default-image

Ομπάμα: "Οι νόμοι οπλοκατοχής πρέπει να αλλάξουν"

Κόσμος
Ομπάμα: "Οι νόμοι οπλοκατοχής πρέπει να αλλάξουν"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μετά το μακελειό σε πανεπιστήμιο στη βορειοδυτική πολιτεία Όρεγκον, ζήτησε να γίνουν πιο αυστηροί οι νόμοι οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας εμμέσως την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), το πανίσχυρο λόμπυ οπλοκατόχων, ότι εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις.

Σε δήλωση που έκανε από το Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα δήλωσε ότι δεν αρκεί πια να προσεύχεται κανείς όταν υπάρχουν παρόμοια περιστατικά σε όλη τη χώρα με τέτοια συχνότητα.

«Όπως λέω κάθε φορά που βλέπουμε μια από αυτές τις μαζικές δολοφονίες, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας δεν αρκούν», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στους δημοσιογράφους.

Είναι εμφανές ότι όποιος κάνει τέτοια εγκλήματα «έχει αρρώστημένο μυαλό», είπε, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε όμως το μόνο κράτος στη Γή που έχει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες που θέλουν να βλάψουν άλλους ανθρώπους. Είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη Γή που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε μερικούς μήνες».

Στην προσπάθεια μάλιστα να προλάβει τυχόν αιτιάσεις των υποστηρικτών της οπλοκατοχής ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία, σημείωσε ότι «αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πολιτικοποιούμε» και κάλεσε τους Αμερικανούς κάθε παράταξης να υποχρεώσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να δράσουν επί του θέματος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξουν ριζικά το καθεστώς οπλοκατοχής μετά το επεισόδιο πυροβολισμού μικρών παιδιών στο Νιούταουν (Κονέτικατ, 2012), αλλά δεν το κατάφεραν.

Δέκα οι νεκροί από το μακελειό

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο σερίφης της κομητείας Τζον Χάνλιν οι νεκροί από το μακελειό ανέρχονται στους δέκα, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο δράστης που σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία.

«Προς το παρόν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον αριθμό των δέκα νεκρών» και επτά τραυματιών δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ πληροφορίες που μεταδίδονταν νωρίτερα από αμερικανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για 13 νεκρούς και 20 τραυματίες.

Ο δράστης ήταν ένας 26χρονος, ο οποίος άνοιξε πυρ χθες στο Κοινοτικό Κολέγιο Άμπκουα (UCC) στο Ρόζμπεργκ του Όρεγκον για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο.

Ο σερίφης ωστόσο αρνήθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το όνομα του ενόπλου. «Δεν θα με ακούσετε να προφέρω το όνομά του. Δεν θα του δώσω την αναγνώριση που αναμφίβολα αναζητούσε», είπε. Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο ένοπλος δεν ήταν φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αμπκουα και ήταν κάτοικος της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News