Ειδήσεις

Δυσαρέσκεια στο ΔΝΤ για την Αθήνα

Καμπανάκι για τη δόση των 3 δισ. ευρώ κρούει το ΔΝΤ, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, καθώς εκτιμά ότι ο ρυθμός υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά γρήγορος.

Όπως αναφέρεται σε προδημοσίευση σχετικού άρθρου που περιλαμβάνεται στο τεύχος και που θα κυκλοφορήσει το Σαββάτο, παρότι η Αθήνα έχει ψηφίσει από τα μέσα Ιουλίου μια σειρά από νόμους προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για τη νέα χρηματοδότηση, δεν έχει προχωρήσει στην εφαρμογή τους, παρα μόνο σ' ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτούς.

Το Spiegel επικαλείται εσωτερική ανάλυση του ΔΝΤ, στην οποία αναφέρεται ότι τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα μόνο στα χαρτιά και ως εκ τούτου διαπιστώνεται μεγάλο έλλειμμα στην υλοποίηση. Ως λόγο της καθυστέρησης οι συντάκτες της έκθεσης προβάλουν τις πρόωρες εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου και σημειώνουν ότι οι παραλείψεις έχουν φέρει την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος εκτός χρονοδιαγράμματος σημειώνοντας πως η αξιολόγηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο, μπορεί να ολοκληρωθεί τελικά το Δεκέμβριο.

Μέχρι τότε ίσως η Ελλάδα να αντιμετωπίσει χρηματοδοτικό πρόβλημα. Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι ενδέχεται να μην εκταμιευθούν τα 3 δισ. ευρώ στη χώρα λόγω των καθυστερήσεων στις μεταρρυθμίσεις.

Ακόμη και οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους ενδέχεται να μεταφερθούν στο τέλος του χρόνου.

Σχόλια