Ειδήσεις

Telegraph: Μήνυση κατά της ΕΚΤ από επενδυτές για το PSI

Αποφασίζει την Τετάρτη, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο για την αγωγή περισσότερων από 200 επενδυτών κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), σχετικά με τον ρόλο της στην αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων το 2012 (PSI).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraph, πρόκειται για μία ομάδα Ιταλών μικροεπενδυτών που θεωρούν ότι υπέστησαν ζημιά άνω των 12 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ, λόγω της εξαίρεσής της από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, κατά παράβαση, όπως υποστηρίζουν, του καθεστώτος της ως «ισότιμου» πιστωτή.

Η εξαίρεση της ΕΚΤ από την ανταλλαγή των ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα να μην υποστεί αυτή ζημία, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές υπέστησαν «κούρεμα» κατά 53% των ομολόγων τους, αναφέρεται στην αγωγή. 

Οι ενάγοντες - Accorinti και άλλοι - υποστηρίζουν ότι με τα μέτρα αυτά υπήρξε αδικαιολόγητη προνομιακή μεταχείριση της ΕΚΤ και επιβλήθηκαν μεγαλύτερες ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές.

Εάν η απόφαση είναι θετική για τους μικροεπενδυτές, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για πολλούς επενδυτές να προβάλλουν αντίστοιχες αξιώσεις κατά της ΕΚΤ για ζημιές που υπέστησαν, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε φέτος τον Ιανουάριο ότι η ΕΚΤ δεν παραβίασε τη συνθήκη της ΕΕ με την εξαγγελία του προγράμματος αγοράς ομολόγων (OMT), στην προσπάθειά της να μειώσει τις αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων.

Σχόλια