Ειδήσεις

Ηράκλειο:Με επιτυχία το διεθνές συνέδριο για την εξωσωματική

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στις 25 έως 27 Σεπτεμβρίου 2015, το διεθνές συνέδριο της Μεσογειακής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής (Mediterranean Society for Reproductive Medicine - MSRM). Το συνέδριο έγινε στο Ξενοδοχείο Aquila Atlantis και είχε θέμα: «Πώς θα αυξηθεί η επιτυχία στην εξωσωματική γονιμοποίηση (How to increase success in IVF) & Aντισύλληψη».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόεδρος του Διεθνούς MSRM Συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας κ. Αντώνης Μακρυγιαννάκης, ο οποίος είναι ιδρυτικό μέλος της Μεσογειακής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου, που έγινε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, παρευρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο οποίος έδωσε την ευλογία του.

Την τελετή έναρξης συντόνισε η γνωστή δημοσιογράφος κ. Βίκυ Φλέσσα και έκαναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλειος Λαμπρινός, ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας κ. Εμμανουήλ Κλώντζας, ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Ιωάννης Βαβουρανάκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτριος Λουτράδης.

Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον καθηγητή Μαιευτικής και Γυναικολογίας, University of Alexandria, Egypt, κ. Hassan Sallam, και είχε θέμα: «Η κακοποίηση των γυναικών - τι θα πρέπει να κάνει ο γυναικολόγος (Violence against women-what the gynecologist should know)». Επίσης, είχε ομιλία η πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, κα Μαίρη Παχιαδάκη με θέμα: «Η κακοποίηση της σύγχρονης γυναίκας».

Η Μεσογειακή Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, μετά από πρόταση του προέδρου του Συνεδρίου καθηγητή κ. Μακρυγιαννάκη και αναγνωρίζοντας το σημαντικό και δύσκολο έργο του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου, προσέφερε οικονομική χορηγία για το «Σπίτι της Κακοποιημένης Γυναίκας», το οποίο βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Στο Διεθνές MSRM Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν σημαντικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναπτύχθηκαν όλα τα σύγχρονα αμφιλεγόμενα θέματα που αφορούν την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Πρωτοπόροι επιστήμονες/καθηγητές Μαιευτικής & Γυναικολογίας από τη Βρετανία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Αίγυπτο, την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία και τη Σλοβενία καθώς και καθηγητές Μαιευτικής & Γυναικολογίας από τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πάτρας ανέπτυξαν θέματα όπως:

-Μέθοδοι πρόκλησης πολλαπλής ωοθυλακιορρηξίας για αύξηση του ποσοστού επίτευξης κύησης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση,

-Μέθοδοι βελτίωσης του ποσοστού των κυήσεων σε γυναίκες με ινομυώματα και αδενομύωση.

-Τρόποι διατήρησης της γονιμότητας σε γυναίκες που έχουν κακοήθεις νεοπλασίες του γεννητικού συστήματος και ο ρόλος του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) στην υπογονιμότητα ενός ζευγαριού και οι τρόποι πρόληψής του.

-Νεότερα αντισυλληπτικά δισκία, επείγουσα αντισύλληψη, αντισύλληψη κατά την εφηβεία και την περιεμμηνόπαυση, καθώς και πλεονεκτήματα και κίνδυνοι από τη χρήση των αντισυλληπτικών.

-Επίδραση του stress στην γονιμότητα, τρόποι αντιμετώπισης της ενδομητρίωσης πριν την εφαρμογή της εξωσωματικής γονιμοποίησης και θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών επιλογών.

-Νέες μέθοδοι για την υπερηχογραφική εκτίμηση του ενδομητρίου σε γυναίκες με υπογονιμότητα και ο ρόλος της υστεροσκόπησης.

-Τέλος, παρουσιάστηκαν δεδομένα από νέες πρωτοποριακές τεχνικές για τη βελτίωση των ποσοστών κυήσεων σε γυναίκες με επανειλημμένες αποτυχημένες προσπάθειες για κύηση με εξωσωματική γονιμοποίηση, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης από τον Καθηγητή κ. Μακρυγιαννάκη.

Το Διεθνές MSRM Συνέδριο είχε βαρύνουσα σημασία για την εκπαίδευση, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ειδικών και των παρευρισκομένων ιατρών».

Σχόλια