Ειδήσεις

Πόσα μας άφησαν τελικά οι τουρίστες;

Ανοιχτοχέρηδες αποδείχθηκαν οι Αμερικανοί όσον αφορά στα χρήματα που ξόδεψαν κατά τη διαμονή τους στη χώρα μας την περίοδο των διακοπών τους. Παρά το ότι οι Αμερικανοί τουρίστες είναι υποπολλαπλάσιοι των Άγγλων και των Γερμανών, εντούτοις άφησαν πάνω από 400.000.000 ευρώ στον κουμπαρά της χώρας μας, όπως προέκυψε σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, οι λιγότεροι Άγγλοι επισκέπτες άφησαν περισσότερο συνάλλαγμα απ' ό,τι οι αριθμητικά περισσότεροι Γερμανοί. Από την αρχή του έτους έως και τον Ιούλιο οι εισπράξεις από τη Μεγάλη Βρετανία καταγράφουν αύξηση της τάξεως του 37,2%, ενώ τα νέα είναι καλά και από τους Αμερικανούς τουρίστες, με τις δαπάνες τους να σημειώνουν άνοδο της τάξεως του 16,9%.

Πιο αναλυτικά, οι εισπράξεις για την περίοδο Ιανουάριος-Ιούλιος ανά χώρα διαμορφώθηκαν ως εξής:

-Μεγάλη Βρετανία 1.024.000.000 ευρώ

-Γερμανία 944.000.000 ευρώ

-Αμερική 401.000.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλης Βλατάκης, σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, είπε: «Περιμέναμε τους Εγγλέζους να έχουν μεγαλύτερη κατά κεφαλήν απόδοση, διότι το ευρώ έχει υποτιμηθεί σε σχέση με τη λίρα. Ωστόσο, η πρώτη δύναμη αριθμητικά είναι οι Γερμανοί, που όμως δεν ξοδεύουν πάρα πολλά χρήματα».

Ως προς τη γερμανική αγορά, πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα οι εισπράξεις μας σημείωσαν αύξηση κατά 9,8%, με τη χώρα να συνεχίζει να αποτελεί την πιο μεγάλη δεξαμενή τουριστών για την Ελλάδα.

«Είχαμε αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια. Κλασικές αγορές όπως η Γερμανία πρώτη, η Μεγάλη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία και το Βέλγιο πήγαν σε γενικές γραμμές πολύ καλά. Παράλληλα όμως, βλέπουμε ολοένα να αυξάνει το ενδιαφέρον και από διάφορες ασιατικές αλλά και από πολλές αραβικές χώρες. Συμπερασματικά λοιπόν, βλέπουμε τα τελευταία δυο χρόνια χώρες που μας στήριζαν διαχρονικά να επανέρχονται με δυναμικό ρυθμό», είπε το μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ηρακλείου - μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιάννης Οικονόμου.

Γαλλία και Ρωσία σε πτώση

Μικρή πτώση, ωστόσο, στις εισπράξεις εμφανίζεται από τη γαλλική αγορά κατά 2,2%, ενώ σαρωτικό είναι το χτύπημα από τη ρωσική αγορά, που σημείωσε "βουτιά" στα έσοδα κατά 70%.

Όπως πάντως τονίζουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, τα νούμερα των αφίξεων στα αεροδρόμια δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική οικονομία του τουρισμού. Με τους ίδιους να εκτιμούν ταυτόχρονα ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα κλείσει στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, με μια τάση ίσως προς αρνητικό πρόσημο, αφού μόνο το μήνα Σεπτέμβριο σημειώνεται μείωση της τάξεως του 7% στην τουριστική κίνηση και στα έσοδα.

«Από πλευράς εσόδων, τα ξενοδοχεία στην καλύτερη περίπτωση θα κλείσουν κινούμενα στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, ίσως και πιο αρνητικά. Σε γενικές γραμμές, οι διανυκτερεύσεις ήταν παρόμοιες και ίσως λίγο περισσότερες σε σχέση με πέρυσι σε κάποιες περιοχές, αλλά οικονομικά, δυστυχώς, βασιστήκαμε σε μεγάλο βαθμό σε εκπτώσεις και προσφορές, με τα capital controls και τις πολιτικές εξελίξεις να κάνουν μεγάλη ζημιά στον τουρισμό μας. Σημειώνοντας ότι οι αφίξεις δεν έχουν καμία σχέση με τις τελικές διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Το ποσοστό αυτής της σεζόν συνολικά θεωρώ ότι θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρυσι», κατέληξε από την πλευρά του ο κ. Βλατάκης, δίνοντας έτσι μια πρώτη εκτίμηση για το πώς θα κλείσει φέτος η τουριστική σεζόν.

Μαρία Αντωνογιαννάκη, Φωτεινή Μαυροματάκη

Σχόλια