Ειδήσεις

Τσίπρας: "Καθαρή εντολή για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις"

Το στίγμα των προτεραιοτήτων του ενόψει της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων που ξεκινά τη Δευτέρα έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το Σάββατο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε δικαιωμένος για το γεγονός ότι ο ελληνικός λαός δεν άφησε την προσπάθεια της αριστερής διακυβέρνησης να γίνει παρένθεση.

«Η κυβέρνηση έχει καθαρή προοπτική τετραετίας και εμείς εντολή να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος», τόνισε. «Βρισκόμαστε μετά από μια δύσκολη αλλά νικηφόρα μάχη. Δεν πετάμε στα σύννεφα, αλλά δικαιούμαστε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από τη λαϊκή ετυμηγορία», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου ο ελληνικός λαός δικαίωσε «το σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε στο πλαίσιο μίας σκληρής διαπραγμάτευσης» αλλά και «τη δύσκολη επιλογή που κάναμε να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό με τους εταίρους μας».

Απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος, σημείωσε ότι «έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό όσο και δύσκολο όμως έργο, να υλοποιήσουμε τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, όμως παράλληλα πρέπει να διαπραγματευτούμε τα ανοιχτά της σημεία, ώστε να διασφαλίσουμε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, να βρούμε τα ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις διασφαλίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα, να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ».

Όπως είπε, «για να τα πετύχουμε όλα αυτά, προς το συμφέρον μας είναι να τελειώνουμε το συντομότερο με την πρώτη αξιολόγηση, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, γιατί μόνο με τη διευθέτηση του ζητήματος αυτού μπορεί να επανέλθει η σταθερότητα στη χώρα και να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον».

Παράλληλα, συνέχισε, «πρέπει να βάλουμε μπροστά και την εφαρμογή του προγράμματος που αφορά το δικό μας όραμα: Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, να προχωρήσουμε σε ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, να αξιοποιήσουμε το ΕΣΠΑ σε νέα κατεύθυνση με εστίαση στους νέους επιστήμονες και τις καινοτόμες επιχειρήσεις, να σταματήσουμε τα καθεστώτα γαλέρας σε εργασιακούς χώρους, να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, να βάλουμε τέλος στην αναξιοκρατία, να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να κάνουμε τις μεγάλες τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Στόχος, όπως είπε, είναι «να βγούμε το συντομότερο από την επιτροπεία και να βγούμε στις αγορές».

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις, τόνισε όμως ότι θα εξηγεί στους πολίτες γιατί αυτή η διαδρομή είναι αναγκαία.

Σχολιάζοντας την επίσκεψή του στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στους δύο στόχους του ταξιδιού. Όπως είπε ο πρώτος στόχος ήταν η διεθνοποίηση της ανάγκης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και τόνισε ότι η κυβέρνηση δε χρειάζεται μόνο τις ευρωπαϊκές της συμμαχίες αλλά και τις διεθνείς, καθώς το ζήτημα του χρέους είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. «Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ήταν έναν κατάλληλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντας αποδοτική τη συγκυρία.

Στο σημείο αυτό άφησε αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι κάποιοι δυσαρεστήθηκαν, που ήθελαν σιωπηλή την ελληνική κυβέρνηση, να λέει ότι το χρέος είναι βιώσιμο.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το θέμα του χρέους δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά παγκόσμιο, η επίλυση του οποίου μπορεί να αποτελέσει διέξοδο των λαών προς την ευημερία και την ανάπτυξη.

Μάλιστα, προανήγγειλε συνέχεια των δράσεων με ρεαλισμό και κατάλληλη προετοιμασία ριζοσπαστικών λύσεων. Το ζήτημα του χρέους, όπως είπε, είναι η απάντηση στον ανεπίλυτο γρίφο της προσέγγισης επενδύσεων.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προσέλκυση επενδύσεων, απολύτως τίποτα για να επιλυθεί το ζήτημα του χρέους. «Τους καλώ αντί να μεμψιμοιρούν να συνδράμουν στη μεγάλη προσπάθεια για συμμαχίες», πρόσθεσε, ενώ είπε επίσης ότι, αν η γαλάζια παράταξη επιμένει στη βιωσιμότητα του χρέους, καλύτερα να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Ελλάδα σιωπώντας.

