default-image

Λωποδύτες ξηλώνουν κουφώματα από τα σπίτια

Κρήτη
Λωποδύτες ξηλώνουν κουφώματα από τα σπίτια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το θέμα είναι να μη σε βάλουν στόχο. Έτσι και σε βάλουν, δε γλιτώνεις...»! Ήταν τα πρώτα λόγια στη "Νέα Κρήτη" του κ. Α.Π., που είδε χθες το σπίτι του ρημαγμένο και την περιουσία του να έχει κάνει... φτερά. Χρυσαφικά ανεκτίμητης αξίας, αλλά και η σύνταξή του εξαφανίστηκαν.

Αν και ο ίδιος έλειψε από το σπίτι του λιγότερο από ένα δίωρο και η πόρτα της κουζίνας του ήταν κλειδωμένη, ο δράστης ή οι δράστες βρήκαν την ευκαιρία να εισβάλουν. Πώς; Διαλύοντας το κασελίκι της πόρτας!

Με αυτόν τον τρόπο παραβίασαν τη μη κεντρική είσοδο του σπιτιού και κατάφεραν να αρπάξουν ένα σωρό παλιά οικογενειακά κοσμήματα, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά και 1.000 ευρώ σε μετρητά, που προορίζονταν κυρίως για την πληρωμή λογαριασμών. Την ίδια ώρα, πρόλαβαν να κάνουν, όπως μας είπε ο 67χρονος σπιτονοικοκύρης, γης Μαδιάμ όλο του το σπίτι.

Το περιστατικό σημειώθηκε στον κάμπο των Αθανάτων. Ο δράστης ή οι δράστες και παρά το γεγονός πως το σπίτι βρίσκεται μπροστά στον κεντρικό δρόμο, έδρασαν μέρα μεσημέρι. Δίχως να υπολογίσουν τίποτα, εκμεταλλεύτηκαν το διάστημα απουσίας του ιδιοκτήτη και μεταξύ 10:30 το πρωί με 12:20 το μεσημέρι πραγματοποίησαν με επιτυχία τη διάρρηξη-κλοπή, ενώ ακόμη και η Σήμανση που κλήθηκε δε φαίνεται να βρήκε αποτυπώματά τους.

«Τα πράγματα έχουν αγριέψει. Οι κλέφτες είναι πλέον αδίστακτοι. Σκεφτείτε να ήμουν εκείνη τη στιγμή παρών. Τι θα γινόταν; Μπορεί και να με είχαν σκοτώσει. Το σπίτι μου το βρήκα σε αθλιοτάτη κατάσταση. Είναι η τρίτη φορά που με κλέβουν.

Νιώθουμε απροστάτευτοι. Στο μεταξύ, έχουν κλέψει και άλλους πολλούς στον οικισμό των Αθανάτων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε με νόημα ο 67χρονος, επισημαίνοντας παράλληλα πως «ζούμε σε ένα κράτος και βαλλόμεθα από παντού».

Αν δεν ήταν τα capital controls, όπως τόνισε, δε θα είχε τόσα χρήματα στο σπίτι του. Αν γινόταν σήμερα η διάρρηξη, δε θα έβρισκαν χρήματα οι κλέφτες γιατί σήμερα ήταν προγραμματισμένο να δοθούν για την πληρωμή των υποχρεώσεών του.

Συχνά

Πολλές είναι οι διαρρήξεις-κλοπές που έχουν σημειωθεί μέσα κι έξω από τον οικισμό των Αθανάτων, όπως τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αθανάτων και πρώην αστυνομικός κ. Ηρακλής Χουρδάκης. Μόνο πρόσφατα, όπως μας είπε, έχουν σημειωθεί 10 κλοπές στην περιοχή, με τη λεία των δραστών να περιλαμβάνει από χρήματα και χρυσαφικά μέχρι αγροτικά εργαλεία.

«Παρά το γεγονός πως έχουμε ζητήσει περιπολίες και οι οποίες γίνονται κατά διαστήματα, οι κλέφτες συνεχίζουν να χτυπούν μέρα και νύχτα μέσα στον οικισμό, αλλά και σε μεμονωμένα σπίτια στην ευρύτερη περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Χουρδάκης.

Το κακό, στο μεταξύ, έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε πάρα πολλές περιοχές της ενδοχώρας εδώ και χρόνια. Ολόκληρα χωριά φαίνεται πως στοχεύουν οι δράστες που σε πολλές περιπτώσεις λειτουργούν ως σπείρες.

Δεν είναι πολύς καιρός που, ενδεικτικά αναφέρουμε, στην Αυγενική Ηρακλείου πήγαν να ληστέψουν μια ηλικιωμένη. Τη στιγμή της... εισβολής στο σπίτι της έτυχε να τους δουν αλλοδαποί που εκτελούσαν παραδίπλα εργασίες κι έτσι, όπως τόνισαν στη συνέχεια περίοικοι, αποτράπηκε η ληστεία, γιατί περί ληστείας θα επρόκειτο, μιας και η γυναίκα βρισκόταν μέσα στο σπίτι της.

Σε πολλές περιοχές της ενδοχώρας, όπως στην ευρύτερη περιοχή Αρκαλοχωρίου, Καστελίου, Βιάννου, Μοιρών και Πύργου, οι μικροκλοπές είναι σε καθημερινή βάση. Και μπορεί τα τελευταία χρόνια να έχουν εξιχνιαστεί αρκετές περιπτώσεις με δράστες που λειτουργούσαν μεμονωμένα, είτε όμως και ως ομάδες, ακόμη και σε ζωοκλοπές, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που δε δηλώθηκαν ποτέ στην Αστυνομία.

Στα ίχνη τους η Αστυνομία

Τα κρούσματα στο Μαλεβίζι και ο τρόπος δράσης των διαρρηκτών, που είναι σχεδόν ταυτόσημος σε όλες τις περιπτώσεις, αποτελούν ενδείξεις πως όλα τα χτυπήματα προέρχονται από μία ή ενδεχόμενα δύο καλά οργανωμένες και ολιγομελείς σπείρες "επαγγελματιών" του είδους, που λειτουργούν και ως συγκοινωνούντα δοχεία στο επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών. Επιλογής των στόχων δηλαδή.

Δεν είναι τυχαίο, όπως λένε αξιωματικοί της Ασφάλειας, πως οι συγκεκριμένοι κακοποιοί "γνωρίζουν" πάντα πότε απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού, ώστε, εκτός από τα τιμαλφή και τα χρήματα, να μπορέσουν να κουβαλήσουν και ό,τι άλλο κατά την άποψή τους μπορεί να πωληθεί σε κλεπταποδόχους ή ακόμη και σε ανυποψίαστους και να αποφέρει κέρδος. Αφήνουν δε να εννοηθεί πως σύντομα η αστυνομική έρευνα θα αποδώσει καρπούς, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την "εντοπιότητα" των δραστών και τις "βάσεις εξορμήσεώς" τους.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News