Ειδήσεις

ΕΚΗ: Αμφισβητεί τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία

Μάλλον "ωραιοποιημένη" αλλά πραγματικά δραματική είναι η κατάσταση της ανεργίας στην Ελλάδα, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, τα οποία όμως και αμφισβητεί το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, θεωρώντας ότι είναι πολύ χειρότερα στην πραγματικότητα, η ανεργία στην Ελλάδα αυξήθηκε μέσα στον Ιούνιο σε σχέση με το Μάιο, φτάνοντας στο 25,2%!

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε χθες, η Ελλάδα παρέμεινε τον Ιούνιο "πρωταθλήτρια" ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταγράφοντας μάλιστα αύξηση στο 25,2%, από 25% το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στην ευρωζώνη και στην «Ε.Ε. των 28» η ανεργία παρέμεινε σταθερή στο 11% και 9,5%, αντίστοιχα, τον Αύγουστο του 2015 σε σχέση με τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο του 2014 η ανεργία στην ευρωζώνη βρισκόταν στο 11,5% και στην Ε.Ε. στο 10,1%.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Στρατιές ανέργων

Η Eurostat αναφέρεται κυριολεκτικά σε στρατιές ανέργων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα συνολικά τον Αύγουστο καταγράφονται 23 εκατομμύρια άνεργοι στην Ε.Ε. Από αυτούς, τα 17,6 εκατομμύρια άνεργοι βρίσκονται στις χώρες που ανήκουν στον... "παράδεισο" της ευρωζώνης, όπου βέβαια ανήκει και η χώρα μας. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα (25,2% τον Ιούνιο) και στην Ισπανία (22,2%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στη Γερμανία (4,5%), στην Τσεχία (5%) και στη Μάλτα (5,1%).

Για την Ελλάδα, τα στοιχεία αναφέρουν ότι ο αριθμός των ανέργων τον Ιούνιο διαμορφώθηκε σε 1,205 εκατομμύρια. Το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 21,7% και στις γυναίκες στο 29,5%. Μείωση κατέγραψαν, πάντως, τα ποσοστά ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών, από 51,4% το Μάιο σε 48,3% τον Ιούνιο.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας των νέων καταγράφονται στην Ισπανία (48,8%), στην Ελλάδα (48,3%), στην Κροατία (43,5%) και στην Ιταλία (40,7%), ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Γερμανία (7%), στην Αυστρία (10,8%), στην Ολλανδία (11,2%), στη Δανία (11,4%) και στην Εσθονία (11,5%).

Τον Αύγουστο η ανεργία των νέων στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 22,3%, από 22,2% τον Ιούλιο του 2014, και στην Ε.Ε. παρέμεινε σταθερή στο 20,4%.

«Ακόμα χειρότερα»

«Εμείς αμφισβητούμε τα στοιχεία αυτά, υπό την έννοια ότι τα θεωρούμε ως ακόμα χειρότερα», τονίζει χαρακτηριστικά στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς, τονίζοντας ότι το πραγματικό ποσοστό δεν πρέπει να πέφτει κάτω από το 30%, τόσο για τους μήνες αυτούς, όσο και ως μέσος όρος για ολόκληρο το χρόνο.

«Η ανεργία είναι πολύ μεγαλύτερη στη χώρα μας, αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που κάνουν και δύο και τρία μεροκάματα και λογίζονται ως εργαζόμενοι και όχι ως άνεργοι. Οπότε, αν συνδυαστεί και με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, καταλαβαίνετε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη»...

Ο συνδικαλιστής τονίζει μάλιστα ότι η κατάσταση από τώρα και μετά θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο, «γιατί έρχονται το καινούργιο μνημόνιο και οι εφαρμοστικοί νόμοι, όπου θα περιλαμβάνονται μέτρα υφεσιακά. Τουλάχιστον αυτό έχει φανεί από την ψήφιση του μνημονίου, επί της αρχής».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του ΕΚΗ αναφέρει ότι «εμείς καλούμε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση να δει πραγματικά την κατάσταση και το μείζον ζήτημα αυτή τη στιγμή, το εθνικό ζήτημα που υπάρχει στη χώρα, και είναι η ανεργία. Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξουν μέτρα ανάπτυξης, αλλιώς δεν υπάρχει σωτηρία ούτε για την οικονομία, αλλά ούτε για κανέναν μας».

«Εν μέσω θέρους, με τον τουρισμό, ποτέ άλλοτε δεν είχαμε αύξηση ανεργίας»

Στο μεταξύ, όπως τονίζει και ο Στέλιος Βοργιάς, το γεγονός ότι εν μέσω θέρους, με τον τουρισμό να είναι σε εξέλιξη, ποτέ άλλοτε δεν είχαμε αύξηση της ανεργίας. Το αντίθετο μάλιστα. «Αυτό δείχνει και τις παθογένειες που έχουμε καταγγείλει κατά καιρό. Και αναφέρομαι, για παράδειγμα, στη λεγόμενη "μαθητευόμενη" εργασία, στη μαύρη εργασία δηλαδή, που πραγματικά εκεί χάνονται χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα μπορούσαμε να τις έχουμε κερδίσει. Και αντί να γίνεται αυτό, βλέπουμε κάθε χρόνο την κατάσταση να χειροτερεύει».

Για τη "μαύρη" μαθητευόμενη εργασία, ο ίδιος λέει ότι «μπορεί με μια απλή υπουργική απόφαση και χωρίς δεσμεύσεις απέναντι στα μνημόνια να καταργηθεί η μαθητεία και να ανοίξουν δουλειές».

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει ότι όλοι μπορούμε να φανταστούμε όταν θα τελειώσει η τουριστική περίοδος και ξαναβγούν στην ανεργία οι άνθρωποι που απασχολούνται στον τουρισμό, τι θα σημάνει όλο αυτό για τους πραγματικούς δείκτες της ανεργίας στην Ελλάδα.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια