναθεώρηση του Συντάγματος. Η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική».

Τα μεσάνυχτα της Τετάρτης η ολοκλήρωση της διαδικασίας

Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της Δευτέρας μόνος ομιλητής είναι ο πρωθυπουργός. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα μιλήσουν οι υπουργοί και βουλευτές.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οπότε η κυβέρνηση αναμένεται να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης. Νωρίτερα, θα τοποθετηθούν στην Ολομέλεια όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News