default-image

Πυρ και μανία οι καζανάρηδες του νησιού

Κρήτη
Πυρ και μανία οι καζανάρηδες του νησιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καζάνι που βράζει εξακολουθούν να είναι αποσταγματοποιοί και κάτοικοι του νησιού με μήλον της έριδος της απαίτησης της Κομισιόν, η ρακί να φορολογείται πλέον, όχι ως παραδοσιακό ποτό, σήμα-κατατεθέν της Κρήτης, αλλά όπως τα ακριβά, ξένα εμφιαλωμένα ποτά, η βότκα, το ουίσκι κ.λπ., γεγονός που όπως λένε, θα αποτελέσει και την ταφόπλακα για το αγαπημένο παραδοσιακό ποτό των κρητικών.  

Η επιμονή της Κομισιόν, που επανήλθε με δίμηνο τελεσίγραφο προς την ελληνική κυβέρνηση για βαριά φορολόγηση σε ένα προστατευόμενο φορολογικά προϊόν, όπως είναι η ρακή, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις των αποσταγματοποιών του Ηρακλείου. 

Όπως αναφέρουν αν θεσπιστεί το παραπάνω φορολογικό "τσεκούρι", που μεταφράζεται στην κατάργηση της έκπτωσης 50% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για την τσικουδιά και του μειωμένου συντελεστή που ισχύει για τους "διήμερους αποσταγματοποιούς", ο οποίος είναι στο 6%, δεν αποκλείεται ένα μικρό καφενείο σε ένα ορεινό χωριό του νησιού αναγκαστικά να σερβίρει τη ρακή αντί για 1-2 ευρώ σε τιμές των 10, 12 και 15 ευρώ! Τιμές απρόσιτες φυσικά, που θα καταστήσουν το αγαπημένο παραδοσιακό ποτό των Κρητικών... απαγορευμένο για την τσέπη!

Παρά το "πικρό" ποτήρι που τους κερνάει η Κομισιόν, οι πολίτες και φορείς δεν το βάζουν κάτω και σε μία ακόμη προσπάθεια αναγνώρισης της αξίας του προϊόντος, που είναι συνυφασμένο με την παράδοση, τη φιλοξενία τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Καράβολα η 4 γιορτή τσικούδιας.  

Την εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν ο Λαογραφικός όμιλος "Χνάρη" και η Περιφέρεια Κρήτης υπό την αιγίδα του δήμου Ηρακλείου, αγκάλιασε αρκετός κόσμος που είχε μάλιστα την ευκαιρία να μάθει από κοντά τα μυστικά για την παραγωγή τσικουδιάς, λαμβάνοντας παράλληλα μέρος σε παραδοσιακά δρώμενα με μουσική και χορό.

Χορηγός επικοινωνίας ήταν ο Όμιλος της "ΚΡΗΤΗ TV", ενώ τα έσοδα από την εκδήλωση διατέθηκαν για το "Σπίτι των Αγγέλων".

Βάλια Μπούη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News