Ειδήσεις

Χάος με τις επιδοτήσεις για βοσκότοπους

Σε νέα φόρμουλα καταμερισμού των βοσκοτόπων, στη βάση ότι οι μεταβολές των στοιχείων δε θα επηρεάσουν το ύψος των επιδοτήσεων - κάτι που μόλις χθες έγινε κατανοητό από υπηρεσιακούς και πολιτικούς παράγοντες - κατέληξαν χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και οι περιφερειάρχες της χώρας. Βέβαια, αυτή η εξέλιξη δε "φέρνει" την καταβολή των επιδοτήσεων πριν από το δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου!

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο γενικός διευθυντής του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης αποκάλυψε την πρόβλεψη που του έκανε ο ίδιος ο κ. Αποστόλου σε συνάντηση μαζί του, ότι το αργότερο σε ένα δεκαήμερο περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την κατανομή των βοσκοτόπων και άρα θα αρχίσουν να εκδίδονται τα προσωρινά δικαιώματα.

Όσο για την προκαταβολή, ο κ. Αποστολάκης ξεκαθαρίζει στη "Νέα Κρήτη" ότι «πράγματι δεν περιμένω κι εγώ να δοθεί πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Αλλά μην αποκλείετε να δοθεί το 70% και όχι το 50% της ενιαίας ενίσχυσης, αρκεί να έχουμε ολοκληρώσει τους προβλεπόμενους ελέγχους».

Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να πληρώσει αμέσως και το 100% των χρημάτων, αλλά θα έπρεπε να είχε ολοκληρώσει και το σύνολο των προβλεπόμενων ελέγχων, κάτι που, αν ήταν αδύνατο τις προηγούμενες "νορμάλ" χρονιές, είναι λογικό ότι για φέτος θα είναι πολύ πιο απίθανο να επιτευχθεί.

Ζήτησε παραιτήσεις

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται μία προσπάθεια του Βαγγέλη Αποστόλου για επανασχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής. Μάλιστα, εκτεταμένες αναμένεται να είναι οι αλλαγές προσώπων στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σε μια προσπάθεια του υπουργείου, από τη μια να δικαιολογήσει τις μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων και από την άλλη να αναζητήσει τρόπους για μια νέου τύπου διευθέτηση στο θέμα των βοσκοτόπων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αποστόλου ζήτησε να έχει στα χέρια του τις παραιτήσεις των διοικήσεων όλων των οργανισμών οι οποίοι εποπτεύονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να κρίνει στη συνέχεια ποιους θα αντικαταστήσει και ποιους θα κρατήσει στις θέσεις τους.

Αυτή η υπόθεση, βέβαια, δεν είναι άσχετη με τα τεκταινόμενα στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αφού στελέχη προερχόμενα από την πρώην αριστερή πλατφόρμα και την ομάδα Λαφαζάνη έχουν ζητήσει ήδη την αντικατάστασή τους, με συνέπεια να δημιουργούνται κενά που απαιτούν συνολικό επανασχεδιασμό.

«Χαμένη ευκαιρία»

«Η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση πριν από τις εκλογές έχασε την μεγάλη ευκαιρία μέσα στην κρίση να μπορέσει να πληρώσει φέτος το 70% της Ενιαίας Ενίσχυσης μέσα από τις 16 Οκτωβρίου ώστε να υπάρξει ρευστότητα. Αλλά δεν ήμασταν έτοιμοι ως συνήθως», τονίζει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Γιώργος Τζωρτζάκης.

Ο ίδιος δεν περιμένει, όπως λέει, να καταφέρει η χώρα να πληρώσει πριν από το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου την προκαταβολή της Ενιαίας Ενίσχυσης. Ενώ αν η διαδικασία φτάσει στο Δεκέμβριο, από την 1η Δεκεμβρίου και μετά υποχρεούται, έτσι κι αλλιώς, να πληρώσει το 100% της ενιαίας ενίσχυσης στους δικαιούχους αγροτοκτηνοτρόφους.

«Αυτά που σας λέω ήταν λόγια του υπηρεσιακού υπουργού κ. Μελά πριν από τις εκλογές, γιατί με τον κ. Αποστόλου δεν έχουμε κάνει ακόμα κουβέντα», πρόσθεσε ο συνδικαλιστής και κατέληξε λέγοντας ότι «αν δεν εκδοθούν τα προσωρινά δικαιώματα, να μάθε ο καθένας τι χρήματα παίρνει μέσα από τη νέα ΚΑΠ και να γίνουν οι ενστάσεις στη συνέχεια, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει δυνατότητα πληρωμής των επιδοτήσεων;».

Και στο μεταξύ βέβαια, όλος ο κόσμος στα χωριά, ιδιαίτερα φέτος, περιμένει πώς και πώς τα χρήματα των επιδοτήσεων. Βέβαια, αυτά θα είναι μειωμένα στις δεντρώδεις καλλιέργειες, δηλαδή στις ελιές και τα αμπέλια και αυξημένα για τους κτηνοτρόφους, κάτι που είναι μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο και γνωστό προς τους παραγωγούς.

Βρυξέλλες: Ψάχνουν τις ελλείψεις και τις αδυναμίες

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, η 9η Διάσκεψη των Διευθυντών των Οργανισμών Πληρωμών των κρατών-μελών της Ε.Ε. με τη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ατζέντα της συνδιάσκεψης αφορούσε κυρίως τεχνοκρατικά θέματα και ειδικότερα:

Τον εντοπισμό των κυριότερων ελλείψεων και αδυναμιών των συστημάτων ελέγχου των πληρωμών, που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων κανονισμών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στη γεωργία.

Τη βελτίωση και προστασία των συστημάτων ελέγχου των Οργανισμών πληρωμών των κρατών-μελών.

Έγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ των αντιπροσωπειών. Κοινή διαπίστωση της Επιτροπής και των αντιπροσωπειών είναι ότι, παρά τις επιμέρους διαφορετικότητες μεταξύ των κρατών-μελών, οι ελλείψεις και οι αδυναμίες των συστημάτων είναι σχεδόν κοινές και πρέπει να εκπονηθούν σχέδια δράσης, για τη βελτίωσή τους.

Τέλος, δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις, από τη Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής για την σωστή εφαρμογή των κανονισμών.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια