Ειδήσεις

Νέες αντιδράσεις για τις ΒΑΠΕ

Πενήντα έξι αιολικούς σταθμούς θέλουν να εγκαταστήσουν στην Κρήτη οι εταιρείες ΕΛΙΚΑ (Κ. ΣΑΡΡΑΣ) και ΤΕΡΝΑ. Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης και θα βρίσκεται υπό διαβούλευση έως τις 20 Οκτωβρίου. Ο ένας μετά τον άλλον οι φορείς, ωστόσο, τάσσονται εναντίον των σχεδίων που θέλουν την Κρήτη να μετατρέπεται σε μια τεράστια μπαταρία...

Διαμαρτυρίες και ενεργοποίηση έχουμε, ωστόσο, και από την πλευρά των κατοίκων. Χθες, οι εκπρόσωποι ενεργών πολιτών πέντε περιοχών των Χανίων, στις οποίες σχεδιάζεται εγκατάσταση αιολικών σταθμών, δημοσιοποίησαν στοιχεία για τα όσα σχεδιάζονται ερήμην μας... Όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για θηριώδη έργα (τα περισσότερα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές Νατούρα και Ζώνες Ειδικής Προστασίας) που καταλαμβάνουν με 647 ανεμογεννήτριες περισσότερες από 70 βουνοκορφές σε όλους σχεδόν τους δήμους της Κρήτης».

Η ονομαστική εγκατεστημένη ισχύς από τα δύο έργα θα είναι 1685 MW (σχεδόν δυόμισι φορές η ενέργεια που παράγουν τα εργοστάσια της Κρήτης) και θα διοχετεύεται στην ηπειρωτική χώρα με υποθαλάσσια καλώδια διασύνδεσης. Το νησί μας δηλαδή καλείται να παράξει ρεύμα για άλλους, ουσιαστικά χωρίς ανταποδοτικά οφέλη και με τρόπο που υποσκάπτει τους υφιστάμενους πυλώνες ανάπτυξης της Κρήτης (δηλαδή τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό).

Χαρακτηριστική εικόνα για το μέγεθος της επέμβασης στο περιβάλλον δίνει η περιγραφή της θεμελίωσης για κάθε ανεμογεννήτρια στην ΜΠΕ της εταιρείας ΕΛΙΚΑ: «Με κέντρα τα σημεία εγκατάστασης των ανεμογεννητριών η διάμετρος βάσης είναι περίπου 15 m. και το βάθος θεμελίωσης είναι 2,5 m. Στη θέση κάθε θεμέλιου ανεμογεννήτριας θα διαμορφωθεί επίπεδη πλατεία διαστάσεων περίπου 2500m2 (50 x 50 m). Ανάλογα του θηριώδους μεγέθους αυτών των "αιολικών επενδύσεων", πεταμένων χρημάτων που πληρώνονται από όλους εμάς, είναι και τα "συνοδά έργα" που αφορούν την πρόσβαση στους αιολικούς σταθμούς, τη διασύνδεση μεταξύ τους και την εσωτερική οδοποιία εντός αυτών. Μεγάλοι δρόμοι-λεωφόροι 400 περίπου χιλιομέτρων διανοίγονται σε ορεινούς όγκους, γίνεται βάναυση διαπλάτυνση δασικών δρόμων σε προστατευόμενες περιοχές με διαμόρφωση πλατειών διαμέτρου στα 20 μέτρα για να στρίβουν οι νταλίκες. Το τοπίο συμπληρώνουν πολλές δεκάδες χιλιόμετρα δικτύων υψηλής τάσης προς κάθε κατεύθυνση, και υποσταθμοί ανύψωσης τάσης.

Ελένη Σταυρουλάκη, Αντώνης Νομικός

Σχόλια