default-image

Σόιμπλε: Αναγκαίος ένας ευρωπαϊκός προσφυγικός νόμος

Κόσμος
Σόιμπλε: Αναγκαίος ένας ευρωπαϊκός προσφυγικός νόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tην ανάγκη θέσπισης μίας κοινής ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους πρόσφυγες τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ο Σόιπλε ανέφερε χαρακτηριστικά, «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προσφυγικό νόμο και μια ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική - και γρήγορα».

Όπως ανέφερε, η θέσπιση του νόμου αυτού θα πρέπει «να είναι θέμα μηνών και όχι χρόνων, αλλά πρώτα θα χρειαστεί να θέσουμε την πρόσβαση στην Ευρώπη υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή».

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε επίσης ότι ένας τέτοιος νόμος δεν προϋποθέτει αλλαγές στις συμβάσεις της Ε.Ε..

Ενώ τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συμφωνήσει από το 1999 να δημιουργήσουν ένα Κοινό Σύστημα Ευρωπαϊκού Ασύλου και από τότε έχουν υπάρξει προσπάθειες να εναρμονιστούν οι νόμοι σε όλα τα κράτη-μέλη, συνεχίζουν να υφίστανται οι μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους σε θέματα όπως η αναγνώριση ενός ατόμου ως πρόσφυγα και οι συνθήκες υποδοχής.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να παραχωρήσει εθνικά δικαιώματα σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου και θεωρεί πως και η Γαλλία θα ήταν έτοιμη να πράξει το ίδιο. Μάλιστα εμφανίστηκε και αισιόδοξος ότι και η Ιταλία και πιθανώς και η Ελλάδα θα μπορούσαν να πεισθούν να πράξουν το ίδιο.

Ο κ Σόιμπλε πρόσθεσε ότι θα ήταν απαραίτητο να υπάρξουν συνομιλίες και με τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης. «Δεν θα πρέπει να στριμώχνουμε πάντα την Ουγγαρία στη γωνία. Η Ουγγαρία έχει να υποστεί την πίεση στα εξωτερικά σύνορα του συστήματος Σένγκεν», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας είπε, η Ευρώπη χρειάζεται να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι ελέγχει την πρόσβαση, αλλά δεν νοείται μια Ευρώπη γεμάτη φράχτες, κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News