default-image

Κλέβουν βέργες ραβδίσματος λίγο πριν το λιομάζωμα

Κρήτη
Κλέβουν βέργες ραβδίσματος λίγο πριν το λιομάζωμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε η καλλιεργητική περίοδος για τα πρώιμα κηπευτικά στην Ιεράπετρα, και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει και η ελαιοκομική περίοδος. Αυτοί είναι δύο λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι της υπαίθρου έχουν αρχίσει να ανησυχούν, επειδή γνωρίζουν ότι κάθε φθινόπωρο εκείνοι που έχουν μάθει να καλλιεργούν με ξένα αγροτικά μηχανήματα και εργαλεία μπαίνουν τη νύχτα σε αγροικίες, θερμοκήπια και αποθήκες και κλέβουν ό,τι τους λείπει και ό,τι χρειάζονται.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κλοπές φυτών, λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων από τα θερμοκήπια της Ιεράπετρας, όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.

Έχουμε, όμως, κλοπές αγροτικών μηχανημάτων και εργαλείων από αγροικίες, αλλά και πολλές διαρρήξεις σε σπίτια της Επισκοπής και του Κάτω Χωριού.

«Μόλις χθες (σ.σ. προχθές), τη νύχτα της Πέμπτης προς το ξημέρωμα της Παρασκευής, δύο άγνωστοι δράστες, όπως φαίνεται από τις πατημασιές τους πάνω στο φρεσκοοργωμένο χωράφι, μπήκαν στην ιδιοκτησία μου στη θέση Πετρούνια Γρα-Λυγιάς, και με το σώμα τους εκτιμώ ότι έριξαν κάτω την παλιά ξύλινη πόρτα του σπιτιού, εξουδετερώνοντας τους μεντεσέδες, και αρπάζοντας ό,τι αγροτικό μηχάνημα και εργαλείο άξιζε», μας καταγγέλλει ο 65χρονος ηλεκτρονικός κ. Αντώνης Μπαλοθιάρης.

«Μου πήραν τρεις ραβδιστικές βέργες ρεύματος τύπου Βασσάλου 24 στοιχείων, ένα χορτοκοπτικό 3 ίππων κόκκινου χρώματος, ένα ηλεκτρικό αντλητικό μηχάνημα (βατραχάκι), και ένα ψεκαστικό ("γκλόρια"). Δεν είδαν μάλλον, και δεν πήραν, ένα αλυσοπρίονο και ένα μικρό σκαπτικό, που είχα σε μη εμφανές σημείο. Νομίζω ότι και φέτος κάποιοι επιτήδειοι φροντίζουν να εξοπλίσουν τα συνεργεία τους για το λιομάζωμα, χωρίς να κάνουν έξοδα. Πήγα στην Αστυνομία και στο Δασαρχείο, κατήγγειλα την κλοπή και ελπίζω να βρεθούν οι δράστες», προσθέτει ο κ. Αντώνης Μπαλοθιάρης.

Σε μερικές εβδομάδες, όταν θα μπουν στην παραγωγή οι καλλιέργειες των κηπευτικών, δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν και πάλι οι κλοπές προϊόντων από τις αποθήκες, ενώ μόλις ξεκινήσει η συγκομιδή του ελαιόκαρπου στα τέλη Νοεμβρίου θα αρχίσουν και πάλι να κλέβουν τσουβάλια γεμάτα με ελιές από τα λιόφυτα.

Για τους λόγους αυτούς, η Ελληνική Αστυνομία και το Δασαρχείο, στο οποίο έχουν μεταφερθεί οι παλιοί αγροφύλακες και οι αρμοδιότητες της Αγροφυλακής, συνιστούν σε όλους να μην αφήνουν τα μηχανήματα, τα αγροτικά εργαλεία και τα προϊόντα τους αφύλακτα στην ύπαιθρο.

Κλοπές και διαρρήξεις στην Επισκοπή και στο Κάτω Χωριό

Στα δημοτικά διαμερίσματα Επισκοπής και Κάτω Χωριού έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό πολλές κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια και αγροικίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι άγνωστοι δράστες στοχεύουν στην κλοπή χρημάτων και κοσμημάτων. Όταν τους βολεύει, φυσικά, σηκώνουν και οτιδήποτε άλλο αξίζει.

«Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός ζευγαριού Γάλλων φιλελλήνων, που ήρθαν πριν μερικά χρόνια και αγόρασαν ένα μικρό σπίτι στην Επισκοπή. Το έφτιαξαν και το εξόπλισαν με όλα τα απαραίτητα, για να έρχονται τα καλοκαίρια να περνούν εδώ τις διακοπές τους. Πριν μερικές μέρες ήρθαν από το Παρίσι, και όταν έφτασαν στο σπίτι τους, κόντεψαν να πάθουν εγκεφαλικό. Το σπίτι ήταν ανοικτό και άδειο. Τους είχαν σηκώσει τα πάντα. Μέχρι και τα φωτιστικά τους είχαν πάρει, μαζί με ολόκληρη την οικοσκευή τους. Μόνο το διπλό κρεβάτι τους είχαν αφήσει στην αυλή του σπιτιού, γιατί μάλλον δε χωρούσε στο μεταφορικό μέσο, όπου φόρτωσαν τα κλοπιμαία. Πήγαν στην Ασφάλεια να δηλώσουν την κλοπή και έμεναν στο ξενοδοχείο μου μέχρι να ξαναφτιάξουν από την αρχή το νοικοκυριό τους», μας λέει ο ξενοδόχος κ. Σπύρος Ζαφειράκης.

Του Νίκου Πετάση

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News