default-image

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης το καλύτερο στην Ελλάδα

Κρήτη
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης το καλύτερο στην Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλλη μια διεθνή επιτυχία σημείωσε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που εμφανίζεται να φιγουράρει με την καλύτερη βαθμολογία ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σύμφωνα με την κατάταξη των βρετανικών Times (Times Higher Education World University Rankings 2015-16), βρίσκεται στις θέσεις 351-400, αν και εμφάνισε υποχώρηση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη 2013-2014, όταν είχε βρεθεί στις θέσεις 301-350.

Αποδεικνύεται έτσι ότι, παρά τις αντιξοότητες, τις τραγικές ελλείψεις που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα σε ακαδημαϊκό προσωπικό, σε υλικοτεχνικό προσωπικό και κυρίως στη μεγάλη έλλειψη χρηματοδότησης, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συνεχή υποβάθμιση του συστήματος παιδείας στην Ελλάδα, συνεχίζει να παρέχει γνώση στους σπουδαστές του, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.

Παρέχει στους φοιτητές του πολύτιμα εφόδια, ώστε να μπορέσουν και εκείνοι στη συνέχεια να βγάλουν προς τα έξω τη δυναμική που έχει η ελληνική ερευνητική κοινότητα.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης καταγράφει μια ξεχωριστή πορεία στο χώρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ το σημαντικό του έργο διακρίνεται στο εξωτερικό και λαμβάνει τα εύσημα.

Αριστεία

Όπως τόνισε ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και πρυτανεύων του Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλης Ταρουδάκης, σχολιάζοντας τη σημαντική αυτή διάκριση του Πανεπιστημίου Κρήτης, «οι Times χρησιμοποιούν δείκτες οι οποίοι έχουν να κάνουν τόσο με την εκπαίδευση όσο και με την έρευνα.

Συνδυάζουν δηλαδή το πόσο σημαντικό είναι το Πανεπιστήμιο τόσο στον τομέα της παροχής γνώσεων, όσο και στον ερευνητικό τομέα. Όπως επίσης και το πόσο σημαντική είναι η διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων στον υπόλοιπο κόσμο.

Με βάση λοιπόν αυτούς τους δείκτες, οι οποίοι θεωρούμε ότι είναι αρκετά δίκαιοι ώστε να κρίνουν το έργο που παράγει ένα Πανεπιστήμιο, φαίνεται ότι τα πάμε πάρα πολύ καλά χάρη σε όλες τις συνιστώσες της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους συναδέλφους, το διοικητικό προσωπικό και τους φοιτητές. Θέλουμε να βρισκόμαστε πάντα στην κορυφή και να έχουμε την αριστεία, την οποία πάντα επιδιώκαμε. Αυτό για εμάς είναι μια πολύ σημαντική διάκριση, που μας γεμίζει με αισιοδοξία αλλά και με υποχρέωση για το μέλλον. Γι' αυτό και κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να κρατηθούμε στην κορυφή».

Ο ίδιος παράλληλα σημείωσε ότι «στη διάκριση αυτή του Πανεπιστημίου συμβάλλουν ταυτόχρονα πάρα πολύ τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά πτυχία που παίρνουν οι φοιτητές μας, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε υπερήφανοι, καθώς η εκπαίδευση που προσφέρουμε βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών πανεπιστημίων».

