default-image

Έφυγε... αλλά επέστρεψε ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

Οικονομία
Έφυγε... αλλά επέστρεψε ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεχίζονται οι παλινωδίες σχετικά με το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αργά χθες το απόγευμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το μέτρο δε θα εφαρμοστεί στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Ωστόσο, λίγο αργότερα, νεότερη ανακοίνωση ακύρωσε την προηγούμενη.

Συγκεκριμένα, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφερόταν: «Το μέτρο της επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση επανεξετάζεται, με στόχο τη δικαιότερη εφαρμογή του. Ως πρώτο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση αποφασίστηκε η μη εφαρμογή του στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία». Λίγο αργότερα, όμως, εκδόθηκε νεότερη ανακοίνωση στην οποία δεν υπήρχε καν αναφορά στο ζήτημα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κατά... λάθος

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η πρώτη ανακοίνωση εστάλη από λάθος και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, δε, πως, παρά το γεγονός ότι στη δεύτερη ανακοίνωση δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα του ΦΠΑ, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς, αλλά εξαιτίας της πολυπλοκότητάς του θα εξεταστεί σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο και δεν αποκλείεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Εκτιμάται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν εφόσον υπάρξει σχετική συμφωνία με τους δανειστές.

Κύμα αλλαγών

Την ίδια στιγμή, κύμα φορολογικών αλλαγών αλλά και επανεξέτασης πολλών ζητημάτων που έχουν παραμείνει εκκρεμή βρίσκεται προ των πυλών, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος, στην επιβολή για πρώτη φορά στην Ελλάδα ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα εξωτερικού. Και παράλληλα, στην επανεξέταση του θέματος για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, για το οποίο αναμένεται να αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Την ώρα που σενάρια επίσης θέλουν τη συγκρότηση επιτροπής για την παρακολούθηση του έργου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αλλά και μια κίνηση ματ όσον αφορά στην πλήρη απελευθέρωση της αγοράς του ψωμιού.

Προκαταβολή

Αναφορικά με το πότε και για ποιους αυξάνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, διευκρινίσεις έδωσε με εγκύκλιό της η γενική γραμματέας Δημόσιων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο δίνονται αναλυτικότατα οδηγίες στις φορολογικές υπηρεσίες για την εφαρμογή μέτρων που ψηφίστηκαν με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής και αφορούν τη φορολογία εισοδήματος. Ως εκ τούτου, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις μνημονιακές δεσμεύσεις από το 2016, η προκαταβολή φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες αυξάνεται στο 75%, ενώ το 2017 θα πληρώσουν προκαταβολή ίση με 100% του οφειλόμενου ποσού. Την ώρα που οι αγρότες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να περιμένουν νέα εκκαθάριση των φορολογικών τους δηλώσεων, το αμέσως επόμενο διάστημα, με αυξημένες προκαταβολές φόρων. Στην εγκύκλιο, επίσης, διευκρινίζεται ότι από το 2016 (δηλαδή για τα εισοδήματα 2015) δε θα ισχύσει η έκπτωση 2% επί του φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής του.

Η εγκύκλιος

Ειδικότερα η εγκύκλιος προβλέπει τα ακόλουθα:

1. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η προκαταβολή φόρου είναι 55% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2014 έως και 31.12.2014 και αυξάνεται σε 75% για τα κέρδη που προκύπτουν στο φορολογικό έτος που αρχίζει από 1.1.2015 έως και 31.12.2015. Για τα κέρδη που προκύπτουν στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 1.1.2016 και εφεξής ο συντελεστής προκαταβολής φόρου αυξάνεται στο 100%.

2. Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά.

3. Καταργείται για τα εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2015 και μετά η έκπτωση 2% που προβλέπονταν κατά την εφάπαξ καταβολή του οφειλόμενου φόρου (με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος του υπόχρεου φυσικού προσώπου) μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης.

4. Για εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο φορολογικό έτος 2014 από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου εισοδήματος υπολογίζεται με συντελεστή 55% (από 27,5%).

Διευκρινίζεται ότι για όσες δηλώσεις φυσικών προσώπων έχουν ήδη υποβληθεί χωρίς να έχει βεβαιωθεί το νέο ποσοστό προκαταβολής (55%), θα γίνει εκ νέου προσδιορισμός φόρου, χωρίς να απαιτείται η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από το φορολογούμενο.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί νέα εκκαθάριση και θα εκδοθεί νέα πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που θα γίνει για λογαριασμό κάθε ΔΟΥ. Για τις περιπτώσεις αυτές, εάν η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εμπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία της νέας εκκαθάρισης. Εάν όμως η τελευταία υποβληθείσα δήλωση φορολογίας εισοδήματος (αρχική ή τροποποιητική) υποβλήθηκε εκπρόθεσμα, ως αφετηρία υπολογισμού των δόσεων λαμβάνεται η ημερομηνία που η δήλωση θα έπρεπε να υποβληθεί. Στις περιπτώσεις αυτές, για την επιβολή των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής δε θα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα μεταξύ της αρχικής και της νέας εκκαθάρισης.

5. Για τις επιχειρήσεις η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη τα οποία αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά.

Το 100%

Διατάξεις υπήρξαν για να ισχύσει το ποσοστό 100% της προκαταβολής φόρου και για τα κέρδη που αποκτούν τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες των περιπτώσεων β' (προσωπικές εταιρείες), γ' (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα οποία περιλαμβάνονται και τα κάθε είδους σωματεία και ιδρύματα), ε' (κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα) και στ' μόνο για τις κοινοπραξίες των προσωπικών εταιρειών του άρθρου 45.

Ειδικά, για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 71 (ήτοι, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες των περ. β', γ', ε' και στ' μόνο για τις κοινοπραξίες των προσωπικών εταιρειών του άρθρου 45) το ποσοστό της προκαταβολής ορίζεται σε πενήντα πέντε τοις εκατό (55%) για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως και την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, σε εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2015 έως και την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Για τα κέρδη που προκύπτουν σε φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1η Ιανουαρίου 2016 και μετά το ποσοστό της προκαταβολής που βεβαιώνεται μετά τη σταδιακή αύξηση είναι 100%.

6. Δόσεις φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις: Τροποποιείται ο χρόνος καταβολής και ο αριθμός των δόσεων του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2014 και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι η καταβολή του φόρου γίνεται σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την 21η Αυγούστου 2015 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των μηνών Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015.

7. Τέλος, ο προληπτικός φόρος του 26%: Σταματούν να μην εκπίπτουν δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

ΕΝΦΙΑ... εξωτερικού

Σε σχέδιο που θα υποχρεώνει όλους όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και το Ε9, έτσι ώστε να φορολογηθούν για τα συγκεκριμένα ακίνητα, φαίνεται να καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους θεσμούς. Η νέα αυτή φορολογία φέρεται να τίθεται σε εφαρμογή από το 2016.

Η σκέψη να επιβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα φόρος και σε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν Έλληνες φορολογούμενοι στο εξωτερικό, αλλά ωστόσο οι ίδιοι ζουν στην Ελλάδα, είναι αντιγραφή από την Ιταλία. Κατά το σκεπτικό δηλαδή... «κάν' το όπως ο Μόντι». Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας επέβαλε το 2011 για πρώτη φορά ένα τέτοιο φόρο, πετυχαίνοντας μάλιστα σημαντικά αποτελέσματα.

Ταυτόχρονα, όμως, πληροφορίες θέλουν μέσω αυτής της οδού, τα όσα θα δηλωθούν να αποτελέσουν βάση για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες». Με το υπουργείο με αυτόν τον τρόπο να πετυχαίνει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια, καθώς παράλληλα θα μπορέσει να διαπιστώσει εάν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι διαθέτουν και καταθετικούς λογαριασμούς στις χώρες όπου διαθέτουν ακίνητα.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News