default-image

Eurogroup: Αυστηρά μηνύματα για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Οικονομία
Eurogroup: Αυστηρά μηνύματα για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηχηρό μήνυμα για τήρηση των υποσχέσεών της προς τους πιστωτές το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους, έστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στην ελληνική κυβέρνηση προσερχόμενοι στο νέο Eurogroup, το πρώτο μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Η συνεδρίαση του Eurogroup ωστόσο κράτησε περίπου δύο ώρες, ενώ ακόμη συντομότερη ήταν η συζήτηση για την Ελλάδα. Το μήνυμα των υπουργών Οικονομικών όμως ήταν σαφές πριν από τη συνεδρίαση, καθώς σχεδόν όλοι μίλησαν για την ανάγκη να γίνουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις και να ξεκινήσει η υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Οι ομόλογοι του Ευκλείδη Τσακαλώτου περίμεναν να δουν τη λίστα των 48 προαπαιτούμενων δράσεων, που ήδη έχει εγκριθεί από Θεσμούς και Euroworking Group και την οποία η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει έως τις 15 Οκτωβρίου. Μόνο έτσι θα ανάψουν οι εταίροι το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η συζήτηση στο τραπέζι του Eurogroup για την Ελλάδα κράτησε 20 λεπτά.

Β. Σόιμπλε, Γ. Ντάισελμπλουμ και Μισέλ Σαπέν διαμήνυσαν στην Ελλάδα ότι δε θα υπάρξουν συζητήσεις για το χρέος, μέχρι να υλοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και κάλεσαν την κυβέρνηση Τσίπρα να υλοποιήσει άμεσα τις δεσμεύσεις της.

Σαπέν: «Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας για να συζητήσουμε το χρέος»

Πρώτος ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προειδοποίησε την Αθήνα ότι πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους δανειστές της το συντομότερο δυνατό, «έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγη μόνο ώρα πριν τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Σαπέν τόνισε ακόμη πως σήμερα στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα γίνει μια αναγνωριστική συνάντηση με τη νέα κυβέρνηση.

«Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έλαβε με τη συμφωνία του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονοδιάγραμμα», είπε, προσθέτοντας ότι όσο πιο σύντομα γίνει αυτό τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η συζήτηση για το χρέος, ένα βήμα που είναι απαραίτητο για να προσφέρει επιπρόσθετη χρηματοδότηση το ΔΝΤ.

Γ. Ντάισελμπλουμ: «Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη»

«Πολλή δουλειά μένει να γίνει ακόμα», ήταν το μήνυμα που έστειλε στην Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά από τη συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως ένας μεγάλος αριθμός μεταρρυθμίσεων απομένει να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, ενώ καινούργιες μεταρρυθμίσεις πρέπει επιπλέον να σχεδιαστούν, όπως είναι οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας.

Όπως σημείωσε, είναι «στο συμφέρον της Ελλάδας να εφαρμόσει το συντομότερο τα συμφωνημένα έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία τόσο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όσο και για την ελάφρυνση του χρέους».

«Όμως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά», κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα θα "κριθεί" από την εφαρμογή του προγράμματος»

Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί, κάτι από το οποίο, όπως τόνισε, θα «κριθεί» η ελληνική κυβέρνηση, εξέφρασε ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος το μεσημέρι της Δευτέρας στην κρίσιμη συνεδρίαση για τη χώρα μας που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε πως, σε συζητήσεις που είχε και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε πως η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των εταίρων της, ενώ τόνισε πως η ορθή εφαρμογή του προγράμματος είναι προς το συμφέρον τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της απαραίτητης ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μοσκοβισί απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αναφορικά με το ελληνικό χρέος, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τονίζοντας πως είναι ο άνθρωπος «που απέδειξε ότι ξέρει να διαπραγματεύεται, να φτάνει σε λύσεις». Δήλωσε, μάλιστα, ιδιαίτερα χαρούμενος που είναι εκ νέου υπουργός Οικονομικών, χαρακτηρίζοντας τον κ. Τσακαλώτο ως «αξιόπιστο και σοβαρό» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και χάρη σε εκείνον το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί.

Σόιμπλε: «Εν ευθέτω χρόνω η συζήτηση με ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος»

Πάντως, χαμηλών τόνων ήταν οι δηλώσεις που έκανε για τη χώρα μας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, όμως, ξεκαθάρισε ότι οι όποιες συζητήσεις μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το χρέος δεν πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα.

Προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα και την εφαρμογή του, σχεδόν... υπερασπίστηκε την Αθήνα υποστηρίζοντας ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για καθυστερήσεις εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος».

«Δεν είναι αναγκαίο να γίνει ειδική συζήτηση για την Ελλάδα σήμερα. Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για καθυστερήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους και τυχόν έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ για το συγκεκριμένο ζήτημα, υποστήριξε ότι «αυτό θα συμβεί αργότερα, όχι αυτή τη στιγμή».

Στο Eurogroup το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού

Στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης πήρε μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών θα κόμιζε στο σημερινό Eurogroup προσχέδιο για προϋπολογισμό «εκτάκτου ανάγκης» για το 2016, με συνολικά έσοδα 50 δισ., εκ των οποίων περίπου 46 δισ. από τη φορολογία.

Το προσχέδιο ενσωματώνει όλα τα μέτρα του Μνημονίου για φέτος και το 2016 (2,5 + 5 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Θα χρειαστούν όμως και πολλά ακόμη στην πορεία, είτε ως «συμπληρωματικά» λόγω αποκλίσεων και αστοχιών που ήδη διαφαίνονται στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού είτε ως «ισοδύναμα», άλλα εκ των οποίων τα αναζητεί η κυβέρνηση για να αποτρέψει μέτρα του Μνημονίου (π.χ. για τους αγρότες) και άλλα επειδή τα έχει ζητήσει η τρόικα.

Αργότερα, θα ακολουθήσει και η δεύτερη λίστα με μέτρα για τη φορολογία, το ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν τα βασικά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του τελευταίου 1 δισ. ευρώ αλλά κυρίως των 15 δισ. ευρώ τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, διαδικασία που θα πρέπει έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News