Ειδήσεις

Κέρι: "Η Ελλάδα να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο"

Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι είχαν στην έδρα του ΟΗΕ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. Νίκος Κοτζιάς.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν αρκετά από τα ανοιχτά ζητήματα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ενεργειακά, με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να τονίζει τη στρατηγική σημασία των αγωγών TAP και IGB για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου.

Παράλληλα, o Αμερικανός ΥΠ.ΕΞ. εξέφρασε την πρόθεσή των ΗΠΑ να υποστηρίξουν την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός τόνισε στον κ. Κέρι την ανάγκη να υποστηρίξουν οι ΗΠΑ την αναβάθμιση του μηχανισμού του ΟΗΕ για επανεγκατάσταση των προσφύγων, καθώς και να εντείνουν τις επαφές τους με την Τουρκία, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.

Επίσης επισήμανε την ανάγκη να εντείνουν οι ΗΠΑ τις επαφές τους με την Τουρκία για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ.

Κάλεσμα Τσίπρα για επενδύσεις στην Ελλάδα

Να προχωρήσουν σε επενδύσεις στην Ελλάδα ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές τους τοποθετήσεις ζήτησε από τους Έλληνες ομογενείς στην Αμερική ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της 3ης εκδήλωσης της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (Hellenic Intiative), που πραγματοποιήθηκε στο Word Trade Center του νοτίου Μανχάταν, παρουσία του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου αλλά και περισσότερων των 700 ομογενών, των πλέον εύπορων και διακεκριμένων μελών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό παρουσίασε στο κοινό της εκδήλωσης η Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Έχω έρθει εδώ για να σας ζητήσω να επενδύσετε στην Ελλάδα. Δεν έχει σημασία αν είσαι αριστερός ή δεξιός, είμαστε όλοι Έλληνες και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο για την πατρίδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στη δεκάλεπτη ομιλία του.

«Είναι ώρα να επενδύσετε. Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τις επενδύσεις. Αφού αγαπάτε την Ελλάδα πρέπει να την υποστηρίξετε, ειδικά αυτή τη στιγμή. Επενδύοντας στην Ελλάδα γίνεστε και εσείς συνέταιροι μας στην ανάπτυξη και την ευημερία», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι μετά από μια περίοδο πολιτικής αστάθειας, η Ελλάδα εισέρχεται σε μια περίοδο σταθερότητας. «Η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση με στρατηγικά οράματα. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα φιλικό περιβάλλον για επενδύσεις. Χρειάζεται να μπούμε σε ένα μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε και ζήτησε την ενεργή υποστήριξή τους λέγοντας ότι «πρέπει να κάνουμε βήματα για να αλλάξουμε την Ελλάδα, κάνοντας όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Σχόλια