Ειδήσεις

Νέες δράσεις του Συλλόγου Μικρασιατών "Ο Αγ. Πολύκαρπος"

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ηρακλείου "Ο Άγιος Πολύκαρπος" έχει όλα αυτά τα χρόνια κρατήσει ζωντανή τη μνήμη όλων όσων ήρθαν στην Κρήτη μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή και μέσα από τις στάχτες επιβίωσαν, φέρνοντας στη μεγαλόνησο αλλά και ολόκληρη τη «μητέρα Ελλάδα» τον αξεπέραστο πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα του λαού της Ιωνίας, που ήταν ελληνική από την αρχαιότητα.

Στον "Άγιο Πολύκαρπο" δε μένουν όμως ποτέ στάσιμοι. Μετά τη χορωδία, που εδώ και χρόνια έχει φτάσει σε υψηλό επίπεδο, και τη θεατρική ομάδα που δημιούργησε το 2014 (ανεβάζοντας με τεράστια επιτυχία το "Διπλανό κρεβάτι" του Μανόλη Κορέ), ο Σύλλογος (και αφού ήδη συγκέντρωσε και παρέδωσε υλικό για τους σύγχρονους πρόσφυγες) είναι πλέον πανέτοιμος για τις δράσεις που θα πραγματοποιήσει κατά την περίοδο Οκτώβριος 2015-Μάιος 2016.

Οι δράσεις αυτές έχουν εκπαιδευτικό κυρίως χαρακτήρα και είναι οι παρακάτω:

• Χορευτικό Τμήμα Ενηλίκων, σε συνεργασία με τον Όμιλο Αετογιάννη.

• Τμήμα Ψηφιδωτού.

• Τμήμα Τουρκικής Γλώσσας.

• Τμήμα Κοπτικής/Ραπτικής.

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή μπορούν (μέχρι 15 Οκτωβρίου) να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους στους παρακάτω τηλεφωνικούς αριθμούς κατά τις απογευματινές ώρες (18:00-21:00).

1. Χορευτικό: Ρένα Λημνιού, κιν. 6976/061.845.

2. Ψηφιδωτό: Ειρήνη Βιδάκη, κιν. 6973/594.108.

3. Τουρκική Γλώσσα: Κωνσταντίνος Κουναλάκης, κιν. 6931/282.345.

4. Κοπτική/Ραπτική: Αρχοντία Καμπριάνη, κιν. 6945/877.739.

• Αναφορικά με τις εκδρομές του Συλλόγου στην "Αγία Μικρασία", την Πόλη αλλά και τις αλύτρωτες πατρίδες γενικότερα, μετά από τις εκδρομές (με βάση) σε Σμύρνη και Κωνσταντινούπολη (καλοκαίρι 2014 και καλοκαίρι 2015), ενδέχεται - αν συμπληρωθούν συμμετοχές - το καλοκαίρι του 2016 να γίνει ταξίδι στην Καππαδοκία, με βάση την πόλη της Καισάρειας (όλοι ξέρουν την αξία της και για την Εκκλησία μας) και επισκέψεις στα εκπληκτικής ομορφιάς χωριά της περιοχής, όπου επίσης έζησαν πολλοί Έλληνες.

Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη: "Τα σπίτια της καρδιάς"

Την περασμένη Τετάρτη επισκέφτηκε (και) τα γραφεία του Συλλόγου Μικρασιατών στην οδό Άλμπερτ στο Ηράκλειο η μικρασιατικής καταγωγής συγγραφέας Αγγελική Κίτσου-Μαγαράκη. Η κ. Κίτσου ενημέρωσε για τα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας αλλά και την παρουσίαση του βιβλίου-λευκώματος "Σπίτια της καρδιάς", που θα γίνουν την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο.

Θα μιλήσουν οι Μαρία Φραγκιαδάκη (φιλόλογος), Όλγα Κουτάντου (αρχιτέκτων-μηχανικός) και Κάλλια Μυλωνάκη (ψυχολόγος). Διαβάζει η Σοφία Δερμιτζάκη (ηθοποιός-σκηνοθέτις) και συντονίζει ο δάσκαλος και συγγραφέας Κωστής Κεφαλάκης ("Μικρασία, αγκαλιά και ξενιτιά").

Μουσικά η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την Αριάδνη Καρέκου-Βασιλάκη και τον Γιάννη Κασσωτάκη.

Το βιβλίο "Τα σπίτια της καρδιάς" αλλά και η έκθεση είναι ένα «ταξίδι μνήμης στις αλησμόνητες πατρίδες μέσα από φωτογραφίες ελληνικών σπιτιών».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Λέσχης Λάιονς "Κνωσός" και τη φιλική συμμετοχή από τους συλλόγους Μικρασιατών Κρήτης "Άγιος Πολύκαρπος", Αλατσατιανών, Καππαδοκών, Ν. Αλικαρνασσού - "Αρτεμισία", Χορωδία Μικρασιατών Μ. Κάστρου, Σμυρναίων, Κων/πολιτών-Μικρασιατών Κρήτης, Θρακιωτών Κρήτης, Καραμπουρνιωτών αλλά και την Εταιρεία Ελληνικής Γλώσσας και Μουσικής.

Η έκθεση θα έχει διάρκεια μέχρι και τις 24 Οκτωβρίου.

Γιώργος Μιμίκος

Σχόλια