Ως δεύτερο στόχο ανέφερε το να ανοίξει από την ελληνική πλευρά το μεγάλο επίσης παγκόσμιο ζήτημα, όπως είπε, των προσφυγικών ροών. «Να ανοίξουμε από ελληνικής πλευράς και από μία ουμανιστική πλευρά το ζήτημα των προσφυγικών ροών», τόνισε χαρακτηριστικά. «Η Ευρώπη οφείλει να δείξει ανθρώπινο πρόσωπο και να κλείσει την πόρτα στην ακροδεξιά και στο ρατσισμό», συνέχισε, ενώ ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να βάλει τέλος στις συγκρούσεις που προκαλούν το πρόβλημα.

«Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλο τον κόσμο, τις χώρες υποδοχής που χρειάζονται αλληλεγγύη και στήριξη αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη». Έκανε επίσης λόγο για μία Ευρώπη με δύο πρόσωπα, αυτό που έδειξαν τα νησιά μας που υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες και το άλλο αυτής της Ευρώπης που χτίζει τείχη. «Μόνο αν αντιμετωπιστούν οι αιτίες των προσφυγικών ροών, οι πόλεμοι δηλαδή, μόνο τότε θα αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συστάσεις και οδηγίες στους βουλευτές

O κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματος, σημείωσε ότι «δεν πρέπει να φοβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, αλλά να σεβόμαστε τη συλλογική βούληση, για να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και για να υπάρχει κοινή φωνή και δράση».

Επισήμανε, επιπλέον, ότι δεν πρέπει να υιοθετούν αμυντική στάση στη ρητορική «περί φορο-λαίλαπας» που αναπτύσσεται και να μη χαριστούν σε κανέναν, ειδικά σε αυτούς που λεηλάτησαν, όπως είπε, τη χώρα και που «τώρα φωνάζουν όπως φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

«Εμείς», τόνισε, «δε λογοδοτούμε σε αυτούς, ούτε στα δελτία των ειδήσεων, λογοδοτούμε μόνο στο λαό που μας έδωσε την εντολή. Τον σεβόμαστε γιατί ξέρουμε ότι υποφέρει και έχουμε πάντοτε ένα όπλο, να του λέμε πάντα με ειλικρίνεια την αλήθεια».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε στους βουλευτές ότι πρέπει να εξηγούν τι μέτρα λαμβάνονται, γιατί λαμβάνονται και τι μάχες έδωσε η κυβέρνηση για να διασφαλίσει στηρίγματα για τους πιο αδύναμους. «Δεν πρέπει», συνέχισε, «να επιτρέπουμε ούτε τη διαστρέβλωση ούτε τη διασπορά του φόβου, με την οποία κάποιοι ασχολούνται τελευταία σχεδόν επαγγελματικά».

Υπογράμμισε πως το κυριότερο είναι, «όταν κάνουμε λάθος, οφείλουμε να το διορθώνουμε αμέσως όταν το εντοπίζουμε».

Αναφερόμενος στο συντονισμό του κυβερνητικού έργου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους βουλευτές του προσοχή και έργο προκειμένου η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει πρότυπο Δημοκρατίας. Όπως είπε η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι το μάτι και το αφτί της κυβέρνησης στην κοινωνία, και ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να είναι ενεργό κομμάτι της κοινωνίας και των κινημάτων της και να αγωνίζεται με αυτά στις διεκδικήσεις τους. Προέτρεψε επίσης τους βουλευτές του να είναι παρόντες εκεί που κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι και η νεολαία για να ανατραπούν οι κατεστημένες λογικές που είναι ριζωμένες στην κοινωνία και δεν μπορούν να αλλάξουν απλά επειδή μία αριστερή κυβέρνηση έχει αναλάβει την εξουσία.  

«Ο στόχος μας παραμένει να ανοίξουμε το δρόμο για μία Ελλάδα και μία Ευρώπη της κοινωνικής χειραφέτησης και της ισότητας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Σχόλια