Ειδήσεις

Κατρούγκαλος για επίορκους: "Το σύστημα πάσχει"

Για την επιστροφή των επίορκων στο Δημόσιο μίλησε σήμερα το πρωί σε γνωστό τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας διαχωρισμό των κατηγορουμένων για πειθαρχικά και ποινικά παραπτώματα, όσο αφορά στο νόμο για την επιστροφή τους στις θέσεις τους στο Δημόσιο.

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε πως θα γίνεται διάκριση μεταξύ των ποινικών υποθέσεων και των καταγγελιών για άλλες υποθέσεις, προσθέτοντας πως «αν κάποιος κριθεί ότι μπορεί να είναι ύποπτος, προφυλακίζεται. Ο νόμος λέει ότι όταν υπάρχουν αυτές οι περιστάσεις, υπάρχει και μέτρο της προφυλάκισης και στέλνεται σε αργία . Εδώ δε μιλάμε για ανθρώπους που έχουν κριθεί, αλλά για ανθρώπους που κατηγορούνται».

«Λογική του νόμου είναι από τη στιγμή που κάποιος κατηγορείται να τίθεται σε αργία από τον προϊστάμενο του, μόνο με την υπογραφή του κι όχι με πειθαρχικό συμβούλιο», σημειώνει ο υπουργός Εργασίας συμπληρώνοντας πως αυτό σημαίνει, «αφενός ότι στις ποινικές περιπτώσεις αναλαμβάνει η δικαιοσύνη και στις ελαφρότερες καταγγελίες κινεί τη διαδικασία το εκάστοτε πειθαρχικό συμβούλιο».

«Η προθεσμία είναι πέντε μηνών», δήλωσε προσθέτοντας πως «μόνο το μονοπρόσωπο αρκεί για να τον θέσει σε αργία, αλλά πρέπει να κριθεί». Το πρόβλημα προέκυψε όταν με τη συνταξιοδότηση του επικεφαλής των πειθαρχικών υπηρεσιών, διεκόπη η διεκπεραίωση των συμβουλίων, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν 900 περιπτώσεις, υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος.

«Ο χρόνος επαρκούσε, αν λειτουργούσε το σύστημα κανονικά, αλλά δε λειτουργούσε» υπογράμμισε ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για επαναφορά διάταξης η οποία ίσχυε ανέκαθεν και καταργήθηκε το 2011. «Οι καραμπινάτες περιπτώσεις λέει νόμος ότι πρέπει να μένουν εκτός υπηρεσίας. Η αργία είναι αυτοδίκαιη. Αν κάποιος είναι παιδεραστής, δεν θα επιστρέψει στο σχολείο. Όλες οι άλλες περιπτώσεις, πρέπει να κριθούν», διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας.

«Δεν είναι θέμα του νόμου. Παραβιάστηκε ο νόμος. Πάσχει το σύστημα, όχι η νομική σύλληψη», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος επαναλαμβάνοντας πως «αν η διοίκηση λειτουργούσε, οι περιπτώσεις θα είχαν κριθεί. Επαρκούσε ο χρόνος», ενώ καταλήγοντας σημείωσε πως «το ζήτημα είναι να λειτουργούν τα πειθαρχικά κι όχι να σέρνονται οι υποθέσεις» και για το λόγο αυτόν «υπάρχει αλλαγή στο νόμο, ώστε να προχωρά πιο γρήγορα η δικαιοσύνη».

Σχόλια