Ειδήσεις

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Με προεδρεύοντα τον Νικήτα Κακλαμάνη, ως τον παλαιότερο από τους επανεκλεγέντες αντιπροέδρους της προηγούμενης Βουλής - καθώς η πρόεδρος της προηγούμενης Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν επανεξελέγη - άνοιξε ξανά η Βουλή.

Στις 11 το πρωί του Σαββάτου ξεκίνησε η ορκωμοσία των βουλευτών, σύμφωνα με την ειδική Ημερήσια Διάταξη της Ολομέλειας, η οποία και ολοκληρώθηκε περίπου μία ώρα μετά.

Οι 300 βουλευτές, που απαρτίζουν το Σώμα της ΙΖ κοινοβουλευτικής περιόδου (Α' Σύνοδος) όπως προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου 2015, έδωσαν το νενομισμένο από το Σύνταγμα όρκο - άλλοι στο Ευαγγέλιο, οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές στο Κοράνι και άλλοι, κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, έδωσαν τον πολιτικό όρκο.

Πριν την ορκωμοσία τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου που τον συνόδευσαν υποδέχθηκε ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Στην Ολομέλεια της Βουλής τελέστηκε αγιασμός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, και ακολούθησε η τελετή της ορκωμοσίας.

«Καλή δύναμη στο έργο σας και πολλές υπομονές», ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος στους βουλευτές, ενώ «άξιοι» αναφώνησε ο προεδρεύων του Σώματος.

Με το πέρας της τελετής, οι βουλευτές υπέγραψαν το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στις 11 το πρωί της Κυριακής νέα συνεδρίαση

Την Κυριακή, στις 4 Οκτωβρίου, επίσης στις 11 το πρωί, η Βουλή θα εκλέξει το νέο της πρόεδρο.

Για το αξίωμα του προέδρου της Βουλής θα προταθεί από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης.

Αφού ο νέος πρόεδρος της Βουλής αναγνώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις από το βήμα της Ολομέλειας, το απόγευμα της ίδιας μέρας θα διεξαχθεί συνεδρίαση για την εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων, που θα απαρτίζουν το νέο προεδρείο του Κοινοβουλίου.

Τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως το μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Οκτωβρίου, οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ μιλούν και βουλευτές. Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας, οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Οι έδρες στη νέα Bουλή

ΣΥΡΙΖΑ 145

Ν.Δ. 75

Χρυσή Αυγή 18

Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) 17

ΚΚΕ 15

Το ΠΟΤΑΜΙ 11

ΑΝ.ΕΛ. 10

Ένωση Κεντρώων 9

Η εκλογή Προεδρείου

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, το Προεδρείο της Βουλής εκλέγεται από τα μέλη της και απαρτίζεται από τον πρόεδρο, επτά αντιπροέδρους, τρεις κοσμήτορες και έξι γραμματείς. Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης. Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης. Ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της αντιπολίτευσης.

Η διαδικασία της εκλογής διεξάγεται στην Ολομέλεια, μυστικά, με κάλπη στην οποία προσέρχονται οι βουλευτές και ψηφίζουν το προτεινόμενο πρόσωπο της αρεσκείας τους για το αξίωμα των μελών του Προεδρείου της Βουλής. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Υπενθυμίζεται ότι η απερχόμενη πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχε εκλεγεί λαμβάνοντας τον αριθμό-ρεκόρ των 235 ψήφων.

Για την εκλογή αντιπροέδρου της Βουλής, όπως αναφέρει το news247.gr, απαιτούνται 75 ψήφοι του Σώματος. Κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δε συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο Προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη.

Σχόλια