Ειδήσεις

Συναγερμός για τουρίστα που νοσηλεύεται με χολέρα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές της χώρας, εξαιτίας περιστατικού  79χρονου ασθενούς από την Ολλανδία που παραθέριζε στην Κω και ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με συμπτώματα χολέρας.

Για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί το ΚΕΕΛΠΝΟ και εστάλησαν, όπως προβλέπεται, καλλιέργειες στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, στη Λάρισα, όπου και αναμένονται τα οριστικά αποτελέσματα, όπως αναφέρει το in.gr.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ εξηγεί ότι «Λόγω του αρχικού αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου πραγματοποιούνται περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστεί ενδεχόμενο μεταδοτικής λοιμώδους γαστρεντερίτιδας απειλητικής για τη δημόσια Υγεία».  

Εν αναμονή των τελικών μικροβιολογικών αποτελεσμάτων το ΚΕΕΠΝΟ συστήνει, όπως και σε όλες τις λοιμώδεις διάρροιες, την προσεκτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφίμων, καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις.

Ο 79χρονος άνδρα από την Ολλανδία έκανε διακοπές με τη σύζυγό του στην Κω, όταν άρχισε να εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο ο ασθενής να έχει προσβληθει από το βακτήριο δονάκιο της χολέρας.

Κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων μεταβαίνει στην Κω προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν κι άλλα κρούσματα. Παράλληλα ερευνώνται τα δρομολόγια που έχει κάνει ο τουρίστας μέχρι να έρθει στην Ελλάδα.

Με ανακοίνωσή του το θεραπευτήτιο ΥΓΕΙΑ επιβεβαιώνει ότι, το απόγευμα της Κυριακής 27/09/2015 μεταφέρθηκε με ιδιωτικό αεροπλάνο και ιδιωτικό ασθενοφόρο συνοδεία γιατρού, στο νοσοκομείο ο Ολλανδός υπήκοος 79 ετών προερχόμενος από το Νοσοκομείο της Κω με σοβαρό οξύ διαρροϊκό σύνδρομο.

«Από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας του ο ασθενής νοσηλεύεται σε ειδικό χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όπου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα και ειδικά μέτρα προστασίας και βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού Υγείας και τις προδιαγραφές του οργανισμού Joint Commission International του οποίου την διαπίστευση κατέχει το ΥΓΕΙΑ» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού και στη συνέχεια στην Αθήνα, όπου νοσηλεύεται διασωληνωμένος. Δείγματα έχουν σταλεί για περαιτέρω διερεύνηση.

Σχόλια