Ειδήσεις

Ολοκλήρωση σεμιναρίου επαγγελμάτων υγείας-ασθενών με άνοια

Οι εργασίες του επετειακού εκπαιδευτικού σεμιναρίου επαγγελμάτων υγείας και περιθαλπόντων ασθενών που διεξήχθη στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου 2015 στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου (αίθουσα Καστελάκη), ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η οργανωτική επιτροπή ευχαριστεί όλους όσοι με την συμπαράστασή τους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση:

«Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες του Επετειακού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Επαγγελματιών Υγείας και Περιθαλπόντων Ασθενών με Άνοια, που πραγματοποιήθηκε Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων από ιδρύσεως της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Ηρακλείου «Αλλελεγγύη» και του εορτασμού της παγκόσμιας Ημέρας Alzheimer, υπό την αιγίδα της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Δήμου Ηρακλείου και του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Το σεμινάριο  παρακολούθησαν 150 άτομα την Παρασκευή 25/9 και 140 άτομα το Σάββατο 26/9. Ως προς τη σύνθεση του ακροατηρίου, το 15% ήταν ιατροί, το 40% ήταν επαγγελματίες Υγείας (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγοι, λογοθεραπευτές), 30% περιθάλποντες ασθενών, αλλά και ενδιαφερόμενοι πολίτες. Ο κύριος λόγος συμμετοχής ήταν η επιμόρφωση και η ενημέρωση για το 65% των ερωτηθέντων, ενώ οι υπόλοιποι συμμετείχαν από επαγγελματικό ενδιαφέρον και από ενδιαφέρον και ενημέρωση για τις τρέχουσες εξελίξεις στη νόσο Alzheimer. Η πλειοψηφία των ακροατών βρήκαν τη διημερίδα αντάξια των προσδοκιών τους και εκφράστηκαν με ενθουσιώδη σχόλια.

Στο σεμινάριο παρουσιάσθηκαν εισηγήσεις και στρογγυλά τραπέζια με θέματα: Νόσος Alzheimer η νόσος πρόκληση του 21ου αιώνα, τύποι άνοιας, παράγοντες κινδύνου, συμπτώματα και διάγνωση, οι ψυχιατρικές εκδηλώσεις της άνοιας, η θέση των φαρμάκων στην θεραπεία της άνοιας, η άνοια τελικού σταδίου, πρόγνωση και διαχείριση, τα έλκη κατάκλισης και η αντιμετώπιση τους, αλλά και η δικαιοπρακτική ικανότητα του ασθενή με άνοια και άλλα νομικά ζητήματα, επιτροπές αναπηρίας και επιδόματα. Συζητήθηκαν κοινωνικά και ηθικά ζητήματα όπως η μετάβαση ενός ασθενή με άνοια από το οικείο οικογενειακό περιβάλλον σε Μονάδα Φροντίδας και θέματα απενεχοποίησης της οικογένειας. Επίσης παρουσιάστηκαν οι μέθοδοι ψυχοεκπαίδευσης ασθενή και φροντιστή/περιθάλποντα που εφαρμόζονται στα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα από το Πρόγραμμα ΣΚΕΨΗ πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες : Διάγνωση της ήπιας νοητικής διαταραχής, ψυχολογικές παρεμβάσεις σε ασθενείς με ήπια γνωστική διαταραχή καθώς και εφαρμογές στη διαχείριση δυσκολιών της καθημερινότητας ηλικιωμένων ασθενών με ήπια γνωστική διαταραχή, βασισμένες στη γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία.

Το Σεμινάριο ήταν ανοικτό για κάθε ενδιαφερόμενο (έλληνα ή αλλοδαπό) και δόθηκαν πιστοποιητικά παρακολούθησης. Επίσης διενεμήθη εγχειρίδιο με πρακτικές οδηγίες προς τους φροντιστές/περιθάλποντες και εκδόθηκε επετειακό γραμματόσημο.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου, αναδείχθηκε η σημασία της ολιστικής προσέγγισης του ηλικιωμένου ασθενή και του ασθενή με άνοια με κύριο στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής ασθενών και περιθαλπόντων.  

Η Οργανωτική Επιτροπή: Ιωάννα Κορτσιδάκη, Πρόεδρος, Συμεών Παναγιωτάκης, Αντιπρόεδρος εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της σε όλους όσοι με την ηθική και υλική τους συμπαράσταση συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης:

Ιδιαιτέρως απευθύνει τις ευχαριστίες της σε όλους μαζί και καθένα ξεχωριστά, τους εθελοντές της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Νομού Ηρακλείου «Αλληλεγγύη» για την ανεκτίμητη προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια.

Η Εταιρεία του Ηρακλείου «Αλληλεγγύη» παραμένει ανοικτή σε όλους με τα καθημερινά κατά τόπους προγράμματά της που αφορούν τη νοητική ενδυνάμωση των ασθενών, τα προγράμματα λογοθεραπείας, καθώς και τις ομάδες ενημέρωσης εκπαίδευσης και ψυχολογικής υποστήριξης των φροντιστών και των οικογενειών τους.

Πληροφορίες: τηλέφωνα 2810226308, 6974192595».

Σχόλια