Ειδήσεις

"Όχι" από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου στα αιολικά πάρκα

Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρίου για τη λειτουργία αιολικού συστήματος ηλεκτροπαραγωγής στα διοικητικά όρια του δήμου, όπως αυτή εκφράστηκε στη χθεσινή συνεδρίασή του, μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου της περιοχής Παντελή Μουρτζανού.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση (σε 8 σημεία) 105 ανεμογεννητριών στα διοικητικά όρια του δήμου «θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, το φυσικό περιβάλλον, το τοπικό χρώμα, την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά μας, χωρίς κανένα όφελος για την κοινωνία μας».

Αναλυτικά, και σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αμαρίου, «το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρίου κατά τη συνεδρίαση στις 30-9-2015 συζήτησε το θέμα "Γνωμοδότηση για τη λειτουργία Αιολικού Συστήματος Ηλεκτροπαραγωγής από τις εταιρείες "Αιολικά Πάρκα Κρήτης", "ΕΛΙΚΑ Α.Ε." και "ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ".

Μετά από εισήγηση του δημάρχου κ. Παντελή Μουρτζανού, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα αρνητικά ως προς την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα διοικητικά όρια του Δήμου Αμαρίου.

Παρακάτω παρατίθεται η εισήγηση του δημάρχου Αμαρίου:

"Κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι,

Η Περιφέρεια Κρήτης με τα υπ' αριθμ. 93687/29-7-2015 & 92679/27-7-2015 έγγραφά της μας ζητάει να εκφράσουμε γνώμη ως Δημοτικό Συμβούλιο για το Αιολικό Σύστημα Ηλεκτροπαραγωγής από τις εταιρείες Αιολικά Πάρκα Κρήτης, ΕΛΙΚΑ Α.Ε. και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ στη νήσο Κρήτη (Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου).

Όπως όλοι γνωρίζετε με την 108/2015 (27-05-2015) ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράσαμε γνώμη για το χωροταξικό, όπου τονίζεται η πάγια θέση του Δήμου μας για τη μη εγκατάσταση Β.Α.Π.Ε. (Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) στην περιοχή μας για τώρα αλλά και στο μέλλον.

Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση (σε 8 σημεία) 105 ανεμογεννητριών στα διοικητικά όρια του δήμου μας θα αλλοιώσει και θα καταστρέψει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, το φυσικό μας περιβάλλον, το τοπικό χρώμα, την πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά μας, χωρίς κανένα όφελος για την κοινωνία μας. Έτσι, ο βασικός μας στόχος για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα σε συνδυασμό με την ήπια τουριστική ανάπτυξη δε θα έχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

Για αυτούς τους λόγους προτείνω και σας καλώ να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά. Επίσης, σας ζητώ να είμαστε σε ετοιμότητα για να αποτρέψουμε πάση θυσία, με δυναμικές παρεμβάσεις, όπου και όταν χρειαστεί, τα έργα αυτά που υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων της περιοχής μας"».

Σχόλια