Δύσκολες συνθήκες

Βέβαια, μέσα σε αυτήν την εξαιρετική κατάταξη, όπως τόνισε ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών και πρυτανεύων του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλης Ταρουδάκης, υπάρχει και το εκπαιδευτικό κομμάτι που το τελευταίο διάστημα γίνεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης για την παιδεία, της έλλειψης υλικοτεχνικού εξοπλισμού, όπως επίσης και εξαιτίας του μικρού αριθμού προσωπικού, ο οποίος κάθε χρόνο μειώνεται κατά τουλάχιστον 10% λόγω συνταξιοδοτήσεων και διαφόρων άλλων αιτιών, όπως το μεταναστευτικό κύμα, που έχει κάνει την εμφάνισή του τον τελευταίο καιρό λόγω της κρίσης.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι επιτακτική ανάγκη, προκειμένου τα ελληνικά πανεπιστήμια να συνεχίσουν να δημιουργούν επιστήμονες, στους οποίους θα στηριχθεί το μέλλον της χώρας, είναι «η Πολιτεία να καταλάβει πως μοχλός ανάπτυξης είναι η παιδεία, η καινοτομία και η έρευνα. Όλα αυτά δηλαδή τα οποία το Πανεπιστήμιο Κρήτης προσπαθεί να έχει στην πρώτη γραμμή», ώστε να σκύψει «πάνω στους ανθρώπους εκείνους που πασχίζουν να έχουν την Ελλάδα στο προσκήνιο, δίνοντάς τους κίνητρα να μείνουν στον τόπο, όπως επίσης και στα νέα παιδιά». Διότι, «αν αυτοί φύγουν, οι διακρίσεις που έχουμε και είναι για τη χώρα μας, την Ελλάδα, θα εξασθενήσουν», όπως υπογράμμισε.

Ο κ. Μιχάλης Ταρουδάκης κατέληξε στέλνοντας ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, λέγοντας «πως τα βασικά ζητήματα της παιδείας και δη της πανεπιστημιακής, προκειμένου να είναι σε θέση να λειτουργούν τα εργαστήρια και οι μονάδες καινοτομίας και να παράγουν συνεχώς καινούργιο έργο, είναι η στελέχωση και η χρηματοδότηση». Ζητήματα τα οποία, όπως επισήμανε, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της η κυβέρνηση.

Η λίστα των πανεπιστημίων από τους Times

Από ελληνικής πλευράς, ακολουθούν στη λίστα κατά σειρά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (401-500 - μια θετική έκπληξη), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (401-500), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (501-600), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (601-800), το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (601-800) και το Πανεπιστήμιο Πατρών (601-800).

Πρώτο στον κόσμο για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά κατατάσσεται το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech) των ΗΠΑ. Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά τα πανεπιστήμια Οξφόρδης (Βρετανία), Στάνφορντ (ΗΠΑ), Κέμπριτζ (Βρετανία), ΜΙΤ (ΗΠΑ), Χάρβαρντ (ΗΠΑ), Πρίνστον (ΗΠΑ), Imperial College (Βρετανία), ΕΤΗ (Ελβετία) και Σικάγο (ΗΠΑ). Η Ευρώπη συνολικά έχει φέτος περισσότερα πανεπιστήμια από κάθε άλλη φορά στα πρώτα 200 του κόσμου (105 έναντι 87 πέρυσι) και 345 στα καλύτερα 800. Τα περισσότερα είναι βρετανικά (34) και γερμανικά (20), ενώ ακολουθούν η Ολλανδία (12) και η Γαλλία (πέντε).

Οι ΗΠΑ διαθέτουν έξι πανεπιστήμια στα πρώτα δέκα (από επτά το 2014), 39 στα πρώτα 100 (από 45 πέρυσι) και 63 στα πρώτα 200 (από 74 το 2014), μια ένδειξη ότι η πανεπιστημιακή κυριαρχία τους μάλλον φθίνει σταδιακά. Συνολικά, στην κατάταξη των 800 ΑΕΙ περιλαμβάνονται πανεπιστήμια από 70 χώρες, 29 περισσότερες απ' ό,τι το 2014, μια άλλη ένδειξη ότι το «παιχνίδι» του ανταγωνισμού στην ανώτατη εκπαίδευση συνεχώς μεγαλώνει με την ανάδυση και άλλων χωρών (ακόμη και το Μπαγκλαντές έχει πλέον πανεπιστήμιο ανάμεσα στα 800 καλύτερα).

Σημειώνεται πως η κατάταξη των Times λαμβάνει υπόψη της διάφορα κριτήρια, όπως την ποιότητα σπουδών, τη διεξαγωγή έρευνας, τη διεθνοποίηση του πανεπιστημίου (προσέλκυση φοιτητών και καθηγητών από άλλες χώρες) και τις αναφορές από τρίτους στις δημοσιεύσεις των καθηγητών του (σε αυτόν τον τελευταίο τομέα το Πανεπιστήμιο Κρήτης παίρνει αναλογικά τον καλύτερο «βαθμό» του).

Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News