default-image

Συνεχίζεται η τραπεζική "φθορά" στο Χ.Α.

Οικονομία
Συνεχίζεται η τραπεζική "φθορά" στο Χ.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για μία ακόμη ημέρα το Χρηματιστήριο Αθηνών «υπέκυψε» στις πιέσεις που δέχεται ο τραπεζικός κλάδος, χάνοντας πλέον το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων μετά από δύο συνεδριάσεις προσπαθειών για τη διαφύλαξή του.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,76% στις 642,71 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 654,55 μονάδες και η χαμηλότερη στις 641,73. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά -13,57% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 24,08 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 0,48 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 2,08% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,16%.

Η αγορά δείχνει να έχει μπει σε ένα φθοροποιό κανάλι πτώσης, το οποίο ανατροφοδοτείται ημερησίως από τις ρευστοποιήσεις κυρίως του τραπεζικού κλάδου και από τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Ο τζίρος παραμένει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας αφενός την κατακόρυφη πτώση των αποτιμήσεων και αφετέρου την απροθυμία των δρώντων για trading πάνω στις στρατηγικές τους θέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, δεν μπορεί να αγνοηθεί και η θέση των εγχώριων επενδυτών, οι οποίοι από τις 3 Αυγούστου (την ημέρα επανέναρξης των συναλλαγών) έως και σήμερα συνεχίζουν να μην έχουν τη δυνατότητα αγορών κάνοντας χρήση των υπολοίπων των τραπεζικών τους λογαριασμών. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο ότι από την ημέρα που άνοιξε ξανά το ΧΑ ο μέσος ημερήσιος τζίρος έχει υποχωρήσει σχεδόν στο μισό, εικόνα που είναι πολύ πιο έντονη από τη διενέργεια των εκλογών μέχρι σήμερα.

Στο μεταξύ, αύριο, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, αναμένεται να συμφωνηθεί η πρώτη λίστα προαπαιτούμενων που συνδέεται με την αποδέσμευση δόσης ύψους 2 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας, 5 Οκτωβρίου. Σημαντικό σημείο στο χρονοδιάγραμμα, τόσο της Ελλάδας, όσο και των Βρυξελλών, είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπέζων, η οποία σύμφωνα με τις προθέσεις των δύο πλευρών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου.

Σημαντική πτυχή των συναλλαγών ήταν και η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να επιτρέψει από σήμερα τις ανοικτές πωλήσεις για τις μετοχές, εξαιρουμένων όμως των τραπεζικών τίτλων. Η εξαίρεση των τραπεζικών τίτλων έγινε λόγω του ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη χωρίς να έχει ανακοινωθεί πώς και από ποια πρόσωπα θα καλυφθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια καθώς και το ύψος αυτών.

Στο ταμπλό, αρνητικός πρωταγωνιστής και σήμερα ήταν ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος έκλεισε με απώλειες 9,83% στις 158,83 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά ενισχυόταν έως και 2,44% στις 180,43 μονάδες. Πέρυσι, την ίδια ημερομηνία είχε κλείσει στις... 1519,40 μονάδες (και -89,5%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν σήμερα οι μετοχές της Alpha Bank ΑΛΦΑ-12,15% (-12,15%), της Eurobank (-9,09%), της Εθνικής (-9,09%), της Πειραιώς (-7,69%), της ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ-5,86% (-5,86%), του ΟΤΕ ΟΤΕ-3,85% (-3,85%), της Jumbo (-3,69%), της Lamda Development ΛΑΜΔΑ-2,81% (-2,81%) και των ΕΛΠΕ (-2,80%).

Στον αντίποδα, διεσώθησαν οι μετοχές των Grivalia Properties (+2,39%), της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ+1,34% (+1,34%), της Motor Oil (+0,83%), της Viohalco (+0,44%), του ΟΛΠ ΟΛΠ+0,27% (+0,27%) και της Coca Cola HBC (+0,11%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-9,83%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+4,43%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 33 κινήθηκαν ανοδικά, 55 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News